Νέα κυβέρνηση από την ίδια Βουλή ζητούν Φώφη, Σταύρος και Λεβέντης

Καταρρέει - λένε - η παρούσα


«Η παρούσα Βουλή να αναδείξει νέα κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα έως την έξοδο από το μνημόνιο. Αυτή δεν μπορεί παρά να είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας με συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και με την προϋπόθεση συμμετοχής των δυο σήμερα πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χθες στην πρώτη σύσκεψη στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από όλη την Αττική.

Η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στη κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε ότι «δεν είναι εθνική επιλογή ευθύνης, την ώρα που η χώρα διαλύεται, η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την εξουσία της, προκειμένου να ελέγξει την ενημέρωση και να εδραιώσει ένα φαύλο κομματικό κράτος. Δεν είναι εθνική επιλογή ευθύνης η στάση της ΝΔ, η οποία δηλώνει ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί μόνος του, τότε ας πάμε σε εκλογές».

Απευθυνόμενη δε στον πρόεδρο της ΝΔ ανέφερε αν έχει αναλογισθεί ο «δήθεν υπεύθυνος και μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης τι θα σημαίνουν οι τυχόν πρόωρες εκλογές για την οικονομία και τη χώρα; Η αξιολόγηση στις καλένδες, ανάγκη για νέα μέτρα, βαθιά ύφεση, περισσότερη ανεργία. Αντέχει όμως κι' άλλο αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός να στήνονται παιχνίδια εξουσίας και προσωπικές καριέρες πάνω στα ερείπια μιας κοινωνίας;».

Θεοδωράκης

Σχετικά με τη δημιουργία μιας ευρύτερης κυβέρνησης, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως «αν μιλάμε σοβαρά για τη χώρα, κοιτώντας την κοινωνία, λέμε ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αυτό που λέμε δε μας συμφέρει, δεν έχουμε καμία ανάγκη να βρεθούμε με κάποια υπουργική ευθύνη, γιατί ποιος θα ήθελε αυτή την εποχή να είναι υπουργός. Αλλά υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά, που θα έπρεπε να συζητήσουμε στη Βουλή για μια μεγαλύτερη κυβέρνηση. Την ευθύνη όμως την έχει κυρίως ο πρωθυπουργός. Αν νιώθει αδυναμία να κυβερνήσει και πιστεύει ότι πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω στη χώρα, εμείς είμαστε εδώ, να συζητήσουμε ποιοι πρέπει να κυβερνήσουν, ώστε να λύσουμε τις μεγάλες εκκρεμότητες που υπάρχουν».

Λεβέντης

Τη θέση του για οικουμενική κυβέρνηση επαναδιατύπωσε από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, με αφορμή την 103η ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

Ειδικότερα, ο κ. Λεβέντης σε δήλωση του προς τους δημοσιογράφους είπε:

«Σήμερα (χθες) είναι η μέρα της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Τιμούμε αυτούς που έπεσαν για να είναι τα Ιωάννινα και η Ελλάδα ελεύθερη. Όμως, σήμερα πρέπει ένας νέος αγώνας να ξεκινήσει να ελευθερωθούμε από τα κόμπλεξ και τις παθογένειες που δημιούργησε η πολιτική μας ζωή τα τελευταία πενήντα χρόνια. Όσο δεν απελευθερωνόμαστε από αυτά τα νέα δεσμά η χώρα θα κατρακυλάει και περιθώρια άλλα δεν υπάρχουν. Η Ένωση Κεντρώων στηρίζει το ευρώ και την Ευρώπη και ζητάει οικουμενική κυβέρνηση γιατί βλέπει την παρούσα να καταρρέει».