Την άποψη ότι η Κρήτη πρέπει να διαθέτει στις εθνικές κατηγορίες μπάσκετ τρεις ομάδες εξέφρασε με δηλώσεις του κατά την εδώ παραμονή του ο πολυνίκης προπονητής Γάννης Ιωαννίδης.

Βλέποντας το πώς μαστίζει η οικονομική κρίση τη ζωή των ανθρώπων και τις ομάδες τόνισε: “Η Κρήτη θα πρέπει να διαθέτει, βάσει και του πληθυσμού της, τρεις ομάδες στις εθνικές κατηγορίες. Μία στην Α1, μία στην Α2 και μία στη Β’”, τόνισε χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Παρόμοια άποψη είχε εκφράσει και ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ κ. Μαρκάκης, αρχές καλοκαιριού συγκαλώντας μάλιστα σύσκεψη παραγόντων για να συζητηθεί η πρόταση ένωσης τμημάτων ομάδων και παρουσίας από το Ηράκλειο στις εθνικές κατηγορίες δύο ομάδων (μία Α2 ή Β’ και μία Γ’) αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Αποτέλεσμα; Ο ΟΦΗ δεν κατέβηκε στην Α2, ο Εργοτέλης πασχίζει να μείνει στην Β’ και ο Ηρόδοτος υποβιβάζεται από την Γ’. Μόνο το “Ηράκλειο” κάνει εκπληκτική πορεία στην Β’. Ο κ. Ιωαννίδης που έχει χρόνια να έρθει στην πόλη μας δεν ξεχνά το διπλό πέρασμά του από τον Εργοτέλη και πάντα θυμάται τον φίλο του αείμνηστο Μανώλη Νικηφοράκη με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στην Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και κάθονταν μάλιστα μαζί στα έδρανα. “Εννιά χρόνια πάσχιζε ο Εργοτέλης να ανέβει στη Β’ αλλά δεν τα κατάφερε και ο φίλος μου ο Μανώλης μου ζήτησε να βοηθήσω. Δεν ήθελα στην αρχή διότι εγώ τότε, 1977, δεν έχανα τις διακοπές μου ως παίκτης του Άρη”, λέει (ξανά) σήμερα ο κ. Ιωαννίδης εξιστορώντας τα γεγονότα.

“Τελικά με έπεισε και χαίρομαι που ήρθε κάνοντας το χατήρι του Μανώλη που τόσο νωρίς έφυγε από τη ζωή. Κάναμε σκληρές προπονήσεις, παίξαμε μα τη Χαλκίδα και ανεβήκαμε στη Β’. Η Χαλκίδα ήταν καλύτερη ομάδα, αλλά πιστεύω τότε έκανα το καλύτερο κοουτσάρισμά μου. Μερικά χρόνια αργότερα (σ.σ. 17/11/1981) ήρθα ξανά στον Εργοτέλη. Ο Διονυσόπουλος ήταν άρρωστος (σ.σ. είχε φύγει από την ομάδα) και ο Μανώλης (σ.σ. Νικηφοράκης) με κάλεσε για να παίξει η ομάδα τελικό Κυπέλλου Κρήτης με τη ΓΕΗ. Ήρθα και πήραμε το Κύπελλο. Ο Εργοτέλης ήταν η πιο ζεστή ομάδα που πήγα”.

Πράγματι ο Εργοτέλης τον Ιανουάριο του 1981 στα Χανιά κερδίζει τον Κύδωνα 56-45 (ημιχ. 20-30) και παίρνει το πρώτο του Κύπελλο Κρήτης για την περίοδο 1980-81.

Την άνοιξη του 1981 αρχίζει το Κύπελο Κρήτης περιόδου 1981-82 αλλά ολοκληρώνεται στις 17 Νοεμβρίου 1981 στο “Μαρτινέγκο”με τον τελικό Εργοτέλη-ΓΕΗ 57-38 οπότε ο κ. Ιωαννίδης είναι προπονητής και στη ΓΕΗ προπονητής-παίκτης ο Νίκος Τούλης.

Τίμησε τον Τζομπανάκη ο Ανδρογέας

Τον ιδρυτή της ομάδας μπάσκετ του Ανδρογέα Γιώργο Τζομπανάκη τίμησε στην διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πίτας η Διοίκηση του Συλλόγου στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Ο κ. Τζομπανάκης βαθιά συγκινημένος θύμισε στους παλιούς και έμαθαν οι νεότεροι πώς ξεκίνησε η ομάδα το 1987 στο προάστιο του Αγίου Ιωάννη, υπενθυμίζοντας στους δημοτικούς άρχοντες της πόλης «ότι το προάστιο που αναπτύσσεται η ομάδα είναι το Κολωνάκι του Ηρακλείου και θα έπρεπε να έχει και κλειστό αλλά και ανοικτό γήπεδο, τόσο για την ομάδα , που τόσο γρήγορα και μεθοδικά προχωράει, όσο και για τους κατοίκους της περιοχής». Τραγούδησε τον ύμνο νίκη της ομάδας και αναπόλησε ιστορίες από το παρελθόν. Συγκινητική στιγμή η ώρα της απονομής που έγινε από τον σημερινό πρόεδρο Απόστολο Ανυφαντάκη στον επίτιμο πρόεδρο της ομάδας, όπως αυτός ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και αυτός με την σειρά του έδωσε το αναμνηστικό κύπελλο στον εγγονό του. Τιμήθηκαν με αναμνηστικά δώρα όλοι οι χορηγοί της ομάδας (Vision Pack, Παντοπωλείο των Γεύσεων, μηχανήματα-εργαλεία Ι. Καρυωτάκη, S/M Χαλκιαδάκης, Κρητικός Φούρνος, Ψιλικά Ζουρίδη Prince Internet Cafe, ενώ η Διοίκηση ευχαριστεί την γραφίστρια κ. Καραμανωλάκη και τον κ. Τσαγκαράκη που είχε την φωτογραφική επιμέλεια του ημερολογίου καθώς και τον νομικό κ. Κληρονόμο, τους ιατρούς Μεραμβελιωτάκη, Ψυχαράκη, Αθανασάκη, Τελεμάνη, Χαλκιαδάκη, Γιαουζάκη και Αλεβιζάκη για τις υπηρεσίες τους στον Ανδρογέα.

Ο πλούσιος μπουφές ήταν προσφορά των γονέων και φίλων της ομάδας, ενώ τα φλουριά ήταν 9 στο σύνολο και οι τυχεροί κέρδισαν τρία κοσμήματα με μπασκετικό θέμα από το κόσμημα Αμπατζής, δύο μπάλες δερμάτινες, μία δωροεπιταγή από το cosmos sport, μία δωρεάν συνδρομή μέχρι το τέλος της περιόδου και ένα Σαββατοκύριακο στα διαμερίσματα «ΔΗΜΗΤΡΗΣ» στο Μπαλί”, καταλήγει η ανακοίνωση του Ανδρογέα.