Εφικτή πριν το Πάσχα η αξιολόγηση

Το δημοσιονομικό κενό κρατά μακριά τους “θεσμούς”


Άλλο ένα σκωτσέζικο ντουζ για την Ελλάδα από το Eurogroup. Αποφάσεις ούτως ή άλλως δεν αναμένονταν, παρά μόνο μια αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας. Η αναγνώριση έγινε, αλλά δεν αρκεί για την άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και πολύ περισσότερο την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση, το δημοσιονομικό κενό κρατά τους θεσμούς μακριά από την Αθήνα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις Βρυξέλλες η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο αν πρόκειται για το Πάσχα των Καθολικών ή των Ορθοδόξων, που φέτος πέφτει πέντε εβδομάδες πιο μακριά.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι υπάρχει καλή συνεργασία και έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις για την αξιολόγηση αλλά πρόσθεσε ότι «χρειάζεται περαιτέρω δουλειά σε διάφορους τομείς ώστε να φτάσουμε στη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement).

Ο ίδιος περιέγραψε τρεις τομείς που θα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τα δημοσιονομικά και το νέο Ταμείο Ιδειωτικοποιήσεων. 

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας ήταν ευχάριστη έκπληξη παρά τα capital controls.

Σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν με καλό ρυθμό οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να επιστρέψουν οι “θεσμοί “στην Αθήνα «το συντομότερο δυνατό» και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και οι καθυστερήσεις δεν βοηθούν κανέναν. Μίλησε για καλό κλίμα και πρόοδο αλλά ξεκαθάρισε ότι απομένει ακόμη δρόμος τον οποίο πρέπει να διανύσουμε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης και στάθηκε στην καλή πορεία των εσόδων. 

Το δημοσιονομικό κενό κρατάει μακριά την τρόικα 

Στο ερώτημα Ελληνίδας δημοσιογράφου της Wall Street Journal για το τι θα χρειαστεί συγκεκριμένα για να επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε: «Χρειαζόμαστε στοιχεία για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό» προσθέτοντας ότι αναμένεται πρόοδος από τις τεχνικές ομάδες εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχεια της αξιολόγησης. 

Πάσχα, αλλά ποιο Πάσχα;

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η πρώτη αποστολή του “κουαρτέτου” πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει σημειώνοντας ότι «είναι ακόμη πιθανό να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση πριν το Πάσχα».

Στο σημείο αυτό οι δημοσιογράφοι τον διέκοψαν ρωτώντας ποιο Πάσχα εννοεί, των Καθολικών στις 27 Μαρτίου ή το Ορθόδοξο που πέφτει 1η Μαΐου.  

Χωρίς να ξεκαθαρίσει απολύτως ποια από τις δύο ημερομηνίες εννοεί, ο επίτροπος «έδειξε» εμμέσως προς το Πάσχα των Καθολικών, που πέφτει φέτος 27 Μαρτίου. 

Νέες «βολές»

για πολιτικοποίηση 

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Νταισελμπλουμ είπε ότι η απολιτικοποίηση της διοίκησης των τραπεζών και ευρύτερα του δημοσίου τομέα είναι ένα κρίσιμο θέμα. 

Ο κ. Μοσκοβισί  ανέφερε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία για το θέμα της πολιτικοποίησης και ότι το θέμα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. 

Για το θέμα της ρευστότητας ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι τα έσοδα πήγαν καλύτερα του αναμενόμενου αλλά πρόσθεσε ότι η ανησυχία παραμένει.