
Το πακέτο των αλλαγών που φέρνει ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των βουλευτών κ.κ. Ν.Ηγουμενίδη, Σ.Βαρδάκη, Γ.Μιχελογιαννάκη του περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη, του αντιδημαρχου Γ.Αναστασάκη, εκπροσώπων του ΤΕΕ ΤΑΚ και των οικιστών εκτός σχεδίου πόλης.
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν αναλυτικά μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την αυθαίρετη δόμηση αλλά και τα ειδικά προβλήματα που υπάρχουν στο Ηράκλειο. Ο υπουργός, ο οποίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων ότι προτίθεται σύντομα να επισκεφθεί ξανά το Ηράκλειο, ανακοίνωσε και επισήμως την ολιγόμηνη παράταση στην εφαρμογή του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με προοπτική εξαμήνου.
Ουσιαστικά η συνάντηση αυτή αποτελεί τη συνέχεια της σύσκεψης που συγκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία του βουλευτή Ν.Ηγουμενίδη, όταν όλοι οι τοπικοί φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις εμπλοκές αναφορικά με την αυθαίρετη δόμηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου πόλης αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή υπέρογκων προστίμων που τους έχει χρεωθεί.
Αυτό ήταν το πλαίσιο της συζήτησης που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες χθες στο γραφείο του υπουργού κ.Τσιρώνη, ο οποίος άκουσε με προσοχή την Ηρακλειώτικη αντιπροσωπεία. Ο ίδιος δίδοντας το περίγραμμα του νέου νόμου που προετοιμάζει το υπουργείο, μίλησε για εξορθολογισμό των προστίμων των αυθαιρέτων, ανοίγοντας πόρτα για την είσοδο κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι ο υπουργός υιοθέτησε την πρόταση να μετέχουν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα που θα επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, εκπρόσωποι του ΤΕΕ ΤΑΚ, πιθανόν και μηχανικοί της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να εμπλουτίσουν με τις εισηγήσεις τους το έργο της.
Ο κ. Τσιρώνης, περιγράφοντας τον υπό διαμόρφωση νέο νόμο, ανέφερε ότι έχει στόχο να δίνει λύσεις στην ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών που έχουν αυθαίρετα με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος, σχετικά με τα πρόστιμα που φαίνεται να είναι διαφορετικά ανά πόλη και περιοχή σημείωσε ότι θα μπουν σε ένα πλαίσιο εξορθολογισμού. Επίσης όπως περιέγραψε η είσπραξη των προστίμων θα κινείται στη λογική της είσπραξης εισφορών γης σε χρήμα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ανακοίνωσε ότι είναι στις προθέσεις του στο επόμενο χρονικό διάστημα να επισκεφθεί το Ηράκλειο και να συζητήσει ξανά με τους τοπικούς φορείς το κρίσιμο ζήτημα των αυθαιρέτων, αφού πρώτα μελέτήσει με προσοχή το σύνολο των αιτημάτων που του έχουν κατατεθεί.

