
Του Αντώνη Καρανικολή
Από νέους ανθρώπους η ομάδα “Give”
Σκοπός της ζωής τους η προσφορά!
Η ομάδα Give είναι μια κίνηση ανθρώπων της πόλης του Ηρακλείου που ως σκοπό έχει την βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Η Τερέζα Περάκη, δημιουργός αυτής της ομάδας, μιλά στην «Π» για την φιλοσοφία της ανακύκλωσης πραγμάτων, την βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και τα ωφέλη του εθελοντισμού. Εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας και παραθέτει τις ιδέες που την διέπουν.

Τι είναι η ομάδα Give
«Κάποια πράγματα που εμείς δεν χρειαζόμαστε για κάποιους συνανθρώπους μας είναι πολύ σημαντικά. Βασικό μέλημα της ομάδας είναι η σωστή καταγραφή των οικογενειών που έχουν ανάγκη στήριξης. Υπάρχει μια συνεχΉς επαφή με τις οικογένειες που στηρίζουμε. Παρακολουθούμε τις οικογένειες που βοηθάμε σε εβδομαδιαία βάση. Επιθυμούμε να βοηθάμε οικογένειες που θέλουν να ορθοποδήσουν. Δεν μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι που επαναπαύονται σε αυτά που τους προσφέρουμε». Με την δημιουργία της σελίδας της ομάδας Give στο Facebook υπάρχει ένα σημείο συνάντησης όλων αυτών που θέλουν να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους. Αυτή ακριβώς είναι και η θετική – εποικοδομητική χρήσΗ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι μας βοηθούν να ερχόμαστε κοντά άνθρωποι με κοινούς στόχους και κοινές πεποιθήσεις. Η Give υιοθετεί την κάθε οικογένεια που αναλαμβάνει. Βασικό μέλημα της ομάδας είναι η καταγραφή και επίλυση όλων των προβλημάτων της κάθε οικογένειας. «Η φροντίδα του σπιτιού, οι επιδιορθώσεις που μπορεί να χρειαστεί, τα φροντιστήρια των παιδιών, η ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, η ένδυση και χίλια δυο άλλα πράγματα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό, προσπαθεί να τα καλύψει η ομάδα μας», τόνισε χαρακτηριστικά η Τερέζα Περάκη. Η ομάδα δεν έχει μόνο μια ηλεκτρονική διεύθυνση, μπορεί όποιος θέλει να προσφέρει κάτι να συναντήσει τους εθελοντές στην Λ. Παπανδρέου & Κάσσου γωνία, στο Ηράκλειο, στην αποθήκη που τους έχει παραχωρηθεί από γνωστή τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, από τις 12:00 έως τις 15:30 καθημερινά.
Το Διαμάντι του Εθελοντισμού
«Αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι η κρίση μας έκανε ποιο δημιουργικούς και αποκαλύφθηκε η θετική πλευρά του εαυτού μας. Το διαμάντι της κρίσης και αυτό που πρέπει να κρατήσουμε μετά από αυτήν, δεν είναι άλλο από τον εθελοντισμό και την διάθεση της προσφοράς που επιδεικνύουν οι συμπολίτες μας όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Η ανταπόκριση των ανθρώπων του Ηρακλείου είναι πραγματικά συγκινητική. Οι εθελοντές της Give έχουν καταφέρει να υιοθετήσουν 150 οικογένειες της πόλης μας και να τους κάνουν να νιώσουν χαρά και ανακούφιση». Η ανταπόκριση στα διάφορα αιτήματα είναι πολύ μεγάλη. Όταν η ομάδα για κάποιο λόγο δεν καταφέρνει να λύσει μόνη της ένα θέμα, τότε προσφεύγει σε βοήθεια από άλλες ομάδες και άλλους κοινωνικούς φορείς. «Η ομάδα μας χρειάζεται οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει ή να φανεί χρήσιμο σε κάποιον συνάνθρωπο μας. Έπιπλα, ρούχα, φάρμακα, ένα αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί σε σας να μην χρειάζονται πλέον, αλλά μπορεί να λύσουν το πρόβλημα κάποιου άλλου ανθρώπου. Αναφέρω ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό της ανθρωπιάς που έχουμε ως λαός: μια φορά η ομάδα έδωσε αλεύρι σε μια κυρία και αυτή επέστρεψε με κουλουράκια για να τα προσφέρουμε σε άλλους ανθρώπους».

