Οι... “τζιχαντιστές” υπουργοί “σφάζουν” τους αγρότες

Η χθεσινή κινητοποίηση αγροτών στο Κεφαλόβρυσο περιελάμβανε κι ένα σκετς, με 3 αγρότες να ντύνονται... τζιχαντιστές!

Οι «τζιχαντιστές» αγρότες φορούσαν μάσκες του πρωθυπουργού και των υπουργών Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά, μπροστά τους έφτασε ένας αγρότης κι ένας κτηνοτρόφος, ντυμένοι με πορτοκαλί φόρμες, όπως οι όμηροι του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι και «εκτελέστηκαν».

Εσπευσε ο Σόιμπλε να... δικαιολογηθεί

“Δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα”, είπε χθες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη φράση «It's the implementation, stupid!» (Είναι η εφαρμογή, ανόητε!) που χρησιμοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη χθεσινή συζήτηση στην οποία συμμετείχε μαζί με τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο κ. Σόιμπλε, διευκρίνισε η κ. Φον Τισενχάουζεν, παράφρασε τη γνωστή φράση από την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ το 1992, «Είναι η οικονομία, ανόητε!», η έμπνευση της οποίας ανήκει στον επικεφαλής της καμπάνιας του Τζέιμς Κάρβιλ- κάτι που, όπως επισήμανε η εκπρόσωπος, έχει κάνει και κατά το παρελθόν, σε συνεντεύξεις του.

«Μπορώ να σας καθησυχάσω ότι δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή», δήλωσε η ίδια και εξήγησε ότι η φράση χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταστεί σαφές ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εφαρμόζονται οι συμφωνίες -και στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα.

«Δεν μπορώ παρά να απορρίψω την υπόθεση», ότι αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα "ανόητο"», επανέλαβε η κ. Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι και η ίδια βρισκόταν στο Νταβός και δεν σχημάτισε τέτοια άποψη.

Αυτά ούτε τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν αλλάζουν ούτε επί της ουσίας αποτελούν δικαιολογία για τη σημερινή μορφή που έχει αυτό που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αλήθεια, θα μπορούσε ποτέ ένας υπουργός άλλης ευρωπαϊκής χώρας να έχει μια τέτοια (άθλια) συμπεριφορά απέναντι στον Κάμερον, τον Ολάντ ή τη Μέρκελ; Και γιατί δεν υπήρξε (ακόμη) αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

ΤΟ ΓΕΥΜΑ

Γεύμα Σαμαρά, Βενιζέλου και Ολγας Κεφαλογιάννη; Και ποιους έφαγαν;

Πάντως ήταν στο “Βυζαντινό” του Χίλτον.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Αρχισε το παιχνίδι με τις δημοσκοπήσεις (μέχρι και η “Αυγή” έβγαλε μια) λες και τις πιστεύει πια κανείς.

ΕΠΕΣΕ

Στο -17 είχε πέσει χθες η θερμοκρασία στο χιονισμένο Νταβός.

Τώρα που φεύγουν αυτοί που είχαν μαζευτεί, πάει γνωστός Ηρακλειώτης για να προσφέρει το μονόπετρο στην αγαπημένη του. Σας υπόσχομαι και φωτο...

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Διακινείται το σενάριο εντός και εκτός του Μαξίμου πως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου είναι μια καλή... ευκαιρία να πάμε (υποθέτω εντός του 2017) σε εκλογές (καθώς μέχρι τότε ούτε κουβέντα δεν θέλει κανείς...). Η νέα Βουλή βέβαια θα είναι τουλάχιστον πεντακομματική καθώς το όριο εσόδου για τα κόμματα μειώνεται από το 3% σε 2%.

Μέχρι και το κόμμα του Γιώργου έχει ελπίδες αλλά και ο Λαφαζάνης.

ΠΙΕΖΟΥΝ

Σοκ προκαλεί η νέα πίεση των δανειστών για περαιτέρω μείωση, που αγγίζει ακόμη και το 68%, στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων και ενώ έχει προηγηθεί ήδη απόφαση για "ψαλίδι" στο ήμισυ των πιο κοστοβόρων εξετάσεων για τον ΕΟΠΥΥ.

Προβλέπω λουκέτα και στα διαγνωστικά κέντρα...

Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Εισήγηση για διετή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν – δηλαδή, επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης – μπαίνει τη Δευτέρα στο τραπέζι των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. υπό το βάρος του αδιεξόδου στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πρόκειται για μια κίνηση που, στην πράξη, ανατρέπει πλήρως τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης κίνησης των πολιτών στην ενωμένη Ευρώπη – δείχνει, όμως, να είναι πλέον το αναπόδραστο βήμα μετά την πλήρη αποτυχία των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσουν μέχρι στιγμής ενιαία πολιτική στο προσφυγικό.

ΠΟΙΟΣ;

Σωστά ο Μητσοτάκης και Φώφη στη χθεσινή τους συνάντηση έστειλαν το μήνυμα στους αγρότες “όχι αποκλεισμούς δρόμων”, αλλά για εκείνη την έγκυο που δεν της επέτρεψαν χθες να περάσει από τα μπλόκα ποιος θα ζητήσει συγγνώμη;

ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Στα 1.595.114 ευρώ μηνιαίως ανέρχεται το ποσό που καταβάλλει το Δημόσιο για τις βουλευτικές συντάξεις χωρίς αυτό να περιλαμβάνει τις αναδρομικές επιστροφές και αυξήσεις μετά από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ το οποίο έκρινε ως παράνομες τις περικοπές των συνταξιούχων βουλευτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η μέση μηνιαία σύνταξη για τους πρώην βουλευτές ανέρχεται περίπου σε 2.100 ευρώ μεικτά.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι της βουλευτικής σύνταξης (βουλευτές και επιζήσαντα μέλη οικογενειών αυτών) είναι συνολικά 753, η δε μείωση που έχουν υποστεί αγγίζει το 60%, μετά και την εφαρμογή από 1/1/2013 των διατάξεων του νόμου 4093/2012, ο οποίος προβλέπει περικοπές κατά 20% εφόσον ο συνταξιούχος λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνει και τρίτη σύνταξη.

Σύμφωνα, πάντως, με την απάντηση Χουλιαράκη όσοι αποκτούν την ιδιότητα του βουλευτή από τις 12/11/2012 και μετά δεν έχουν δικαίωμα σύνταξης.

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Το προέβλεψα εγώ, αλλά έκανε και ο Νικ. Κακλαμάνης πρόβλεψη χθες πως θα περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Αμφιβολίες (όπως και εγώ) εξέφρασε για το φορολογικό των αγροτών.

ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

Κάτι παραπάνω όμως δείχνουν να ξέρουν οι αναλυτές της S&P η οποία αναβάθμισε χθες την ελληνική οικονομία προεξοφλώντας συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τον Μάρτιο.

Αλλά όλα δείχνουν ότι στις αρχές του 2016 η χώρα μετά από επτά έτη οικονομικής καταστροφής "ξύνει πάτο" σε ό,τι αφορά την υφεσιακή διαδικασία. Τίποτα και καμία χώρα της Ευρώπης, ούτε καν οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, βίωσαν έξι ή επτά χρόνια ύφεσης...

ΤΙ ΕΙΠΕ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα EurActiv, ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και υπογράμμισε ότι ζήτησε από την Ελλάδα να είναι πιο φιλόδοξη αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και για το ζήτημα του ασφαλιστικού, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι κατά τη δεκαπεντάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προσπάθησαν να εξετάσουν σφαιρικά το θέμα χωρίς να διαπραγματευτούν τις ακριβείς παραμέτρους στην παρούσα φάση.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε χθες επισήμως την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη σημαντικών διεθνών παραγόντων.

«Ναι, είμαι υποψήφια για δεύτερη θητεία», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, μία ημέρα μετά την έναρξη της διαδικασίας προκήρυξης της θέσης του επικεφαλής του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Ο ΝΤΡΑΓΚΙ

Για «απόλυτη ταύτιση στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο» κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Νταβός.