«Καρφίτσα» δεν έπεφτε χθες στην γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου με αποκλειστικό θέμα το ασφαλιστικό. «Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, τότε δε θα μείνουμε στο χώρο ούτε οι μισοί» σχολίαζαν με οργή νέοι και παλαιότεροι συνάδελφοι που εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Με πολλή προσοχή και αγωνία παρακολουθούσαν τον πρόεδρο τους, Άρη Ροζάκη, να τους ενημερώνει για τις δραματικές αλλαγές που προβλέπονται, ενώ το ακροατήριο σχολίαζε με καυστικό τρόπο τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση της πλειονότητας και στην συρρίκνωση του κλάδου.

Όπως ειπώθηκε, πρόκειται ουσιαστικά για ένα προσχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε χωρίς να υπάρχει οικονομικοτεχνική μελέτη και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση. Έγινε λόγος για μία ...μεταρρύθμιση εντός εισαγωγικών. Υπερτονίστηκε ότι η δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου θα προκαλέσει το απόλυτο χάος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μεγαλύτερο βάρος θα κληθούν να σηκώσουν οι νέοι δικηγόροι κάτω της πενταετίας και όσοι συγκεντρώνουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι δικηγόροι με μηδενικό εισόδημα θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές 2.823 (!) ευρώ, ενώ το ανώτατο πλαφόν καθορίζεται στις 70.000 ευρώ εισόδημα με τις εισφορές να προσδιορίζονται στις 27.158 ευρώ. Το παράδοξο και παράλογο της υπόθεσης σε σχέση με το κατώτατο και ανώτατο πλαφόν είναι ότι τις ίδιες ανώτατες εισφορές θα κληθούν να καταβάλλουν και δικηγόροι ακόμα και με εισόδημα ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Όπως έχει γράψει η «Π», ήδη με τα ισχύοντα δεδομένα, οι περισσότεροι των δικηγόρων του Ηρακλείου αδυνατούν να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές που τους αναλογούν και υποχρεώνονται σε ρύθμιση.

Η μεγάλη... αφαίμαξη

Η σύνδεση των εισφορών με το καθαρό εισόδημα σε συνδυασμό με την υπόλοιπη φορολόγηση οδηγεί σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς στην διαμόρφωση εξοντωτικών ποσοστών επιβάρυνσης επί του εισοδήματος. Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις ανά κατηγορία ετήσιου καθαρού εισοδήματος.

-στην κατηγορία που το ετήσιο καθαρό εισόδημα ανέρχεται στις 2.400 ευρώ, η επιβάρυνση επί του εισοδήματος υπολογίζεται σε ποσοστό 118,64% καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν: οι ασφαλιστικές εισφορές (1.573 ευρώ), ο φόρος εισοδήματος (624 ευρώ) και το τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ). Το σύνολο της επιβάρυνσης ανέρχεται στις 2.847 ευρώ.

-Με καθαρό ετήσιο εισόδημα 10.800 ευρώ (μία κατηγορία στην οποία σήμερα ανήκουν πολλοί δικηγόροι), το σύνολο της επιβάρυνσης υπερβαίνει το 50% ήτοι 6.369 ευρώ με το συνολικό ποσοστό επιβάρυνσης επί του εισοδήματος να προσδιορίζεται στο 58,97%.

-στην κατηγορία που το ετήσιο καθαρό εισόδημα είναι 12.000 ευρώ, το σύνολο επιβάρυνσης ανέρχεται σε 7.004 ευρώ και το ποσοστό του συνόλου επιβάρυνσης επί του εισοδήματος διαμορφώνεται σε ποσοστό 58,37%.

Όσοι έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 13.200 ευρώ και άνω, υποχρεούνται να καταβάλλουν εκτός από τις εισφορές, τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης που διαμορφώνεται ανάλογα με την κλίμακα στην οποία υπάγονται.

-στην κατηγορία που το ετήσιο καθαρό εισόδημα είναι 30.000 ευρώ, το ποσοστό συνολικής επιβάρυνσης επί του εισοδήματος ανέρχεται στις 16.955 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 56,52%.