
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το κόστος του προσφυγικού
Στο 0,17% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή 300 εκατ. ευρώ, εκτιμά το δημοσιονομικό κόστος της Ελλάδας για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε έκθεσή του για τις οικονομικές συνέπειες από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (The Refugee Surge in Europe: Economic Challenges).
Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος το 2015 είχαν η Σουηδία (0,5% του ΑΕΠ) και η Δανία (0,47%), σύμφωνα με την έκθεση, ενώ λίγο υψηλότερες από της Ελλάδας ήταν οι δαπάνες της Γερμανίας και της Ιταλίας (0,20% του ΑΕΠ και στις δύο χώρες) καθώς και της Ολλανδίας (0,18% του ΑΕΠ). Αντίθετα, πολύ χαμηλές είναι οι δαπάνες της Ισπανίας, μόλις 0,006% του ΑΕΠ της.
Η έκθεση δεν αναφέρει εκτίμηση για το 2016 όσον αφορά τις δαπάνες με τις οποίες θα επιβαρυνθεί η Ελλάδα για το προσφυγικό, αλλά σημειώνει ότι το βραχυπρόθεσμο κόστος για τη φροντίδα των αιτούντων άσυλο μπορεί να είναι σημαντικό σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η μέση σταθμισμένη (με βάση το ΑΕΠ) δαπάνη για τους προϋπολογισμούς των χωρών της ΕΕ μπορεί να αυξηθεί κατά 0,05% του ΑΕΠ το 2015 και κατά 0,1% του ΑΕΠ το 2016 σε σχέση με το 2014. Οι εκτιμήσεις είναι πολύ ενδεικτικές, σημειώνει η έκθεση, λόγω κυρίως της αβεβαιότητας σχετικά με τον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Στην Αυστρία, οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα φθάσουν το 0,31% του ΑΕΠ το 2016, στη Φινλανδία το 0,37% του ΑΕΠ, στη Δανία στο 0,57% του ΑΕΠ και στη Σουηδία το 1% του ΑΕΠ. Στη Γερμανία, οι δαπάνες θα φθάσουν το 2016 στο 0,24% του ΑΕΠ, όσο και στην Ιταλία, ενώ στην Ολλανδία θα είναι λίγο μικρότερες (0,23% του ΑΕΠ).
Να σημειωθεί ότι μόνο ένα μικρό μέρος του άμεσου δημοσιονομικού κόστους καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση. Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αύξηση το 2015-16 κατά 1,7 δισ. ευρώ στα 9,2 δισ. ευρώ των πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ που θα δίνονται για το προσφυγικό, με την ανακατανομή πόρων από άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Αναμενόμενες φαντάζομαι πως ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη.
Πιστεύω όμως πως σημασία δεν έχουν και τόση οι αντιδράσεις όσο το τι λέει κάποιος και ποιος είναι αυτός.
Και μάλιστα, όταν αυτά που λέγονται αφορούν σημαντικές ιστορικές στιγμές, δεν κρίνονται εν θερμώ και υπό το πρίσμα σκοπιμοτήτων.
Και ο Βαρουφάκης αλλά και αυτοί που τον (επι)κρίνουν σήμερα θα κριθούν από την Ιστορία όταν θα καταγραφεί αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια και το άγνωστο παρασκήνιο που κρύβεται πίσω απ’ αυτά.
Αυτή θα είναι η αντικειμενική κρίση.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ
Απίστευτα μου φαίνονται τα επιχειρήματα που ακούω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τη σφαγή των αγροτών σε σχέση με το ασφαλιστικό.
Απίστευτος όμως μου ακούγεται και ο λαϊκισμός αυτών οι οποίοι ευθύνονται για το κατάντημα της χώρας. Ποιος θα ξεχάσει τις “μπλε” και “πράσινες” διοικήσεις των ταμείων με τους αποτυχημένους βουλευτές; Ποιος θα ξεχάσει τις χαριστικές πράξεις και τον τζόγο στο Χρηματιστήριο;
ΑΣΤΕΙΟ
Στην... κατάταξη των προϊόντων σε διαφορετική δασμολογική κλάση (!) αποδίδει η Γενική Γραμματεία Εσόδων τον διαφορετικό ΦΠΑ στο σκέτο γάλα και το σοκολατούχο που έγραφα προχθές.
Τι αστεία δικαιολογία...
ΑΚΥΡΗ;
Άκυρη με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, βάσει της οποίας, τον περασμένο Αύγουστο ,ανακλήθηκαν οι τεχνικές μελέτες του έργου στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Για να δούμε...
ΥΠΟΤΡΟΦΟΙ
Tέσσερις φοιτήτριες και δώδεκα φοιτητές επελέγησαν να συμμετάσχουν στο φετινό Πρόγραμμα Υποτροφιών Angelopoulos CGIU, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Οι 16 συνολικά φοιτητές συνδέονται με 12 Σχέδια Πρωτοβουλιών που εγκρίθηκαν για το φετινό Πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση 40 προτάσεων, από 108 υποψηφιότητες.
Από τα 12 Σχέδια που επελέγησαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης τα 6 αφορούν επιχειρηματικότητα/κοινωνική δράση, τα 4 ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα ενώ 2 κινούνται στον χώρο της κοινωνικής υγείας.
ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
«Η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει τον συνταγματικό της ρόλο ως αντιπολίτευση» επαναβεβαιώνοντας την σκληρή αντιπολιτευτική διάθεση, είπε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Κοινός τόπος ότι η παράταξή σας άνοιξε το δρόμο της χώρας στην Ευρώπη» απάντησε ο κ. Παυλόπουλος, δίνοντας τα συγχαρητήριά του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.
«Είμαι βέβαιος πως και υπό την ηγεσία σας, η παράταξη θα συμβάλει καθοριστικά στην εδραίωση της θέσης της χώρας στην Ευρώπη, ιδίως σήμερα που δοκιμάζεται για λόγους οικονομικούς και ανθρωπιστικούς η ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» πρόσθεσε με νόημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
Λεπτομέρειες και «ακριβείς παραμέτρους» για το νέο ασφαλιστικό ζήτησε από την Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο πρακτορείο Bloomberg.
«Επιδιώκουμε μία γενναία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
ΤΟ... ΠΑΡΑΘΥΡΟ
Παράθυρο για μερική κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, η Κομισιόν μέσα στα νέα δεδομένα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης εκτιμά πως είναι «αναχρονιστικός» και «άδικος» ο κανόνας που θέλει τη χώρα εισόδου να είναι αυτή που θα αποφασίζει για τη χορήγηση ή μη ασύλου στους αιτούντες.
Η πρόταση κατάργησης του Δουβλίνου από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, θα είναι έτοιμη έως τον ερχόμενο Μάρτιο.
Όπως αναφέρεται, στόχος της Κομισιόν είναι η δικαιότερη κατανομή προσφύγων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και η άσκηση πίεσης για ένα νέο σύστημα για το δικαίωμα χορήγησης ασύλου και τις διαδικασίες υποδοχής.
Η ΠΡΩΤΗ
Η πρώτη αποχώρηση στελέχους από το Ποτάμι ανακοινώθηκε χθες. Είναι ο πρώην βουλευτής Δράμας Κυρ. Χαρακίδης ο οποίος φαίνεται να πηγαίνει στη ΝΔ.
ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Από το Νταβός χθες η πληροφορία πως σήμερα θα υπάρξει συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τη Λαγκάρντ (ίσως και τον πρωθυπουργό) για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Για να δούμε...
ΠΛΕΙΟΔΟΤΗΣΑΝ
Με προσφορά ύψους 369 εκατ. ευρώ η κινεζική Cosco είναι και επισήμως ο νέος βασικός μέτοχος του ΟΛΠ.
Οι Κινέζοι κατέθεσαν βελτιωμένη προσφορά στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) το διοικητικό συμβούλιο του οποίου συνεδρίασε το απόγευμα για το θέμα και την έκανε αποδεκτή. Η προσφορά της Cosco, που βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ (323 εκατ.ευρώ), αφορά στο 67% των μετοχών του οργανισμού που διαχειρίζεται το λιμάνι του Πειραιά.
ΤΟ... ΣΧΕΔΙΟ
Την προετοιμασία του «σχεδίου κότα» παρουσίασε η Αυγή Βουτσινά που αναστάτωσε το Μέγαρο Μαξίμου, βάζοντας στον κήπο του κτιρίου, το πουλερικό.
“Την “Αλέξις” την είχα στα πούπουλα, δικό της κήπο, το καλύτερο φαγητό… Η κότα-καμικάζι. Υπάρχει ένας που πουλάει κότες στην Βάρη, πήγα του ζήτησα μια κότα. Μόλις άκουσε τι θέλω να την κάνω, μου την έδωσε δωρεάν», δήλωσε η γυναίκα, μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του Mega.
Η προετοιμασία της επιχείρησης ξεκίνησε λίγη ώρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μητσοτάκη. Η Αυγή Βουτσινά φόρεσε ένα μαύρο μπλουζάκι με το σύνθημα “παριστάνετε τους κόκορες, αλλά είστε κότες” και με την “Αλέξις” στα χέρια πέρασε την αστυνομική φρουρά και άφησε την κότα στο Μαξίμου, όπως είπε χθες στο Mega.
Κι εγώ τώρα ρωτώ: Πού είναι η κότα;
Μήπως έγινε ψητή;

