
Του Κώστα Μπογδανίδη
Ενώ σήμερα ξεκινούν με κάθε επισημότητα οι πρώτες βυθομετρικές εργασίες ενόψει της κατασκευής του «EuroAsiaInterconnector», του έργου ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω ενός ενιαίου καλωδίου που θα έχει βασικό κόμβο την Κρήτη, περίεργα παιγνίδια παίζονται από το υπουργείο.
Η Κρήτη θα ειναι παρούσα σήμερα στην Κύπρο και περιμένει ακόμη τις τελικές θέσεις και απαντήσεις από το υπουργείο για το καλώδιο που θα συνδέσει το νησί μας με το ηπειρωτικό σύστημα. Η πολιτική ηγεσία προκρίνει το…λεγόμενο “μικρό καλώδιο” , με εναλλασσόμενο ρεύμα, σε μια προσπάθεια να…εξοικονομήσει, όπως λέει, χρήματα που πληρώνουν κατά βάση οι καταναλωτές όλης της Ελλάδας μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που προστίθενται στους λογαριασμούς.
Πώς γίνεται όμως όταν η Ελλάδα έχει υπογράψει τη σύμβαση για την κατασκευή του «EuroAsiaInterconnector» με την Κύπρο και το Ισραήλ και στην ουσία το…μεγάλο καλώδιο θα ήταν η λύση; Μεγάλο καλώδιο σημαίνει Κορακιά, μεταφορά Λινοπεραμάτων κλπ, ενώ το μικρό είναι από Χανιά και με εναλλασσόμενο ρεύμα.
Στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον υπουργό κ.Σκουρλέτη λένε ότι πλέον έχει εγκαταλειφθεί η «φιλόδοξη» πρόταση για πόντιση καλωδίου συνεχούς ρεύματος 1000 MW που θα συνδέει την Αττική με την Κρήτη και έχει αποφασιστεί σε πρώτη φάση ένα μικρότερο έργο 2 x 200 MW που θα συνδέει, όχι την Αττική αλλά την Πελοπόννησο με την Κρήτη (Χανιά), θα μεταφέρει εναλλασσόμενο ρεύμα και θα καλύπτει άμεσα τις ηλεκτρικές ανάγκες της μεγαλονήσου.
Το αρχικό σχέδιο των 1000 MW θα κάλυπτε τόσο τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κρήτης με ρεύμα που θα μεταφερόταν από την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και τις ανάγκες μεταφοράς ρεύματος παραγόμενου στην Κρήτη από ΑΠΕ, που θα μεταφερόταν από την Κρήτη στην Αττική.
Με το τωρινό σχέδιο στην πραγματικότητα διαχωρίζονται οι δύο αυτές ανάγκες: Με την άμεση κατασκευή ενός μικρότερου καλωδίου εξασφαλίζεται η ηλεκτροδότηση του νησιού και σε δεύτερη φάση, όταν θα υπάρχει η ανάγκη μεταφοράς πράσινου ρεύματος από την Κρήτη, θα πρέπει να γίνει ένα δεύτερο έργο! Αλλά με τέτοια κρίση, τόσα προβλήματα που έχει η χώρα, πως θα γίνει το μεγάλο έργο;
Μετά την υπογραφή της σύμβασης η οποία προβλέπει την ηλεκτρική καλωδιακή διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης με κατάληξη στην Αττική σήμερα ξεκινούν επίσημα οι βυθομετρικές έρευνες. Την Κρήτη μάλιστα θα εκπροσωπήσει η αντιπεριφερειάρχης κ.Βιργινία Μανασάκη που ήταν και στην επίσημη υπογραφή που έγινε πάλι στην Κύπρο.

