Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η υδροδότηση της κρήνης Μοροζίνι, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Β.Λαμπρινού αντιδημάρχων και δημοτικών παραγόντων. αλλά και πλήθους κόσμου που με ανακούφιση και ικανοποίηση παρακολουθούσε μετά από 10 χρόνια την κρήνη να επαναλειτουργεί.

Η επαναλειτουργία του μνημείου δρομολογήθηκε με εντολή του δημάρχου Ηρακλείου κ.Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος τόνιζε συχνά στους συνεργάτες του ότι δεν είναι δυνατό σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις να λειτουργούν συντριβάνια που αποτελούν ιστορικά μνημεία και προσδίδουν μια άλλη αισθητική και ατμοσφαιρικότητα και στο Ηράκλειο, που έχει τόση επισκεψιμότητα, ένα τόσο όμορφο μνημείο να παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητο. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και της αρμόδιας τοπικής αρχαιολογίας, η οποία έδωσε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για να προχωρήσει η διαδικασία, που προβλέπει την εγκατάσταση ειδικών φίλτρων νερού το οποίο θα το ανακυκλώνουν προκειμένου να προστατεύεται το μνημείο. Μάλιστα το νερό θα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενώ η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία με στελέχη της θα ελέγχει την κατάσταση του μνημείου ώστε να εντοπίζει εγκαίρως τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν.

Όπως είναι γνωστό η κρήνη όταν άρχισε να λειτουργεί τροφοδοτούνταν νερό που ερχόταν από το Γιούχτα στις Αρχάνες με ένα υδραγωγείο 15 χιλιομέτρων. Όμως το νερό που θα δέχεται πλέον προέρχεται από το φράγμα Αποσελέμη, η οποία όπως τονίζουν τα στελέχη της δημοτικής αρχής έχει υψηλότατες προδιαγραφές και είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου σε δηλώσεις του χθες υπογράμμισε ότι «η Κρήνη Μοροζίνι μετά από 10 χρόνια έχει και πάλι νερό. Αυτή τη φορά από το φράγμα Αποσελέμη και πρόκειται για ένα θέαμα που έχει ενθουσιάσει τους Ηρακλειώτες.»

Το ιστορικό

Η σχετική μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου με ευθύνη του αντιδημάρχου Χάρη Μαμουλάκη εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και προδιαγραφές που δόθηκαν από την αρμόδια  υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.  Πιο συγκεκριμένα η εγκεκριμένη μελέτη προέβλεπε:

• το νερό που τροφοδοτεί την κρήνη να προέρχεται από το φράγμα Αποσελέμη που πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για μια τέτοια λειτουργία σε μνημείο, 

• τον επαρκή καθαρισμό του νερού με την τοποθέτηση ειδικού φίλτρου από ζεόλιθο ώστε να μην προκαλείται φθορά στο μνημείο,

•συνεχή έλεγχο, παρακολούθηση και καθαρισμό της κρήνης

Η εκ νέου υδροδότηση της κρήνης συμβάλει στην ανάδειξη όχι μόνο του ίδιου του μνημείου αλλά και του  ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου γενικότερα, αφού αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα της γλυπτικής του 17ου αι. στην Κρήτη.