Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το ασφαλιστικό συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στο χθεσινό συμβούλιο συμμετείχε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, αναπληρωτής υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ρ. Αντωνοπούλου, υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλος), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (υπουργός Αν. Ξάνθος, αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης), ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρ. Μπαλτάς.

Θέματα αιχμής αποτέλεσαν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η εθνική σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες συντάξεις και η ενοποίηση των Ταμείων.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση προτείνει αύξησή τους, μέτρο που βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών. Ως αντιστάθμισμα έχει επανέλθει η σκέψη για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω.

Η εθνική σύνταξη, ως ποσό που θα εγγυάται το κράτος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοσθούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ταμείων, προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης «το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση υπό το συντονισμό του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αναλύθηκαν οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού για το πρώτο εξάμηνο του 2016 και προγραμματίστηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική και αποδοτική εκτέλεσή του.

Κεντρικός στόχος του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. για την επόμενη περίοδο είναι να τεθούν οι βάσεις για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα.

Οι επιμέρους πολιτικές που έχουν αποφασιστεί και υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. στα πεδία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Οικονομίας, της Υγείας και της Πρόνοιας, της Παιδείας και του Πολιτισμού, καθώς και όσες θα ακολουθήσουν εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική για την ανταπόκριση στις πιεστικές κοινωνικές ανάγκες στις σημερινές συνθήκες».



Ρομπόλης: Σύνταξη 500 ευρώ για 20ετή εργασία θέλουν οι δανειστές

Σύνταξη που θα φθάνει στα 500 ευρώ για όσους έχουν εργαστεί μέχρι 20 χρόνια προβλέπει ο σχεδιασμός των δανειστών όπως τόνισε χθες ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής της Παντείου, Σάββας Ρομπόλης στην "Κοινωνία Ώρα MEGA".

Ο επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ το ποσοστό αναπλήρωσης θα φθάνει στο 0,8 με βάση τη μελέτη των δανειστών ενώ για πάνω από 20 χρόνια αυτό θα αυξάνεται στο 1,1.

Εξήγησε ωστόσο ότι ο ίδιος είναι υπέρ της μείωσης του συντελεστή αναπλήρωσης για τις πιο υψηλές συντάξεις και αύξησης για τις πιο χαμηλές ώστε να μπορούν να τροφοδοτούνται οι πιο αδύναμοι ασφαλισμένοι, χωρίς ωστόσο να παραβιάζεται η "αναλογικότητα εισφορών - παροχών".

Μιλώντας για τη μέση σύνταξη ο κ. Ρομπόλης είπε ότι το 2010 ήταν 1.500 ευρώ, τώρα έχει φθάσει στα 800 - 850 ευρώ και εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα της τρόικα "η τάση είναι να φθάσει στα 600 ευρώ".

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εάν επιμείνουν οι δανειστές για εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ μέσα από τη μείωση των συντάξεων τότε οι συντάξεις από 800 ευρώ και πάνω θα μειωθούν γύρω στο 12-13% δηλαδή κατά 100 ευρώ.

Ανέφερε επιπρόσθετα ως μεγάλο πρόβλημα το δημογραφικό καθώς ήδη το 25% του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και η μελέτη του δείχνουν ότι από το 2044 και μετά ο ένας στους δυο θα υπερβαίνει αυτή την ηλικία.



Τα νέα όρια συνταξιοδότησης των πρώην ειδικών ταμείων

Εκδόθηκε η εγκύκλιος που αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, τραπεζών κ.λπ)

Όπως επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «μετά τη συνάντησή μας με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο στις 26/10/2015 και την επιστολή που είχαμε αποστείλει αρμοδίως στις 23/9/2015 για το εν λόγω ζήτημα, εκδόθηκε τελικά η σχετική εγκύκλιος 21/12/2015 Α.Π.Φ 80000/ΟΙΚ 59824/1962 με θέμα: Εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4336/2015 «Συνταξιοδοτικές Διατάξεις - Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την Υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», που αφορούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας Συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων του άρθρου 2 παρ.1 του Ν.3029/2002. Σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο, όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, παρουσιάζεται μερική βελτίωση στη μεγάλη αδικία που προκλήθηκε με την ψήφιση του Ν.4336/2015, αφού τελικώς για τους ασφαλισμένους πριν την 31.12.1982 διατηρείται η 35ετία και μετά την 18/8/2015, αλλά καταργείται το πλεονέκτημα που είχαν οι εν λόγω ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας».

Πιο συγκεκριμένα:

- Όσοι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι έως 31.12.1982 και έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια ασφάλισης μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου 4336/2015 ήτοι 18/8/2015 μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης οποτεδήποτε.

- Όσοι εργαζόμενοι συμπληρώσουν τα 35 έτη ασφάλισης μετά την 18/8/2015 αλλά εντός του 2015 σε αυτούς τίθεται όριο ηλικίας τα 58 έτη και 6 μήνες.

- Όσοι συμπληρώσουν τα 35 χρόνια ασφάλισης το 2016 προστίθενται στα όρια ηλικίας 6 μήνες και συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 59 ετών και ούτω καθ’ εξής.

Σε όλους τους ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν έως την 31.12.1992 δίνεται η δυνατότητα να εξαγοράσουν και την στρατιωτική θητεία ανεξάρτητα εάν έχουν συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας τους (παλαιά προϋπόθεση).

Ασφαλισμένος που είναι σήμερα 55 ετών και έχει 33 χρόνια ασφάλισης εάν εξαγοράσει 2 χρόνια στρατιωτικής θητείας μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 58 ετών και 6 μηνών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 59,6 ετών (σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάσει εάν είναι οικονομικά συμφέρουσα η εξαγορά του στρατού).

Υποσημείωση 1: Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αφορά αυστηρά μόνο άντρες ασφαλισμένους μέχρι την 31.12.1992 και η αναγκαιότητα έκδοσή της είναι για τις περιπτώσεις που θα ήθελαν κάποιοι εντός των επόμενων 3 ημερών να εξαγοράσουν στρατιωτική θητεία.

Υποσημείωση 2: Είναι απολύτως σαφές ότι εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας οι υπαγόμενοι στο καθεστώς των ΒΑΕ ΥΒΑΕ πριν και μετά την 1.1.1993.

Υποσημείωση 3: Για όλες τις άλλες περιπτώσεις ασφαλισμένων θα ακολουθήσει αναλυτικότερη ανακοίνωση.

Η ΓΕΝΟΠ καλεί τα μέλη της σε κάθε περίπτωση να απευθύνονται στην Ομοσπονδία για οποιαδήποτε πληροφορία ή να συμβουλευτούν την σχετική εγκύκλιο στη σελίδα του υπουργείου www.ypakp.gr