
Ακύρωσαν οι δανειστές το “παράλληλο πρόγραμμα”
Δεν έχουν τέλος οι… πονοκέφαλοι για τον πρωθυπουργό, αφού χθες ήρθε άλλο ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» εκ μέρους των δανειστών, οι οποίοι μπλόκαραν την ψήφιση του “παράλληλου προγράμματος”.
Στις αρχικές προθέσεις της Αθήνας ήταν το πολυνομοσχέδιο- με τα μέτρα που θα απάλυναν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα- να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και πριν τα Χριστούγεννα.
Οι λόγοι ήταν προφανείς και ταυτοχρόνως έντονα συμβολικοί, αφού επρόκειτο για μια κίνηση-αντιστάθμισμα στα σκληρά προαπαιτούμενα που ψηφίζουν οι βουλευτές το τελευταίο διάστημα.
Ο σχεδιασμός ωστόσο άλλαξε. Και για άλλη μια φορά ο αιφνιδιασμός εκ μέρους των δανειστών κατέστησε σαφές το ποιος έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-θεσμών, την ώρα που η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει όλα τα μέτρα-«φωτιά» και ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και για τα επόμενα, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος με θετικό πρόσημο.
Το Μέγαρο Μαξίμου «πάγωσε» από την παρέμβαση των Ευρωπαίων, με την οποία πρώτος ήρθε αντιμέτωπος ο Γιώργος Χουλιαράκης. «Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη διαπραγμάτευση», έλεγαν με νόημα δίχως να κρύβουν την ενόχληση τους.Εκτοξεύοντας «πυρά» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στα οποία επέρριψαν ευθύνες, οι ίδιες πηγές έθεταν το ερώτημα αν “θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα, αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα”.
Επιπλέον, επικαλούντο το χαμηλό δημοσιονομικό κόστος του νομοσχεδίου (περίπου 100 εκατ. ευρώ), διευκρινίζοντας ότι δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των υπουργείων και ότι «το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται».
Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές θα ενημερωθούν για τις διατάξεις του και ο προγραμματισμός είναι να προωθηθεί από Ιανουάριο με την κανονική διαδικασία.

