Οχι μόνο βρήκε τις δυνάμεις να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της προχθεσινής διόρθωσης, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε χθες να επανακτήσει το όριο των 600 μονάδων, κλείνοντας με ισχυρά κέρδη.
Αν και στα μισά περίπου της συνεδρίασης (13:42-14:25) υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα ση διενέργεια των συναλλαγών, η συνεδρίαση κύλησε στη συνέχεια ομαλά, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 3,09% στις 601,20 μονάδες.
Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 604,95 μονάδες, ενώ ξεκίνησε από τις 585,03 μονάδες. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 32,65% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 407,91 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 63,36 εκαρ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο σε ποσοστό 2,92% και στις 175,80 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,33%.
Ο Γενικός Δείκτης επανέκτησε το όριο των 600 μονάδων με τη "δεύτερη" προσπάθεια, έχοντας χθες στο πλευρό του το σύνολο των μετοχών του FTSE 25. Οι μη τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που "ξετύλιξαν" σταδιακά την ανοδική τους αντίδραση, εξέλιξη λίγο έως πολύ αναμενόμενη από την πλειονότητα των αναλυτών, καθώς οι πιέσεις που δέχτηκαν το τελευταίο διάστημα, έφεραν τις αποτιμήσεις σε εξαιρετικά ελκυστικά επίπεδα.
Παράλληλα, η αγορά έδειξε την ανακούφισή της από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή, χωρίς "διαρροές". Η επόμενη μάχη της κυβέρνησης μετατίθεται τον Ιανουάριο, όταν και θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για το μείζον ζήτημα του Ασφαλιστικού, τη "μητέρα των μαχών" για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ωστόσο, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για να αρχίσει και πάλι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες, μειώνεται, εξέλιξη που θα στηρίξει σημαντικά τον τραπεζικό κλάδο. Η επαναφορά του waiver για την Ελλάδα, θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να μεταφέρουν ρευστότητα περίπου 25 δισ. ευρώ από τον ELA στους μηχανισμούς της ΕΚΤ απευθείας.

