
Η Κρήτη έχει ένα ισχυρό «όνομα», έχει ιστορία, ομορφιές και προοπτική. Αυτά τα δυνατά χαρτιά από μόνα τους όμως δεν φτάνουν και χρειάζεται να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να μπορέσει να είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός, όπως κατέδειξε έρευνα εταιρείας MRB Hellas που παρουσιάστηκε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης.
Πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση όλων αυτών που γνωρίζαμε και μπορεί να αξιοποιηθεί εσωτερικά για να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις, να δούμε πού χάνουμε και πού κερδίζουμε. «Κεντρικό συμπέρασμα των ευρημάτων της έρευνας είναι ότι το νησί είναι γεμάτο ευκαιρίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαύρος.
Είναι σαφές ότι η Κρήτη είναι ανάμεσα σε 12 ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού, έρχεται σε προτιμήσεις στην πρώτη ή δεύτερη θέση, και βασικοί τουριστικοί της ανταγωνιστές είναι οι Βαλεαρίδες νήσοι και η Αττάλεια της Τουρκίας.
«Η έρευνα είναι ένα σημαντικό, αξιόπιστο εργαλείο που δείχνει την χάραξη της στρατηγικής που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης για την ανάπτυξη του τουρισμού της» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αρναουτάκης που μαζι με τον κ.Μαύρο παρουσίασαν την έρευνα.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και αποτελεί τμήμα του έργου «Τουριστική προβολή της Περιφέρειας Κρήτης» με αναδόχους της εταιρείες Lowe Athens και Encore. Σύμφωνα με την έρευνα το μοναδικό φυσικό κάλλος της Κρήτης, η ιστορία της, τα μνημεία της, η ασφάλεια, η φιλοξενία της, η σπουδαία διατροφή της αλλά πάνω από όλα η αυθεντικότητα και γνησιότητα της είναι τα δυνατά πλεονεκτήματα του νησιού που προσελκύουν τα εκατομμύρια των τουριστών σε ετήσια βάση.
Επίσης ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι «Τα παραπάνω αποδεικνύουμε μέσα από τις συνεργασίες που έχουμε με διάφορους φορείς και μια αξιόπιστη εταιρεία με την έρευνα της μας δίνει όλα τα στοιχεία, θετικά και αρνητικά, που πρέπει να επεξεργαστούμε προς όφελος της περαιτέρω ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος».
Ο διευθύνων σύμβουλος MRB Δημήτρης Μαύρος από την πλευρά του τόνισε «Κεντρικό συμπέρασμα των ευρημάτων της έρευνας είναι ότι το νησί είναι γεμάτο ευκαιρίες.
Η Κρήτη έρχεται στην πρώτη ή δεύτερη θέση σε σχέση με τις ανταγωνιστικές περιοχές, έχουμε πολλά κοινά σε σχέση με ποιές χώρες προσελκύουμε». Παράλληλα ο κ. Μαύρος τόνισε ότι οι δυο περιοχές που έχει να ανταγωνισθεί η Κρήτη είναι η Βαλεαρίδες νήσοι και η Αττάλεια που μαζί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα σε 12 προορισμούς ανά τον κόσμο. Υπάρχουν ακόμα «κρυμμένοι» τομείς της Κρήτης, συμπλήρωσε, όπως η γαστρονομία της, που μπορούμε να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Επίσης το φυσικό κάλος που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ακόμα περισσότερο.
Ακόμη, όπως ο ίδιος πρόσθεσε με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η Κρήτη έχει αφηγήματα που οι τουρίστες περιγράφουν όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο -συμπλήρωσε- είναι ότι την Κρήτη επιλέγουν οι γυναίκες, οικογένειες με παιδιά και άτομα με ανώτερη μόρφωση και κοινωνικοοικονομική τάξη. Επίσης είπε ότι αυτοί που επιλέγουν Κρήτη είναι νεώτερες ηλικίες από 25 έως 45 ετών κυρίως από Ρωσία, Νορβηγία, Σουηδία και στη 4η θέση η Γαλλία. Οι ‘Αγγλοι και οι Γερμανοί εμφανίζουν λίγο πιο συγκρατημένες δυναμικές αλλά και αυτοί αν γίνει το σωστό μάρκετινγκ θα ακολουθήσουν.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των στοιχείων της έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του τουρισμού. «Σκοπός είναι να μας δείξει την αποτελεσματικότητα της προβολής του νησιού στο εξωτερικό, επίσης να μας δείξει τα ισχυρά αλλά και τα αδύναμα μας σημεία προκειμένου να επικεντρωθούμε σε αυτό στο πλαίσιο της χάραξης της τουριστικής μας στρατηγικής» σημείωσε ο κ. Βαμιεδάκης.
Η έρευνα - πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 σε 6 χώρες Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Νορβηγία, Σουηδία και απάντησαν 600, άτομα 100 ανά χώρα.

