Με κεντρικό σύνθημα “Πάρε ένα παιδί κι έλα” παρουσιάζεται το προσεχές Σάββατο 19 Δεκεμβρίου το πρώτο μέρος από τις λογοτεχνικές εικονογραφίες στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 7 το απόγευμα και θα είναι ανοικτή μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 6-8 κάθε βράδυ . Επίσης θα ανοίγει για τα σχολεία με ραντεβού στις ώρες που επιθυμούν μετά από συνεννόηση στο ωράριο λειτουργίας του μουσείου στο τηλ. 2810 226683 . Η αίθουσα βρίσκεται στον Πόρο στην οδό Νυμφών 3.

Mία έκθεση που αφορά τη σύγχρονη εικονική περιγραφή στη μυθολογία, τα έπη, τα παραμύθια καθώς και σε παραδείγματα που αναφέρονται στην εφηβική λογοτεχνία.

Η έκθεση που έχει προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον προσφέρει μια σύγχρονη εικαστική ματιά σε γνωστότατα βιβλία που, με παράμετρο την ηλικία, αρχικά αναφέρεται στα παιδικά χρόνια και εξελίσσεται στις επόμενες φάσεις στην ενήλικη λογοτεχνία και σε κάθε θεματολογία της. Είναι τα κοινωνικά, τα αισθηματικά, τα αστυνομικά, τα κατασκοπευτικά, τα πολιτικά, τα ερωτικά που καταφέρνουν να συνθέσουν μια πρωτότυπη όσο και σύγχρονη ανθολογία - σταθμό, όπως χαρακτηρίζεται από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες που επέλεξαν να δημιουργήσουν εμπνεόμενοι από τον συγγραφέα και το βιβλίο της αρεσκείας τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρώτο κιόλας μέρος οι συμμετέχοντες θέτουν με τον δικό τους τρόπο το εικονογραφικό αποτέλεσμα, επεξηγώντας το παράλληλα και δίδοντας στοιχεία από τη συγκεκριμένη παράγραφο του βιβλίου που τους επηρέασε και θέλησαν να την αποδώσουν εικαστικά.

Προκειμένου να αντιληφθεί τα αναγνωστικό κοινό το τι πρόκειται να δει, παραθέτουμε τους καλλιτέχνες και τους τίτλους από τα έργα που έχουν μελετηθεί και αποτελούν το πρώτο μέρος της σπουδαίας αυτής έκθεσης που είναι παραγωγή του Μουσείου που σκοπό έχει να την ταξιδέψει σ' όλη την Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν, στην ενότητα της μυθολογίας συμμετέχουν η Άννα Κατιμερλή με τους άθλους του Ηρακλή, ο Γιώργος Κουνάλης με τον Θησέα (έργο που προέρχεται από τη συλλογή του ΜΕΤΗ), η Ελισάβετ Διονυσοπούλου με τον Προμηθέα, η Παγώνα Ξενάκη με το κουτί της Πανδώρας, ο Διονύσης Κωσταντόπουλος με τους Αργοναύτες της πλατείας της Ίλιας Λιόκη, η Διατσέντα Παρίση με τα οικογενειακά των τεράτων από τη Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου.

Στην ενότητα που ακολουθεί και αφιερώνεται στα ομηρικά έπη, ο Γιάννης Δημητράκης ζωγράφισε την Ιλιάδα ενώ η Λυδία Μαργαρώνη την Οδύσσεια.

Στα παραμύθια συμμετέχουν η Μαρίνα Προβατίδου στο μύθο του Αισώπου “ο λαγός κι η χελώνα”, η Βούλα Καραμπατζάκη στη Σταχτοπούτα, η Αφροδίτη Παπαδουλή στο κοριτσάκι με τα σπίρτα, η Αθηνά Χατζή στην κοκκινοσκουφίτσα, η Μάνθα Τσιάλου στον παπουτσωμένο γάτο, η Δεσποινα Τσιαπάρα στα ρούχα του βασιλιά, ο Κώστας παγωμένος στις Ιστορίες που μεταναστεύουν, η Μελίνα Ανδρέου στο Δία το σόι του και την τρελοπαρέα της Μαρίας Αντωνίου, η Τζένη Μπακαλούμα στην Τοσοδούλα, η Μαριάννα Κατσουλίδη στον Πινόκιο, ο Κοσμάς Λιλικάκης στην Φρικαντέλλα του Τριβιζά, η Πέπη Χατζηδάκη στης Χαλιμάς τα παραμύθια , ο Μιχάλης Ιερωνυμίδης στο ελληνικό θέατρο σκιών του Νίκου Εγγονόπουλου, το Φάντασμα της όπερας ερμηνεύει η Πόπη Κωνιού, τον Δον Κιχώτη η Αλεξία Πόλου, την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων η Κατερίνα Τσεμπελή, τους 3 Σωματοφύλακες ο Τάκης Περάκης, τον Τομ Σώγερ η Ελευθερία Πιτικάκη,το Εδώ βυθός του Ποταμιάνου ο Δημήτρης Φώτου, τον Τρελλαντώνη η Εφη Μάνου, τον Ροβινσώνα Κρούσο η Ελένη Καλαμάρα, τον Δρ Τζέκυλ και τον Κο Χάυδν ο Αντώνης Γιακουμάκης, ο γάτος της οδού Σμολένσκη του Χρήστου Μπουλώτη από την Φωτεινή Στεφανίδη, η Isabelle Vialle τους Αθλίους του Ουγκώ, η Σοφία Κόλλια το ταξείδι στο κέντρο της γης του Ιουλίου Βερν, τα Γενέθλια στης Ζωρζ Σαρρή από τον Τάσσο Δήμου, ο Ψεύτης Παππούς της Αλκης Ζέη από την Εύη Καραϊωσηφόγλου, Τ' αγνάντεμα του Παπαδιαμάντη από την Βιργινία Φιλιπούση, του γιοφυριού της Αρτας από την Δώρα Ασπρογενίδου και τέλος τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου από τον Παναγιώτη Μαυρόπουλο.

Όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε αναγνώστης πρόκειται για μια εξαιρετική κάλυψη των λογοτεχνικών κειμένων που η εμπεριστατωμένη ενασχόληση τόσων διακεκριμένων καλλιτεχνών την προβάλλει με ουσιαστικό τρόπο κυρίως στην εκπαίδευση ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει μία ευκαιρία μοναδική για τους μαθητές της πρώτης και δεύτερης βαθμίδας σπουδών.