Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Το “πράσινο φως” για την έγκριση των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που δρομολογούνται στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο πλαίσιο της μεγάλης παρέμβασης που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές, έδωσε στην προχθεσινή της συνεδρίαση η επιτροπή κυκλοφορίας του Δήμου Ηρακλείου.

Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξεταστούν τα κυκλοφοριακά δεδομένα που αλλάζουν μετά την παρέμβαση ανάπλασης που η τεχνική υπηρεσία του Δήμου σχεδιάζει να βγάλει στον αέρα τον επόμενο μήνα.

Αφού το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει τις νέες κυκλοφοριακές αλλαγές, τότε ολόκληρη η μελέτη ανάπλασης της κεντρικής οδικής αρτηρίας θα τεθεί σε διαβούλευση, ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τις αλλαγές που δρομολογούνται.

Σε ό,τι αφορά πάντως την κυκλοφοριακή μελέτη του έργου προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στο άκρο της Χανιόπορτας καταργούνται οι φωτεινοί σηματοδότες και διαμορφώνεται κυκλικός κόμβος με διαστάσεις που επιτρέπουν την κίνηση λεωφορείων και φορτηγών μεσαίου μεγέθους, ενώ διατηρείται η υφιστάμενη κυκλική διαμόρφωση στο θαλάσσιο άκρο. Επίσης διαμορφώνεται κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση των οδών Σκουλάδων περιορισμένων διαστάσεων ώστε να εξυπηρετούνται μόνο ΕΙΧ και μικρά φορτηγά. Κατά μήκος της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου δεν προτείνονται ανοίγματα της διαχωριστικής νησίδας. Για τη διευκόλυνση της κίνησης των κατοίκων προσφέρεται ο κυκλικός κόμβος στη Σκουλάδων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αναστροφής για την προσπέλαση προς και από τον αστικό ιστό. Προβλέπονται επίσης εσοχές πλάτους 2.00 μ. για τη στάθμευση ΕΙΧ κυρίως κατοίκων και καταστημάτων, προβλέπονται σε μεγάλα μήκη σε αμφότερες τις πλευρές της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου διαβάσεις πεζών, προβλέπονται στις προσβάσεις των κυκλικών κόμβων καθώς και σε άλλα σημεία σε κατάλληλες μεταξύ τους αποστάσεις.

Η μεγάλη παρέμβαση της ανάπλασης της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αποτελεί ουσιαστικά προέκταση της συνολικής παρέμβασης που βρίσκεται σε ολόκληρη τη λεωφόρο Πλαστήρα που εκπονήθηκε με μελέτη που φέρει τη σφραγίδα της ΔΕΠΤΑΗ. Ωστόσο το ενδιαφέρον της υπόθεσης στην περίπτωση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου υπάρχει πρόβλεψη για αρκετές θέσεις στάθμευσης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των περίοικων σε αντίθεση με τη μελέτη της λεωφόρου Πλαστήρα, όπου ο δρόμος στένεψε πάρα πολύ και οι θέσεις στάθμευσης ουσιαστικά εξαφανίστηκαν. Το γεγονός αυτό έχει άλλωστε σχολιαστεί σκωπτικά από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Πλαστήρα, σε σχέση με τη σκοπιμότητα της μελέτης της ΔΕΠΤΑΗ να μηδενίσει τις θέσεις στάθμευσης, σε ένα από τους πιο ζωνταντούς θύλακες της παλιάς πόλης και ουσιαστικά, όπως τονίζουν οι πολίτες, να εξωθούνται στην ιδιωτική στάθμευση.