Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Κατέσχεσε ο Δήμος τους λογαριασμούς του ΟΛΗ!

Για χρέος 3,6 εκατ. ευρώ από τέλη ηλεκτροδότησης μιας 5ετίας

Μπρας: “Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά νεκρώνει το λιμάνι”

Λαμπρινός: “Δεν θα προχωρήσουμε στην είσπραξη των χρημάτων και θα λυθεί το θέμα”


“Ώρα μηδέν” για το λιμάνι του Ηρακλείου, η λειτουργία του οποίου τινάζεται στον αέρα μετά την απόφαση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου να προχωρήσει σε δέσμευση ποσού ύψους 1.857.000 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε δημοτικά τέλη.

Αυτό κατείγγειλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ κ.Γ.Μπρας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και ξεκαθάρισε ότι με το χειρισμό αυτό ουσιαστικά “νεκρώνει” η λειτουργία του λιμανιού και την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση ουσιαστικά την έχει ο Δήμος Ηρακλείου ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΟΛΗ ευθέως αμφισβητεί το χρέος και δεν το αποδέχεται, επειδή η εγκατάσταση, η συντήρηση και η λειτουργία του ηλεκτροφωτισμού γίνεται με ευθύνη του Οργανισμού, και άρα δεν νομιμοποιείται με κανένα τρόπο ο Δήμος να διεκδικεί χρήματα για υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν παρέχει. Για το λόγο αυτό ο ΟΛΗ έχει προσφύγει νομικά, προκειμένου να ακυρώσει τη χρέωση.

Μάλιστα, όπως σχολίασε σκωπτικά, ο Δήμος προχώρησε στην δέσμευση των χρημάτων, μία μέρα μετά την συζήτηση της υπόθεσης αυτής στις δικαστικές αίθουσες, γεγονός που όπως τόνισε ο κ.Μπρας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα του χειρισμού.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Γιώργος Καραντινός περιέγραψε ότι η διαδικασία προχώρησε ενδουπηρεσιακά στο πλαίσιο του εντοπισμού όλων των μεγαλοοφειλετών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί η εν λόγω κίνηση να ερμηνευτεί πολιτικά παρά μόνο νομικά. Αντίστοιχα τόνισε ότι δεν μπορεί η νομική υπηρεσία να δώσει εντολή στον ταμία της οικονομικής υπηρεσίας “εντέλεσθαι”.

Ωστόσο, όπως είπε, σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Ηρακλείου θα συμμορφωθεί απολύτως με την απόφαση του δικαστηρίου μόλις αυτή εκδοθεί.

Όπως προκύπτει η δέσμευση του ποσού των 1.857 εκ ευρώ, αποτελεί μέρος μιας συνολικής χρέωσης ύψους 3,6 εκ ευρώ που αφορά την προηγούμενη 5ετία και παραμένει ανείσπρακτη. Μάλιστα το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό είχε εντοπιστεί από το Σώμα Επιθεωρητών στο δειγματοληπτικό έλεγχο που είχε πραγματοποιήσει και στην έκθεσή του είχε επισημανθεί στο Δήμο Ηρακλείου η αμέλεια της ανείσπρακτης οφειλής.

Από την πλευρά του πάντως ο δήμαρχος Ηρακλείου στο περιθώριο της συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι το θέμα θα ρυθμιστεί και ασφαλώς δεν θα προχωρήσει η είσπραξη των χρημάτων που θα δημιουργήσει προβλήματα στον ΟΛΗ.

Πλήγμα για το Δήμο

η απώλεια των 409

5μηνιτών

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες στο Δήμο Ηρακλείου οι 5μηνίτες συμβασιούχοι του Δήμου Ηρακλείου, η εργασιακή σχέση των οποίων λυεται από τις επόμενες μέρες με αποτέλεσμα να χάνουν τη δουλειά τους συνολικά 409 άτομα και την ίδια στιγμή να δημιουργούνται συνθήκες αποδόμησης στις ήδη αποδεκατισμένες εργασιακά δημοτικές υπηρεσίες. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων Μαρία Κυπραίου ζήτησε την παρέμβαση του δημάρχου Ηρακλείου στην ΚΕΔΕ ώστε να παραταθεί το πρόγραμμα και να μη χάσουν 409 άνθρωποι τη δουλειά τους, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να στηριχθεί η λειτουργία του Δήμου Ηρακλείου σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο είναι να διεκδικήσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στις δημοτικές υπηρεσίες.

Όπως είπε η συμβολή των εργαζομένων με τα πεντάμηνα είναι καθοριστική για τις υπηρεσίες και η μη ανανέωση της σύμβασης τους θα αποτελέσει πλήγμα για το Δήμο Ηρακλείου σε όλους τους τομείς λειτουργίας τους όπως την καθαριότητα, το πράσινο κ.α.... Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ.Λαμπρινός δεμεύτηκε ότι θα το θέσει στην σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη αποσταλεί σχετική επιστολή στα αρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κ. Βαρδαβά, η συμβολή και οι υπηρεσίες που παρέχουν στο Δήμο Ηρακλείου οι 5μηνίτες είναι πολύτιμες και για το λόγο αυτό διεκδικούν τη παράταση τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσληφθεί μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες και για το λόγο αυτό όπως τονίζει “ζητάμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην παράταση της σύμβασης τους με νομοθετική διαδικασία.

Παράσταση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση

Την άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής, προκειμένου να σταματήσει η ομηρία των 40 εργαζομένων στην ανακύκλωση καθώς εξακολουθούν βρίσκονται στο δρόμο επειδή ο εργολάβος του εργοστασίου αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου (που έχουν ζητήσει την επαναπρόσληψη τους), ζήτησαν χθες το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο οι απολυμένοι που για περισσότερο από ένα μήνα βρίσκονται χωρίς δουλειά.

Συγκεκριμένα οι απολυμένοι σε υψηλούς τόνους ξεκαθάρισαν ότι ο υπεργολάβος που έχει αναλάβει την λειτουργία του εργοστασίου απαξιώνει τη θεσμική λειτουργία της αυτοδιοίκησης έχει ζητήσει την επαναπρόσήψη τους. Επίσης, αίτημα τους για δουλειά, απαντά με τις απειλές των ΜΑΤ και της αστυνομίας. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ.Κασαπάκης τόνισε ότι “οι μέρες περνούν και εξακολουθούν να είναι άνεργοι, οι 40 συμπολίτες μας που στήριζαν εδώ και χρόνια το έργο της ανακύκλωσης το οποίο οι πολίτες πλέον επιβαρύνονται οικονομικά κατά 2.500 ευρώ τη μέρα”. Μάλιστα η κ.Κοκοσάλη από την ίδια παράταξη είπε ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να τα χρεωθεί η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης- και όχι οι Ηρακλειώτες- διότι έχει ευθύνη για το γεγονός ότι δε λαμβάνει μέτρα για τον τρόπο με το οποίο λειτουργεί ο εργολάβος.

Ο δήμαρχος κ.Β.Λαμπρινός ξεκαθάρισε ότι στην σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ θα θέσει το θέμα και θα διεκδικήσει λύσεις αφού όμως είπε η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παραταθεί...