Ξεκίνησε η αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου.

Το συνολικό ποσό της αύξησης ανέρχεται σε 130 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 100 εκ. με έκδοση συνεταιριστικών μερίδων και 30 εκ. με έκδοση μετατρέψιμου Ομολόγου, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση της 21ης Νομεβρίου.

Η συμμετοχή στην αύξηση με αγορά μερίδων, μπορεί να γίνει από φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέλη, ή μη, με απόκτηση απεριορίστου αριθμού μερίδων στην προνομιακή τιμή των 13 ευρώ ανά μερίδα(λογιστική αξία της μερίδας 27,73 ευρώ, με στοιχεία 30/9/2015).

Επιπροσθέτως, η Τράπεζα θα εκδώσει σειρά ομολόγων συνολικού ύψους 30 εκ. ευρώ και ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ ανά ομόλογο με ετήσιο επιτόκιο 8%.

Η Παγκρήτια Τράπεζα ιδρύθηκε το 1993 και έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα στην Ελλάδα, σε επίπεδο ενεργητικού, δανείων, καταθέσεων και πλήθους συνεταίρων, ενώ διαθέτει ένα καλά θωρακισμένο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Αριθμεί δίκτυο 54 καταστημάτων πανελλαδικά.

Συνεργάζεται με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και όλων των τομέων της τοπικής οικονομίας, μια συνεργασία που προβλέπεται να συνεχιστεί και μελλοντικά.

Για τα προσεχή χρόνια αξιοποιώντας την ηγετική της θέση στην αγορά της Κρήτης, θα έχει τη δυνατότητα της επιλεκτικής επέκτασής της και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα δραστηριοποιείται στην Κρήτη, μια περιοχή της οποίας η οικονομία με βάση επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία, αναμένεται να ανακάμψει ταχύτερα απ’ ό,τι στις λοιπές περιοχές της Ελλάδας, καθώς κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του τουρισμού, της γεωργίας και των τροφίμων. Η προοπτική αυτή καθιστά την επένδυση στο Κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας ελκυστική ενώ σύντομα και όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία οι συνεταιριστικές μερίδες θα έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Λεμπιδάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Παγκρήτια Τράπεζα τα τελευταία 22 χρόνια στην οικονομία της Κρήτης και τόνισε την αναγκαιότητα της επιτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου η τράπεζα να μπορέσει τα προσεχή χρόνια να διατηρήσει τη φυσιογνωμία της, να ενισχύσει το ρόλο της στην τοπική οικονομία και να αναπτυχθεί στο νέο τραπεζικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Επεσήμανε ότι ο στόχος της αύξησης επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ώστε η τράπεζα να συνεχίσει να στηρίζει, όπως έκανε μέχρι τώρα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χωρίς συμπληρωματική ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο πνεύμα αυτό και από βήμα της Γενικής Συνέλευσης, απηύθυνε μαζική πρόσκληση σε όλους τους Κρητικούς να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια για την επιτυχή Αύξηση του Συνεταιριστικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Η συμμετοχή στην αύξηση μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

-σε οποιοδήποτε κατάστημα του δικτύου της τράπεζας,

-μέσω εμβάσματος από άλλη Τράπεζα σε πίστωση του ενδιάμεσου λογαριασμού της Παγκρήτιας Τράπεζας,

-ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα www.pancretabank.gr κατόπιν συμπλήρωσης της αίτησης εγγραφής και μεταφοράς του ποσού στον ενδιάμεσο λογαριασμό της Παγκρήτιας Τράπεζας.