«Δεν βάφουν όλα τα φυτά…» είναι ο τίτλος της ταινίας μικρού μήκους του Γιάννη Μαρκάκη, διευθυντή του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» - σκηνοθέτη, η οποία θα προβληθεί στην Αθήνα αύριο Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Exile Room, Αθηνάς 12, 3ος  όροφος, Μοναστηράκι.

Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου «ETHNOFEST».

Στην ταινία (διάρκειας 11’, παραγωγή του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»), η Ελένη Ανηψητάκη – Δαουράκη, δασκάλα, λαογράφος και ιδρύτρια του Λαογραφικού Μουσείου Σητείας, μιλά για την βαφική, την τεχνική ανεξίτηλου χρωματισμού των νημάτων με φυτικά χρώματα.

Πρόκειται για μια σύντομη συνέντευξη –την τελευταία που έδωσε πριν πεθάνει το 2009- με την οποία και σφραγίζει τη σχέση δωρεάς με το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», όπου έκτοτε υλοποιείται στη μνήμη της το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χρώματα – καμώματα» στο «αργαστηρόσπιτο της Ελένης».

Το 6ο διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου «ETHNOFEST» πραγματοποιείται για 4 ημέρες στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και αρκετά από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ – ανάμεσα σ΄αυτά και η ταινία «Δεν βάφουν όλα τα φυτά…» του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» – έχουν επιλεγεί από τη Διεύθυνση άυλης πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. ως αξιόλογες καταγραφές άυλων στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού του ελλαδικού χώρου.