Επαφές με στελέχη ξεκίνησε ο Πλακιωτάκης

Θολό ακόμη το τοπίο για τις εκλογές της ΝΔ


Στον απόηχο της μαραθώνιας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, που απορρόφησε, μέχρι ένα βαθμό, τις εσωτερικές έριδες της Νέας Δημοκρατίας, κινούνται όλοι τώρα στη λεωφόρο Συγγρού.

Μετά την εικόνα της ανακωχής, που σκιαγραφήθηκε από τα μηνύματα ενότητας του μεταβατικού προέδρου, Γιάννη Πλακιωτάκη και των υποψήφιων αρχηγών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το βάρος μετατοπίζεται από χθες στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Τα μέλη της βρίσκονται ήδη σε γύρο τηλεφωνημάτων, με εταιρείες που δύνανται να αναλάβουν τη διεξαγωγή των εσωτερικών εκλογών, με αρχική στόχευση να παραμένει η 13η Δεκεμβρίου. Άλλωστε, τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Τζιτζικώστας έδειξαν με τις τοποθετήσεις τους στη προχθεσινή συνεδρίαση προς την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, με το βουλευτή και πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επισημαίνει πως η εκλογή του νέου προέδρου θα διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος, το οποίο κινήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο μεταίχμιο της απόλυτης απαξίωσης, φλερτάροντας έντονα με τη βαθιά βουτιά σε χάσμα.

Προς το παρόν, το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανακοίνωση σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, πριν την πλήρη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης προς την κάλπη, με σημείο-κλειδί όλων των εξελίξεων να αποτελεί αυτό που ο μεταβατικός πρόεδρος, Γιάννης Πλακιωτάκης, επεσήμανε, σε διάλογο που είχε με δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Την απόλυτη και πιστή εφαρμογή του Καταστατικού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε χθες την πρώτη του συνεργασία με το γραμματέα, Ανδρέα Παπαμιμίκο. Όπως αναφέρουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, η συνεργασία αυτή θα συνεχισθεί σε καθημερινή βάση, με βασική προτεραιότητα την ταχεία, ομαλή και απόλυτα διαφανή διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί από χθες μία δήλωση του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βαρβιτσιώτη, που έδειξε σαφώς πως το ιονισμένο περιβάλλον στη λεωφόρο Συγγρού δεν αποτελεί απλά μία παρένθεση, επισημαίνοντας πως ο επόμενος πρόεδρος δε θα έχει τη στήριξη των συνυποψηφίων του, όταν πέσει η αυλαία των εκλογών. "Δεν είναι προεκλογική περίοδος. Προεκλογική περίοδος είναι όταν έχεις απέναντι τον αντίπαλό σου, εδώ μεταξύ τους οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν αντίπαλο-εχθρό τον άλλο. Είναι θέαμα αυτό; Έχω ζήσει όλες τις αλλαγές αρχηγών ποτέ δεν είχε γίνει αυτός ο έντονος διαξιφισμός μεταξύ των υποψηφίων. Και εγώ ήμουνα υποψήφιος μια φορά και έχασα από τον Έβερτ, την ίδια μέρα είπα "εγώ θα σταθώ δίπλα στον Έβερτ" και στάθηκα. Έχετε την εντύπωση ότι θα σταθεί κανένας άμα εκλεγεί ένας από τους τέσσερις δίπλα στον αρχηγό; Δεν πρόκειται να σταθεί”, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Σαμαράς: Ενότητα και σοβαρότητα

Λακωνικός στις δηλώσεις του για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Νέα Δημοκρατία, εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

«Για τα εσωτερικά της ΝΔ δύο λέξεις έχω να πω μόνο. Ενότητα και σοβαρότητα», τόνισε χθες βράδυ, για τις εξελίξεις ο πρώην πρωθυπουργός.