Του Γιάννη Ζωράκη

Συμπαιγνία συμφερόντων καταγγέλλει ο υπουργός για το τυνησιακό λάδι

Η Ελλάδα καταψήφισε την πρόταση της Ε.Ε. για τις εισαγωγές


Διαψεύδει κατηγορηματικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, όσους υποστηρίζουν ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία.

Ο Υπουργός κατηγορεί μάλιστα όσους διαδίδουν τέτοιου είδους πληροφορίες για συμπαιγνία . Μιλώντας στην ΕΡΤ χθες το πρωί, ο Υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δώσει τη δυνατότητα στην Τυνησία να αυξήσει τις εξαγωγές του ελαιολάδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αλλά η ζημιά γίνεται. Εκτός αν οι φωνασκούντες εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Υπουργός επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί εκείνοι που για λόγους μικροπολιτικής αντιπαράθεσης καλλιεργούν κλίμα πανικού στους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, υπάρχει μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορίου η οποία περιλαμβάνει δύο βασικά μέτρα: Αφενός, την αύξηση για τα έτη 2016 και 2017 των ποσοτήτων Τυνησιακού ελαιολάδου που μπορούν να εξαχθούν αδασμολόγητα στην Ε.Ε. κατά 35.000 τόνους το χρόνο, επιπλέον των 56.700 τόνων που προβλέπονται σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.-Τυνησίας. Αφετέρου, την κατάργηση των μηνιαίων ορίων που υπάρχουν για την εισαγωγή στην Ε.Ε. των 56.700 τόνων που ήδη προβλέπονται.

Η διαφορά είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορίου στις 26 Ιανουαρίου 2016, ενώ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Φεβρουαρίου. Στην συνεδρίαση, μάλιστα, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του τομέα Οπωροκηπευτικών στις 27 Οκτωβρίου, η ελληνική αντιπροσωπεία καταψήφισε, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, την κατάργηση των μηνιαίων ορίων στην εισαγωγή των 56.700 τόνων Τυνησιακού ελαιολάδου που ήδη προβλέπονται.

Σε όλες τις προτάσεις επιπρόσθετα, η Ελλάδα έχει βάλει τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της, παρά το γεγονός πως η Επιτροπή δεν γνωμοδοτεί, αλλά απλά προτείνει.

Ο Υπουργός υποστήριξε ότι στόχος όλων αυτών που κάνουν λόγο για πρόσθετες τυνησιακές εισαγωγές, είναι να πέσει η τιμή του ελαιολάδου για τους παραγωγούς, ενώ δεσμεύτηκε ότι αν έρθει στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας η Ελλάδα μαζί και με τις άλλες χώρες που διαφωνούν όπως η Ισπανία, Πορτογαλία και η Ιταλία θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν κάτι τέτοιο. «Δεν θα συμφωνήσουμε» δίνουμε μεγάλες μάχες για αυτά τα θέματα, πρόσθεσε.

Για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  θα αποφασίσει η αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στις 25 Ιανουαρίου 2016 και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Φεβρουαρίου του 2016.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του τομέα Οπωροκηπευτικών στις 27 Οκτωβρίου, η ελληνική αντιπροσωπεία καταψήφισε, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, την κατάργηση των μηνιαίων ορίων στην εισαγωγή των 56.700 τόνων Τυνησιακού ελαιολάδου που ήδη προβλέπονται.