Στην πρώτη ανοδική συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο μετά από ένα δεκαήμερο βαρύτατων απωλειών άνω του 60% οδήγησε χθες η αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τραπεζικές μετοχές από χαρτοφυλάκια υψηλού ρίσκου.
Παρά το αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στις αγορές, η αγορά της Αθήνας κατάφερε να κινηθεί συνολικά κόντρα στις πτωτικές τάσεις που επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας, με κέρδη 0,72% στις 648,12 μονάδες και τις τράπεζες σε ρόλο πρωταγωνιστή καθώς ο κλαδικός δείκτης έκανε άλμα 10,6%.
Η διαφύλαξη των 640 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και των 190 μονάδων σε επίπεδο FTSΕ Large Cap, αφήνουν ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για τον τερματισμό της διορθωτικής κίνησης στα τρέχοντα επίπεδα σύμφωνα με αναλυτές. Η εκτίμηση αυτή, όμως, μένει να επιβεβαιωθεί από την ίδια την κίνηση των τιμών τις επόμενες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση αποτελεί σημαντικό κέρδος το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή πτώση συγκρατήθηκε σε μια μέρα όπως η χθεσινή όπου οι συνθήκες επιδεινώθηκαν σημαντικά με φόντο την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ στο κέντρο της Αθήνας, την κρίση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία, τον κόκκινο συναγερμό που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπό την απειλή του ISIS, αλλά και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις με φόντο τις εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αναλυτές σημειώνουν πως κύρια πηγή αισιοδοξίας στο εσωτερικό ήταν η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι ενδείξεις "χαλάρωσης" της θηλιάς των δανειστών μέχρι τον επόμενο γύρο ψήφισης των προαπαιτούμενων μετά την προχθεσινή απόφαση εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των πόρων που θα χρειαστούν για την κάλυψη της συμμετοχής του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής και της Πειραιώς.
Η εικόνα στις τράπεζες ήταν θεαματικά καλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες καθώς οι αγοραστές επέστρεψαν στις μετοχές των τραπεζών και τις οδήγησαν σε θετικό κλείσιμο μετά από έναν δραματικό μήνα απαξίωσης στη διάρκεια του οποίου χάθηκε πάνω από τα 2/3 της αξίας του κλάδου. Η ανοδική αντίδραση του κλάδου συνδυάστηκε και με την επίσημη ανακοίνωση της MSCI ότι οι μετοχές της Εθνικής, της Eurobank και της Πειραιώς θα παραμείνουν τελικά στον δείκτη MSCI Standard ως αποτέλεσμα της έγκαιρης ανακεφαλαιοποίησης.
Στην Εθνική όπου η προσοχή είναι πλέον στραμμένη στην δημόσια εγγραφή που θα πραγματοποιήσει από την ερχόμενη εβδομάδα για τους Έλληνες επενδυτές, έγινε χθες ο τρίτος μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών στην Ιστορία. Άλλαξαν χέρια περίπου 81 εκατομμύρια μετοχές σε έναν πανζουρλισμό συναλλαγών αξίας 11,6 εκατ. ευρώ σε τιμές από 0,1250 ευρώ (-20,38%) μέχρι 0,1850 ευρώ (+17,83%), ενώ στο τέλος της συνεδρίασης η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 3,18% στα 0,1620 ευρώ. Κανείς δεν είναι σε θέση

