Ποιος στηρίζει ποιον στη ΝΔ στο Ηράκλειο

Διχασμένα τα τοπικά στελέχη στη μάχη της διαδοχής


Του Γιάννη Ζωράκη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία για τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής που αναμένεται να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φαίνεται να έχει κερδίσει αρκετό έδαφος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τρίτη.

Και οι τρεις υποψήφιοι λίγες ώρες πριν τις εκλογές δηλώνουν τη σιγουριά τους ότι θα κερδίσουν την κούρσα, καθώς και το ότι θα βρίσκονται σίγουρα στον δεύτερο γύρο. Με ποσοστά της τάξεως του 47%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Alco. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φαίνεται πως κερδίζει σημαντικό έδαφος για την προεδρία του κόμματος. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας βρίσκεται αρκετά ψηλά με 24,4%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίζεται στο 18,1%. Τελευταίος φέρεται ο Άδωνις Γεωργιάδης με 7,5%.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η εκλογή θα κριθεί στον βʼ γύρο αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανείς από τους υποψήφιους δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία από την αυριανή διαδικασία.

Οι δημοσκοπήσεις βέβαια, αποτυπώνουν παράλληλα μια γενικότερη δυναμική του Απόστολου Τζιτζικώστα σε ψηφοφόρους εκτός Νέας Δημοκρατίας, όπως και σε περισσότερο μετριοπαθείς ψηφοφόρους που οραματίζονται την παράταξη πιο “φρέσκια” σε εικόνα, ανεξάρτητα από το πολιτικό διακύβευμα που πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος.

Πέρα όμως από τις δημοσκοπήσεις, στο σύνολο τους οι υποψήφιοι δραστηριοποιούνται ως και την τελευταία ημέρα, εκτιμώντας πως η κάλπη των εσωκομματικών εκλογών θα δώσει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά των δημοσκοπήσεων. Σε αυτή τη διαδικασία βέβαια, μεγάλο βάρος έχει πέσει στα στελέχη του κόμματος, τα οποία στηρίζουν υποψηφιότητες και κινούνται δυναμικά ή λιγότερο δυναμικά ως τις εκλογές της Κυριακής.

Στο νομό Ηρακλείου, τα ηνία φαίνεται να κρατούν οι “δύο Κρητικοί” όπως αποκαλούνται, δηλαδή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και οι δύο έχουν ισχυρά ερείσματα, ωστόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να είναι ισχυρότερος. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα, για να κερδίσει και τις εντυπώσεις, θα βρίσκεται στο Ηράκλειο το Σάββατο και θα ψηφίσει σε τοπικό εκλογικό κέντρο την Κυριακή.

Είναι άλλωστε κι εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη στήριξη από στελέχη. Στο πλευρό του βρίσκεται ανοιχτά ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος αν και σκεφτόταν τη συμμετοχή του στην εσωκομματική διαδικασία, έμεινε πίσω με δεδομένη τη στενή φιλική του σχέση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. “Σιωπηλή” στήριξη όμως μοιάζει να έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και από τον βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ωστόσο έχει επιλέξει να κρατά χαμηλούς τόνους. Παρά τους στενούς δεσμούς του βουλευτή Ηράκλειου με την οικογένεια Μητσοτάκη, ο ίδιος δεν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Κυριάκου. Την ίδια στιγμή, το ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άφησε στον Λευτέρη Αυγενάκη την έδρα του Ηρακλείου, που θα μπορούσε να πάρει, εικάζεται ότι οδηγούν τον Ηρακλειώτη βουλευτή να “κλίνει” προς την πλευρά Μεϊμαράκη, χωρίς όμως τυμπανοκρουσίες ή έντονο αγώνα.

Με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη φαίνεται να είναι και το στέλεχος του κόμματος Νίκος Αντωνακάκης, καθώς και στελέχη πρώτης γραμμής όπως ο Δημήτρης Γιαννουλάκης και ο Μανώλης Ταμπάκης. Τη στήριξη της στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει εκφράσει και η υποψήφια βουλευτής του κόμματος Μαρία Λυδάκη. Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δείχνει να προτιμά και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσαρά, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ακολουθούν τη “γραμμή” Κεφαλογιάννη, αφού ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν έχει δώσει επίσημα κάποια κατευθυντήρια γραμμή στην περιοχή του.

Παρά τη δυναμική που έχει όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο Ηράκλειο, αυτό δεν σημαίνει πως η κούρσα για την προεδρία θα είναι εύκολη. Κι αυτό γιατί το δικό του μέτωπο έχει δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ισχυρούς δεσμούς και φιλίες με στελέχη του κόμματος τοπικά.

Είναι χαρακτηριστική η στήριξη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο από τον πρώην βουλευτή Ηρακλείου Μάξιμο Σενετάκη, όσο και από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και υπόψηφιο βουλευτή Γρηγόρη Πασπάτη. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παράλληλα δείχνουν να συντάσσονται επίσης, τόσο ο Γιώργος Δεικτάκης, όσο όμως και ο Πάνος Σπαθαράκης.

Το δικό του μέτωπο στην Κρήτη επιχειρεί να δημιουργήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αξιοποιεί το γεγονός πως η μητέρα του κατάγεται από το Ηράκλειο. Βασικός υποστηρικτής του και δυνατός παίκτης στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να είναι ο Γιώργος Μπαμιεδάκης αλλά και ο Γιάννης Λυράκης με τον Αριστείδη Μανουρά. Στον τομέα της οργάνωσης του αγώνα για τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κρήτη βρισκόταν η Μαρία Σπινθάκη, η οποία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετά στελέχη του κόμματος για τη στήριξη του υποψηφίου προέδρου. Τον Απόστολο Τζιτζικώστα φαίνεται να στηρίζουν και ο Μανώλης Βρέντζος αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μανόλης Ταμπάκης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν φαίνεται να έχει κάποια σημαντική στήριξη στο νησί, αφού η δυναμική του ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένη πανελλαδικά. Παρʼ όλα αυτά, από τα γνωστά στελέχη του κόμματος στο Ηράκλειο, που δείχνουν να στηρίζουν Άδωνι, χωρίς όμως να το “φωνάζουν” είναι η Ειρήνη Βολιτάκη.

Αξιοπρόσεκτο ωστόσο είναι το γεγονός πως γενικά τα στελέχη του κόμματος αποφεύγουν να τοποθετηθούν επίσημα για τις υποψηφιότητες και δεν υπάρχει η τεράστια πόλωση που υπήρξε στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά. Αυτό ίσως να οφείλεται στο αμφίρροπο του αποτελέσματος (κανείς δεν θέλει να είναι απέναντι στον νέο αρχηγό), ίσως όμως και στη γενικότερη απαξίωση των κομματικών διαδικασιών, όπως αυτής που βρίσκεται σʼ εξέλιξη και η οποία έχει αμφισβητηθεί ακόμη και από κορυφαία στελέχη.