Μία ακόμη φθινοπωρινή «βροχή» από διάττοντες αστέρες, των Λεοντιδών, θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης 17 προς χαράματα της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
Το φεγγάρι δεν θα είναι «γεμάτο», πράγμα που σημαίνει ότι ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός και, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα κατά τόπους, οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρηση.
Οι Λεοντίδες κατά καιρούς εξελίσσονται σε μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές. Συνήθως «παράγουν» 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες μετέωρα την ώρα. Οι πιο θεαματικές χρονιές τους ήταν το 1833, το 1966 και το 2001, όταν τα μετέωρα έφθασαν τις πολλές χιλιάδες ανά ώρα.
Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, που διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου, φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά τη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο εν λόγω κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031 και το 2064.
Σύμφωνα πάντως με τον επίτιμο διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύση Σιμόπουλο, ακόμη πιο πλούσια φέτος θα είναι μία άλλη βροχή διαττόντων, οι «Διδυμίδες», που θα εμφανιστεί στον ουρανό κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Βρήκαν διδυμη Αφροδίτη
Οι «κυνηγοί» των εξωπλανητών ανακοίνωσαν ότι έκαναν μία από τις σημαντικότερες έως σήμερα ανακαλύψεις τους: βρήκαν έναν βραχώδη καυτό πλανήτη με ατμόσφαιρα, ο οποίος φαίνεται να μοιάζει πολύ με την Αφροδίτη και βρίσκεται σε απόσταση «μόνο» 39 ετών φωτός από τη Γη (περίπου 370 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα).
Επιπλέον, πρόκειται για τον κοντινότερο εξωπλανήτη που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στο μέγεθος περίπου της Γης, καθώς έχει διάμετρο 14.800 χιλιομέτρων, έναντι 12.700 χιλιομέτρων της Γης και 12.100 χλμ. της Αφροδίτης.

