
Ανακούφιση σε εκατοντάδες καρκινοπαθείς από την Κρήτη που πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και μέχρι σήμερα αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα αφού τώρα η αναμονή ξεπερνάει τους 8 μήνες και φθάνει τον ένα χρόνο αναμένεται να δώσουν οι δύο νέες αίθουσες ιωδίου που εγκαινιάζονται αύριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα στις 11 το πρωί στο ισόγειο του β’ κτιρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Μονάδας Ραδιοϊσοτοπικών Θεραπευτικών Εφαρμογών (θεραπεία κακρίνου θυρεοειδούς με ραδιενεργό ιώδιο).
Θα καλύπτει και όλη τη νότια Ελλάδα
Η θεραπευτική Μονάδα Πυρηνικής Ιατρικής, η μοναδική στην Κρήτη, η οποία καλύπτει ανάγκες ασθενών όχι μόνο από την Κρήτη αλλά από όλη τη Νότια Ελλάδα και από νησιά του Νοτίου Αιγαίου, λειτουργούσε από το 1997 έως σήμερα έχοντας δύο θωρακισμένους θαλάμους στους οποίους νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς εβδομαδιαίως.
Ο χρόνος αναμονής των ασθενών πριν τη δημιουργία των νέων θαλάμων ήταν από 8 έως 12 μήνες και πολλοί εξ αυτών των ασθενών αναγκάζονται να μεταβούν σε Μονάδες Υγείας της Αθήνας για τη θεραπεία τους.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2015 χορηγήθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ειδική άδεια λειτουργίας στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής κατηγορίας Α3 του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου με την προσθήκη δύο επιπλέον θαλάμων ιωδιοθεραπείας και ενός χώρου φύλαξης ραδιενεργών αποβλήτων.
“Το έργο κατασκευής –προσθήκης δύο επιπλέον νέων θαλάμων ιωδιοθεραπείας και ενός χώρου φύλαξης ραδιενεργών αποβλήτων, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο οποίος τροποποιήθηκε με ενέργειες της 7η Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κατά 100.000 ευρώ για το σκοπό αυτό και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο, αποτελεί έργο πνοής και αποτέλεσμα προσπαθειών από το 2007, ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, με το χρόνο αναμονής να έχει μειωθεί στο μισό” τονίζεται στην ενημερωτική ανακοίνωση.
Όπως έγραψε πριν λίγες ημέρες η “Π” τα περιστατικά του καρκίνου του θυροειδούς στην Κρήτη παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση - είναι διπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα- ενώ το 60% των ασθενών είναι ηλικίας 20-35 ετών.
Η διευθύντρια της μονάδας επίκουρη καθηγήτρια Πυρηνικής Φυσικής Σοφία Κακουράκη είχε επισημάνει μιλώντας την “Π”:
“Δεν γνωρίζουμε γιατί εδώ στην Κρήτη έχουμε αυτή την αύξηση και ο καρκίνος του θυροειδούς δεν παρουσιάζει συγκεκριμένα συμπτώματα.
Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι εξετάσεις αίματος και το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς δείχνουν αν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα”
Απίστευτη είναι η ταλαιπωρία που βιώνουν μέχρι τώρα οι ασθενείς αφού 200 άτομα είναι σε λίστα αναμονής μηνών για να υποβληθούν σε θεραπεία ιωδίου και πάρα πολλοί αναγκαστικά πηγαίνουν στην Αθήνα.

