Με αφορμή δημοσιεύματα που ομιλούσαν για υστέρηση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε χθες ότι όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία, όχι απλά υστέρηση δεν υπήρχε, αλλά σημειώθηκε υπέρβαση των στόχων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, κατεγράφη υπέρβαση των εσόδων των Δ.Ο.Υ και Ελεγκτικών Κέντρων κατά 617 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014, δηλαδή αύξηση 28,17%. Ακόμη, σημειώθηκε υπέρβαση των εσόδων γενικά σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 1,6%. Ο προϋπολογισμός προέβλεπε 3,99 δισ. ευρώ και τα έσοδα έφθασαν τα 4,055 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως μεγάλη αύξηση υπήρξε και στους ελέγχους της τουριστικής περιόδου. «Ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην περίοδο αυτή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένος και θα εμφανιστεί στα έσοδα τον Σεπτέμβριο αλλά κυρίως τον Οκτώβριο», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Πρωτογενές πλεόνασμα
Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,35 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2015 εμφάνισε η Γενική Κυβέρνηση έναντι πλεονάσματος 2,86 δισ. το ίδιο διάστημα την προηγούμενη χρονιά σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Η Γενική Κυβέρνηση εμφάνισε έλλειμμα 1,09 δισ. ευρώ στο 7μηνο με το έλλειμμα του κρατικού προυπολογισμού να διαμορφώνεται στα 840 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει τον κρατικό προυπολογισμό εκτός των άλλων.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι μεγάλη επιδείνωση εμφάνισε το ισοζύγιο των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Το ισοζύγιο κατέγραψε έλλειμμα ύψους 458 εκ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 359 εκ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 39,3 δισ. ευρώ και οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης στα 41,45 δισ. ευρώ.

