Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά την απολογία τους στις ανακριτικές Αρχές Ηρακλείου ο Σύρος καπετάνιος και το εξαμελές πλήρωμα του πλοίου HADDAD I, το οποίο μετά από μεγάλη επιχείρηση των λιμενικών Αρχών βρέθηκε να μεταφέρει δύο κοντέινερ με σχεδόν μισό εκατομμύριο σφαίρες και περίπου 5.000 καραμπίνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνήγορος υπεράσπισης Αντώνης Δαμανάκης, προσκόμισε στην Δικαιοσύνη παραστατικά, τα οποία πιστοποιούν, όπως αναφέρεται, ότι τα όπλα και οι σφαίρες είχαν δηλωθεί στο τελωνείο.

Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Π» ότι πιθανότατα τις επόμενες ημέρες ίσως ασκηθεί παρέμβαση από εταιρείες αλλά και πρεσβείες για την υπόθεση που εξακολουθεί να έχει τα χαρακτηριστικά θρίλερ.

Κατά τις Ελληνικές Αρχές τα όπλα και οι σφαίρες δεν είχαν δηλωθεί σε καμία φορτωτική. Από την πλευρά της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Tanju Bilgis, ερωτηθείς για την υπόθεση του πλοίου, δήλωσε ότι το πλοίο ανήκει σε εταιρεία που στεγάζεται στον Πειραιά και τόνισε ότι από την έρευνα που έγινε από τις αρμόδιες Αρχές διαπιστώθηκε ότι το HADDAD παρέλαβε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας ένα τρέιλερ και δύο κοντέινερ αφού προηγουμένως είχε παραλάβει 12 κοντέινερ από την Αλεξάνδρεια με επικείμενους σταθμούς τους Misurata, Tobruk και την Βυρρηττό. «Στο τελωνειακό έγγραφο αναφέρεται ότι στο πλοίο βρισκόταν ένα μίξερ τσιμέντου με προορισμό την Λιβύη, 492.000 σφαίρες με νόμιμη άδεια παράδοσης στην Αστυνομία του Σουδάν, 4.900 κυνηγετικά με προορισμό τον Λίβανο καθώς και διάφορα καλύμματα επίπλων. Η εξαγωγή τυφεκίων στην χώρα μας και στις εν λόγω χώρες πραγματοποιείται σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και καθορίζεται με το νόμο 5201 ενώ δεν απαιτείται προέγκριση από το Τ/ΥΠΕΘΑ».

Υποστηρίζεται δηλαδή ότι η όλη διαδικασία με την μεταφορά των όπλων και των σφαιρών ήταν νόμιμη, γι’ αυτό και ενδέχεται να υπάρξει διεκδίκηση για την επιστροφή τους στις ιδιοκτήτριες εταιρείες.

Πλέον η υπόθεση αναμένεται να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο διερεύνησης της κύριας ανάκρισης οπότε και θα προκύψουν νεότερα στοιχεία.