Απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας carreta carreta πραγματοποιείται σήμερα στις 11.00 το πρωί στον Πύργο Ψηλόνερου, στον Πλατανιά, από τον Αρχέλων και το Δήμο Πλατανιά.

Δύο χρόνια πριν, στον κόλπο των Χανίων απελευθερώθηκε μια από τις πιο αγαπημένες χελώνες του Κέντρου Διάσωσης, με το όνομα «Μαρίνα». Η περίθαλψη της διήρκησε 6 χρόνια. Καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται, δύο χρόνια μετά, μια ακόμη θαλάσσια χελώνα με το όνομα «Μαρίνα» πρόκειται να απελευθερωθεί.

Η «Μαρίνα», μια νέα σε ηλικία θαλάσσια χελώνα, μήκους 59 εκατοστών και βάρους 27 κιλών, βρέθηκε πριν από ενάμιση μήνα, από τους εθελοντές του Συλλόγου, στη Ζάκυνθο. Επέπλεε στο νερό, αδύναμη και έχοντας μεγάλη δυσκολία στο να καταδυθεί. Αυτός ήταν και ο λόγος που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Κέντρο Διάσωσης ώστε να γίνει διάγνωση. Μετά τη διεξαγωγή ακτινογραφίας βρέθηκε ότι είχε στο στομάχι της ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό κοχυλιών που οδήγησε σε δεύτερη ακτινογραφία και τελικά διαπιστώθηκε ότι είχε καταπιεί και μια πλαστική σακούλα. Ακολουθήθηκε μια θεραπεία με μια σειρά αντιβιωτικών και όταν άρχισε να τρώει κανονικά και να θεριεύει τοποθετήθηκε σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή ώστε να δυναμώσουν και πάλι τα πτερύγια της και να μπορεί να επανέλθει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η «Μαρίνα» θα απελευθερωθεί δημόσια στον κόλπο των Χανίων με σκοπό την ενδυνάμωση της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας αλλά και των τουριστών αλλά και ως ένδειξη του πόσο πολύτιμο είναι αυτό το είδος για αυτόν τον τόπο και πόσο σημαντική είναι η προστασία του. Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, του προγράμματος πεδίου Ζακύνθου που διέσωσαν τη «Μαρίνα», την ομάδα εθελοντών Χανίων που ανέλαβαν την απελευθέρωση της, αλλά και όσους βοήθησαν στην περίθαλψή της στο Κέντρο Διάσωσης, τον Δήμο Πλατανιά για την αμέριστη συμπαράστασή του, τη βοήθειά του, καθώς και για την ευαισθησία τους στη διατήρηση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος που ακόμα διαθέτουν στην περιοχή τους” αναφέρεται.