Οι ερμηνείες

Ετσι κι αλλιώς είναι μια ιστορική φωτογραφία αυτή που τραβήχτηκε χθες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, αλλά ο καθένας την ερμηνεύει διαφορετικά. Οι “γαλάζιοι” έλεγαν χθες ότι ο Μεϊμαράκης αποχαιρετά τον Τσίπρα ως αριστερή παρένθεση.

Και από τον ΣΥΡΙΖΑ, “Δες, ολοφάνερο... ο Αλέξης ψύχραιμος βλέπει τον Μεϊμαράκη ως περαστικό που χαιρετά και φεύγει!” έλεγαν.

Απομακρύνεται ο κίνδυνος απένταξης του Πολιτιστικού Κέντρου

Μέσα στη... μαυρίλα, να και κάποια καλά νέα για το Δήμο Ηρακλείου. Θυμάστε την ιστορία με την απένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου και τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ που ουσιαστικά χαθηκαν; Μετά την απένταξη, ο υπουργός Πολιτισμού κ.Ξυδάκης υπέγραψε απόφαση καταλογισμού για το Δήμο Ηρακλείου που σημαίνει ότι... πρέπει να γυρίσει πίσω τα χρήματα!

Δήμος και ΔΕΠΤΑΗ κινήθηκαν ταχύτατα με μεγάλο νομικό γραφείο της Αθήνας και κατέθεσαν προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατά της απόφασης καταλογισμού, ενώ ήδη κέρδισαν την αναστολή εκτέλεσης έως ότου συζητηθεί η υπόθεση τον Φεβρουάριο!

Τι σημαίνει αυτό; Καταρχήν μια ανάσα για τη δημοτική αρχή και δεύτερον ελπίδες ότι μπορεί να κερδηθεί η υπόθεση γιατί στη ΔΕΠΤΑΗ υποστηρίζουν ότι για την απένταξη του έργου ευθύνεται το υπουργείο με τους χειρισμούς του κι έχουν επιχειρήματα να το αποδείξουν!

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Την προηγούμενη Δευτέρα την ώρα που συνεδρίαζε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή κυρίως των «προεδρικών» και θέμα προφανώς και την κατάρτιση της λίστας των εκλογών, σε μια άλλη γωνιά της πόλης του Ηρακλείου, παραλιακή θα έλεγα, ήταν σ’ εξέλιξη μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, την οποία οι κομματικοί αγνοούσαν. Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς έχοντας παρέα το πάλαι ποτέ πρωτοπαλίκαρο του Άκη, τον Αντώνη Κοτσακά, είχαν συνάντηση με στελέχη που έχουν μείνει στην τοπική ιστορία ως ΠΑΣΟΚογενή! Σύντομα θα φανεί αν ... έπιασαν και ψάρια.

ΣΤΟ ΑΜΗΝ

Έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στο αμήν για να κινητοποιηθεί η Ευρώπη στο θέμα του μεταναστευτικού. Όταν η Ελλάδα φώναζε, προφανώς απευθυνόταν σε ώτα μη ακουόντων. Μετά από τόσους νεκρούς, μετά από τόσο δράμα και εξαθλίωση, το οποίο ξέφυγε από τα σύνορα της Ελλάδας και διαχέεται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, τώρα όλοι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και ζητούν τη λήψη σοβαρών μέτρων για την ανακούφιση των προσφύγων αλλά και των χωρών που βιώνουν τα σοβαρά πρόβλημα. Τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την κατανομή των προσφύγων δεν πέρασαν, λόγω της αντίδρασης κάποιων ηγετών, που ήθελαν τους πρόσφυγες στην αυλή των άλλων και όχι στη δική τους. Ο Αβραμόπουλος ως αρμόδιος επίτροπος επανέρχεται με νέο σχεδιασμό κατανομής, αλλά και με μέτρα άμεσης απέλασης των «ανεπιθύμητων» μεταναστών. Η παρέμβαση της Κομισιόν θα κριθεί εκ του αποτελέσματος αλλά και από τη πραγματική αλληλεγγύη που θα δείξουν τα κράτη μέλη.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις κυρίως σε ότι αφορά τα νησιά του Αιγαίου όπου παρατηρούνται και οι πολυπληθείς μεταναστευτικές ροές. Κάπου η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χάσει την μπάλα μέσα στη δίνη της διαπραγμάτευσης και της εκλογολογίας κι έτσι τα νησιά αφέθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους. Τουλάχιστον η υπηρεσιακή κυβέρνηση έβαλε ως προτεραιότητα το μεταναστευτικό και χθες η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης των προσφύγων και των κατοίκων των περιοχών που τους υποδέχονται. Επιτέλους μια αντίδραση μέσα στο γενικευμένο χάος.

ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ

Οι παλινωδίες σχετικά με την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση συνεχίζονται. Μια παγώνει, μια ξεπαγώνει, μια αναστέλλεται και μια οριστικοποιείται. Κομισόν, πρώην κυβέρνηση και υπηρεσιακή κυβέρνηση έχουν μπερδευτεί για το ποιος εισηγήθηκε, ποιος δεν εισηγήθηκε και ποιος θα εφαρμόσει, με αποτέλεσμα το θέμα να κυριαρχεί μέσα στην προεκλογική περίοδο. Τελικά χθες με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανεστάλη η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ

Γράφαμε και χθες ότι ο Παπανδρέου εξέφραζε απλά μια πρόθεση για την κάθοδο του ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές. Το ίδιο βράδυ ο Γιώργος ανακοίνωσε την απόφαση για μη κάθοδο στις εκλογές την οποία συνέδεσε με την οικονομική αδυναμία του Κινήματος να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στην τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση (υπολογίζοντας και το δημοψήφισμα του Ιουλίου). Προφανώς διέγνωσε και μια αδυναμία στα ποσοστά αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Μένει τώρα να δούμε τι ποσοστά θα πιάσει το όλον ΠΑΣΟΚ, που κατέρχεται και με τη ΔΗΜΑΡ αλλά και αν σταματήσει η γκρίνια της Χαριλάου Τρικούπη για τη συρρίκνωση ελλείψει του άλλοθι της διάσπασης.

ΜΕΤΑ

Τσούκου τσούκου, όλο τη γλυτώνει ο Χαϊκάλης. Τόσο για τη δική του υπόθεση με την off shore στην Κύπρο όσο και με την υπόθεση του Αλέξη Μητρόπουλου που κατηγορείται για φοροδιαφυγή, η επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες της Βουλής, θ’ ασχοληθεί μετά τις εκλογές. Το θέμα είναι θα μπουν στα ψηφοδέλτια ή θα μείνουν εκτός; Θα δείξει από τις αποφάσεις Καμμένου και Τσίπρα.

ΕΥΡΩΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αναζωπυρώνεται η ιδέα δημιουργίας μιας οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης μ’ επικεφαλής έναν υπερυπουργό και δικό της προϋπολογισμό για μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις και στη λήψη αποφάσεων. Η Γαλλία επαναφέρει το θέμα με το Μοσκοβισί και το Βερολίνο δείχνει να συμφωνεί. Για να δούμε πού πάει το πράγμα, διότι ως Ελλάδα μας αφορά. Λέγεται μάλιστα ότι αν ο θεσμός λειτουργούσε, η ελληνική κρίση θα είχε διαφορετική αντιμετώπιση. Το σενάριο πάντως μπορεί να έχει φίλους αλλά έχει και ορκισμένους εχθρούς. Πάντα δίχαζε το διευθυντήριο των Βρυξελλών.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει και τις χώρες της G20, που συνεδριάζουν αύριο και μεθαύριο στην Άγκυρα της Τουρκίας. Το θέμα θα βάλουν οι ΗΠΑ υπό τη μορφή πίεσης των Ευρωπαίων εταίρων και των δανειστών. Είναι καλό πάντως που το θέμα συντηρείται και μάλιστα σε μια στιγμή που η Ελλάδα σπαράσσει στην αρένα της προεκλογικής περιόδου. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να το υποστηρίξουμε και εμείς με μια κυβέρνηση που θα έχει βάθος και διάρκεια.

ΤΟ ΔΡΑΜΑ

Μακάρι να πρόκειται για ένα απλό πυροτέχνημα που στερείται βάσης και σοβαρότητας, διαφορετικά θα ζήσουμε το δράμα των συνταξιούχων. Ο λόγος για το σχέδιο της επιτροπής «σοφών» που έφτιαξε ο Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με διαρροές οι συντάξεις πάνε στα 500 με 600 ευρώ, χωρίς ΕΚΑΣ και άλλα βοηθήματα, κατάργηση των επικουρικών και καθορισμό των ποσών των συντάξεων σε ετήσια βάση ανάλογα με τα ελλείμματα των ταμείων. Ο πρώην υπουργός Εργασίας διαψεύδει τα παραπάνω, αλλά πολλές φορές οι μεγαλύτερες επιβεβαιώσεις έρχονται μέσα από διαψεύσεις.

ΑΠΕΙΛΕΣ

Με αποκλεισμό στον... αποκλεισμό απειλεί η Χρυσή Αυγή για την εξαίρεση του επικεφαλής της Νίκου Μιχαλολιάκου από το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Χθες ο Ηλίας Κασιδιάρης διεμήνυσε ότι θα κατεβάσει 1.000 μέλη του εθνικιστικού κόμματος για τον αποκλεισμό του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, όπου θα γίνει η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Θα τρέχουν -είπε- και θα ψάχνουν στούντιο στο Καρπενήσι.

ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τελικά όποιος αρχηγός έρθει στην Κρήτη πρέπει να μας... κεράσει οπωσδήποτε ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο; Δεν βαρέθηκαν; Το έκανε χθες το βράδυ και ο Β. Μεϊμαράκης που έκανε και μια αστοχία ότι το αεροδρόμιο λέει συζητήθηκε πρώτη φορά το 1990-1993, επί Μητσοτάκη...

Ο ΡΟΛΟΣ

“Οχι μόνο θα είμαστε ξανά στη νέα Βουλή, αλλά θα παίξουμε και ενεργό ρόλο” μου έλεγε χθες ο Γρηγόρης Μακαρώνας τον οποίο έτυχα στη διάρκεια της περιοδείας του στο Ηράκλειο ως υποψήφιος των ΑΝΕΛ.

Και ο Καμμένος; τον ρώτησα. “Θα έρθει στην Κρήτη την άλλη εβδομάδα” μου είπε.

Η ΠΕΝΤΑΔΑ

Μια πεντάδα, όπως μαθαίνω είναι τελικά η ομάδα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο που τώρα δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο. Αρα στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν για έναν ακόμη υποψήφιο.