Του Αντώνη Καρανικολή

Ο πυρετός της εκλογικής προετοιμασίας σιγά σιγά ανεβαίνει. Τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζουν τις ομιλίες και τις περιοδείες των αρχηγών και των στελεχών. Τα εκλογικά γραφεία κάνουν την εμφάνιση τους στις πόλεις και στις γειτονίες. Ο κόσμος παρά την ταλαιπωρία του, στα καφενεία, σε συγκεντρώσεις, σε παρέες, αρχίζει να μιλά για τα τεκταινόμενα της εκλογικής αναμέτρησης.

Ο χώρος του διαδικτύου, εκτός από την ενημέρωση, τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των εκλογών και λόγω «στοιχήματος». Πάρα πολλοί συμπολίτες μας, δυστυχώς, επενδύουν τα χρήματα τους στον τζόγο. Για τους απανταχού λάτρεις της τύχης οι εκλογικές αναμετρήσεις προσφέρονται ως ένα μέσο να βγάλουν αρκετά χρήματα, όπως οι ίδιοι νομίζουν. Πέρα από την αγωνία για το αύριο της χώρας μας, μακριά από την πολιτική απαξίωση και την ερμηνεία των εκλογών ως μέσο για την παραμονή στην εξουσία κάποιον πολιτικών, οι νέοι κυρίως άνθρωποι που ασχολούνται περισσότερο με την χρήση του διαδικτύου, βρήκαν ένα λόγο να τους αρέσουν οι εκλογές, και αυτός δεν είναι άλλος από τον τζόγο. « Με το να στοιχηματίσει κάποιος στις εκλογές είναι ένας καλός λόγος για να τις παρακολουθήσει», λένε. Οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά και η διαδικασία της ψηφοφορίας αποκτούν άλλο νόημα για τους νέους ανθρώπους. Το διακύβευμα των εκλογών πια δεν έχει να κάνει με την εκάστοτε ιδεολογία. Η κάθε εκλογική αναμέτρηση συναντά την απογοήτευση των νέων ανθρώπων και μέσα από το στοιχηματισμό προσπαθεί να αποκτήσει έστω κάποιο νόημα γι’ αυτούς.

Στο διαδίκτυο λειτουργούν πλέον εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί από το Ελληνικό κράτος και όποιος θελήσει μπορεί να στοιχηματίσει σε διάφορα σπορ αλλά και σε εκλογικές αναμετρήσεις όχι μόνο τις Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών. Οι αποδόσεις που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρίες σε εκλογικά πονταρίσματα, προδιαγράφουν – προκρίνουν σε ένα μεγάλο βαθμό και τον νικητή των εκλογών. Ο αριθμός στοιχημάτων που είχαν παίξει οι παίκτες στις εκλογές του 2012 στην Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε μη αθλητικό γεγονός, όπως τόνισε σε συνέντευξη του ο Kenneth P., επικεφαλής των ειδικών στοιχημάτων μεγάλης στοιχηματικής εταιρίας της Ευρώπης. Ειδικότερα στο στοίχημα για τον νικητή των εκλογών ο όγκος στοιχημάτων ξεπέρασε τον αντίστοιχο των γαλλικών. Ειδικοί στον στοιχηματισμό μιλούν ακόμη και για τζίρο που άγγιξε το 1 δισεκατομμύριο Ευρώ στις εκλογές του 2012.

Για την Ελλάδα, οι μεγάλες στοιχηματικές εταιρίες του εξωτερικού αλλά και οι εγχώριες προκρίνουν την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Δίνουν δηλαδή το χαμηλότερο ποσοστό κέρδους ανά ποντάρισμα, ένα προς ενάμιση. Η ΝΔ η οποία έχει και αυτή, σύμφωνα πάντα με τις στοιχηματικές εταιρίες, πιθανότητες νίκης είναι με βάση την απόδοση που έχει περίπου ένα προς τρία, το δεύτερο σε χαμηλό ποσοστό κέρδους κόμμα. Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς πώς μεταβάλλονται τα ποσοστά νίκης των κομμάτων κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς τα ποσοστά αλλάζουν πολλές φορές μέχρι την ημέρα της κάλπης. Όσο καλύτερη προεκλογική εκστρατεία κάνει ένα κόμμα τόσο η στοιχηματική του απόδοση πέφτει. Όσο ένα κόμμα ανεβαίνει δημοσκοπικά τόσο το ποσοστό κέρδους που δίνει σε περίπτωση επικράτησης του μειώνεται. Πολλοί αναλυτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τις στοιχηματικές αποδόσεις των κομμάτων, καθώς αυτές βασίζονται πάντα σε στοιχεία και βγαίνουν με την χρήση των πλέον σύγχρονων στατιστικών εργαλείων. Όσο η προεκλογική εκστρατεία φτάνει στο απόγειο της τόσο περισσότερα « εκλογικά στοιχήματα» κάνουν την εμφάνιση τους στο χώρο του διαδικτύου. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να στοιχηματίσει ποιο θα είναι τρίτο κόμμα ή πόσα κόμματα θα εκλεγούν στην νέα Βουλή. Μπορεί ακόμη κάποιος να ποντάρει στο ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα ή αν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όλα αυτά καταδεικνύουν μια άλλη διάσταση για τις εκλογικές αναμετρήσεις που τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.