Σε νέα περιδίνηση έχει περάσει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με το Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί νέο χαμηλό έτους ενώ έχασε και το ψυχολογικό επίπεδο των 600 μονάδων, ενώ διπλάσιες είναι οι απώλειες για το δείκτη τραπεζών, ο οποίος σημειώνει άλλο ένα χαμηλό ιστορικό, χάνοντας το επίπεδο και των 200 μονάδων.
Το κύμα ρευστοποιήσεων στο οποίο έχουν βρεθεί όλες οι διεθνείς αγορές εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη από μία επιβράδυνση της κινεζικής ατμομηχανής, η οποία κίνησε τα νήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης από το 2008 και μετά, αποθαρρύνει οποιαδήποτε επένδυση σε μετοχικές αξίες. Πόσο μάλιστα στις ελληνικές, οι οποίες στην παρούσα κατάσταση επιβαρύνονται επιπλέον από μεγαλύτερη αβεβαιότητα λόγω των επικείμενων εκλογών αλλά και του "λογαριασμού" που θα έρθει για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Οι μετοχές στα κινεζικά χρηματιστήρια εξανέμισαν όλα τα κέρδη του έτους, ενώ ενδοσυνεδριακά έφταναν να υποχωρούν κοντά στο 9%. Την ίδια στιγμή οι δείκτες στην Ευρώπη καταγράφουν απώλειες της τάξης του 2-3% ενώ είχαν ήδη απολέσει οι περισσότεροι από αυτούς, 3,5% στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Ο δείκτης τραπεζών υποχωρεί 11,63% στις 186,68 μονάδες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται η μετοχή της Alpha Bank (-15,22%), οι Eurobank και Τρ. Πειραιώς υποχωρούν με απώλειες της τάξης του 12-13% και η ΕΤΕ σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,424 ευρώ ενώ νωρίτερα έφτασε και στα 0,401 ευρώ.
Προς μηδενισμό, οδηγούνται και τα τραπεζικά warrants με το ΕΤΕΤΠ να διαπραγματεύεται στα 0,028 ευρώ, το ΑΛΦΑΤΠ στα 0,024 ευρώ και το ΠΕΙΡΤΠ στα 0,011 ευρώ.
Ωστόσο οι πιέσεις δεν αφορούν μόνο τους τραπεζικούς τίτλους καθώς διαχέονται σε όλο το ταμπλό. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η ΕΕΕ χάνει 7,05%, η Βιοχάλκο κινείται 7,44% χαμηλότερα, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-9,73%), Folli Follie (-7,85%), ΔΕΗ (-11,40%), Αεροπορία Αιγαίου (-7,72%), ΕΧΑΕ (-5,96%), ΕΛΠΕ (-6,27%), Motor Oil (-5,75%), Μυτιληναίος (-4,41%) και ΟΠΑΠ (-3.38%).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Τεχνική Ολυμπιακή σημειώνει απώλειες 9,09%, η ΕΥΑΠΣ κινείται 8,33% χαμηλότερα και οι Attica Bank και Frigoglass χάνουν 7,69% και 6,86% αντίστοιχα.
Χαμηλότερα διαπραγματεύεται και η μετοχή της Tρ. Κύπρου (-2.07%) στα 0,189 ευρώ.
Στην αγορά παραγώγων, ο όγκος συμβολαίων είναι υποτονικός ενώ το συμβόλαιο του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης κινείται 2,5% περίπου υψηλότερα του υποκείμενου δείκτη.
Ο τζίρος της spot είναι χαμηλός και διαμορφώνεται στα 16,41 εκατ. ευρώ.

