“Ναρκοπέδιο” στήνει στο Eurogroup ο Σόιμπλε

Έτοιμη η Κομισιόν ακόμα και για δάνειο - γέφυρα


Τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών επί του νέου προγράμματος για την ελληνική οικονομία παραδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης, και αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους προέδρους των δυο οργάνων Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup που καλείται να επικυρώσει τη συμφωνία Ελλάδας- δανειστών. Αυτό δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας πως εφεξής, το τι μέλλει γενέσθαι εναπόκειται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Η εκπρόσωπος σημείωσε πως αναφορικά με την επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενόψει της εξόφλησης -στις 20 Αυγούστου- δανείων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραμένει πιθανό τόσο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον ESM με μακροπρόθεσμο ορίζοντα βάσει της νέας συμφωνίας, όσο και από τον μηχανισμό EFSM με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως εναπόκειται στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι όπως έχει δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτιμότερη είναι η πρώτη διαδικασία, δηλαδή από τον ESM επί τη βάσει του νέου προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι υπέρ του δανείου γέφυρας έχει ταχθεί τις τελευταίες ημέρες το Βερολίνο με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να επιμένει στην σκληρή στάση του έναντι της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών.

Όπως ανακοίνωσε τέλος η κυρία Μπράικχαρτ την Κομισιόν θα εκπροσωπήσει στο Eurogroup ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Βλάντις Ντομπρόφσκις.

“Ανησυχούν” οι θεσμοί για τη βιωσιμότητα του χρέους

Διαρροές στον διεθνή Τύπο υποστηρίζουν πως οι θεσμοί εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη σχετική τους ανάλυση.

Οι θεσμοί φέρονται να θεωρούν ωστόσο ότι η επιστροφή του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα μπορεί να επιτευχθεί με παρεμβάσεις χωρίς ονομαστικό «κούρεμα του χρέους».

Γνώση του εν λόγω κειμένου επικαλούνται ξεχωριστά το Reuters και η Wall Street Journal, αναφέροντας αμφότερα το ίδιο συμπέρασμα.

«Η μεγάλη αναλογία του χρέους έναντι του ΑΕΠ και οι χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν από την ανάλυση» αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το κείμενο των θεσμών, «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους».

«Συνολικά, ο κατάλληλος συνδυασμός επιμήκυνσης των ωριμάνσεων και περιόδου χάριτος για επιτόκιο θα μπορούσε να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς την ανάγκη ονομαστικού κουρέματος, όπως είχε αναφέρει το Eurogroup στις 12 Ιουλίου» αναφέρει το κείμενο, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό πρακτορείο.

Στη ανάλυση, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζονται (χωρίς το ζήτημα των τραπεζών) στα 13,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

Παράλληλα το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει, επικαλούμενο πηγές του, οτι το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα θα φτάσει τα 91,7 δισ. ευρώ (85,5 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια και 6,2% από ιδιωτικοποιήσεις) με την πρώτη εκταμίευση δόσης να αναμένεται τον Αύγουστο.