Μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ένα πεντάχρονο αγόρι από το Ηράκλειο έδωσαν πριν από λίγα 24ωρα οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής του Βενιζελείου νοσοκομείου. Το ανήλικο είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα Β, ωστόσο μεταφέρθηκε εγκαίρως στο νοσοκομείο από τους γονείς του, οι οποίοι ανησύχησαν για τα συμπτώματα που παρουσίαζε και την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του. Στο νοσοκομείο οι γιατροί αφού το υπέβαλαν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις διαπίστωσαν το μικρόβιο και του χορήγησαν άμεσα την προβλεπόμενη θεραπευτική αγωγή. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Π» γιατρός της κλινικής, «η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει βελτίωση, φαίνεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο και χθες ήταν το τρίτο 24ωρο νοσηλείας του στο νοσοκομείο».

Για την περίπτωσή του και προκειμένου να προφυλαχθούν και άτομα που ήρθαν σε επαφή, μιας και πρόκειται για μικρόβιο που μεταδίδεται, έχουν ενημερωθεί όλοι οι φορείς που εμπλέκονται.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες στα Χανιά είχαν προσβληθεί από μηνιγγίτιδα Β ένα παιδάκι τεσσάρων ετών, το οποίο πέθανε μέσα σε δώδεκα ώρες κι ένα βρέφος 16 μηνών , το οποίο μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Χανίων στο ΠΑΓΝΗ.

Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα εμβολιασμών των χωρών της Ευρώπης κι έτσι πολλοί γονείς που έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους πλήρωσαν περισσότερα από 100 ευρώ για την κάθε δόση, αφού το εμβόλιο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάτι ύποπτο να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρό τους. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τα εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα τύπου C και τύπου B.