Υποχώρηση των δανειστών χθες βράδυ για τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα είναι 13% και όχι 23% όπως ζητούσαν οι εκπρόσωποι των “θεσμών”.
Η πρόταση σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ευρωζώνης όπως επικαλείται το Reuters θα κατατεθεί επισήμως στο σημερινό Eurogroup.

Επιστολή των ξενοδόχων στον πρωθυπουργό

“Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 23% οδηγεί στο κλείσιμο των επιχειρήσεών μας”. Δραματικούς τόνους έχει η επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, μετά την πρόταση των δανειστών να αυξηθεί υπέρμετρα ο ΦΠΑ από το 6,5% που είναι σήμερα, την ώρα που σε ανταγωνιστικούς προορισμούς δεν ξεπερνά το 10%.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης ο οποίος υπογράφει την επιστολή σημειώνει:
“Έχοντας πληροφορηθεί την πιθανότητα της υπέρμετρης αύξησης του Φ.Π.Α. από 6,5% στο 23% στα ξενοδοχεία, στέλνουμε κραυγή αγωνίας για την βιωσιμότητα και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.
Η συγκεκριμένη αύξηση, θα δημιουργήσει μια ακόμα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, με τεράστιες παρενέργειες στην οικονομία και στην απασχόληση, ενώ παράλληλα θα χαθεί η δυναμική του τουρισμού μας, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Ύστερα από την διαβεβαίωση της κυβέρνησης σας, ότι οι όποιες φορολογικές αλλαγές θα ισχύσουν από το τέλος της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, ΟΛΟΙ οι τουριστικοί επιχειρηματίες, κάτω από το βάρος της μείωσης του αριθμού των αφίξεων, αναγκάστηκαν να μειώσουν με προσφορές τις τιμές τους, προκειμένου να βοηθήσουμε στην αύξηση ξένων επισκεπτών στην χώρα μας.
Εάν οι παραπάνω φημολογίες επιβεβαιωθούν, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των νέων οικονομικών αποτελεσμάτων που θα διαμορφωθούν, να ακολουθήσουμε τον ένα και μοναδικό δρόμο: ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΣ”.
Φορείς του τουρισμού από όλη την Ελλάδα λένε ότι αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, και μάλιστα από την 1η Ιουλίου, σημαίνει ότι η τουριστική χρονιά θα ολοκληρωθεί με την κατάρρευση χιλιάδων ξενοδοχειακών μονάδων.
Πίσω από την συγκεκριμένη αξίωση των θεσμών, βλέπουν επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν με τον πιο ηχηρό τρόπο την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Ο ΦΠΑ σε άλλες χώρες
Με τόσο υψηλό ΦΠΑ η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί πολλές χώρες όπως την Τουρκία, που έχουν ΦΠΑ μόλις 8%.
Ενδεικτικό, ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία άλλων χωρών είναι: Αυστρία 10%, Γερμανία 7%, Γαλλία 10%, Ισπανία 10%, Ιταλία 10%, Βρετανία 20%, Ρουμανία 9%, Βουλγαρία 9%, Κύπρος 9%, Μάλτα 7%, Ολλανδία 6%, Τσεχία 15%, Κροατία 13%, Ουγγαρία 18%, Ελλάδα 23% (προτεινόμενος).