Διατήρησε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης τις ποινές που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο  για τους δράστες της δολοφονίας του 98χρονου συνταξιούχου αστυνομικού Γιώργου Θεοδωρουλάκη από το Βενεράτο, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο μέσα στο σπίτι του με κίνητρο την ληστεία.

Οι δύο νεαροί Σύροι, οι οποίοι μπήκαν στο σπίτι του γέροντα για να τον κλέψουν και τον εγκατέλειψαν δεμένο χειροπόδαρα και φιμωμένο με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία, «έφυγαν» από την δικαστική αίθουσα χωρίς να καταφέρουν να μειώσουν ούτε μία μέρα τις πρωτόδικες ποινές.  Ο ένας, ο οποίος τότε ήταν 25 ετών, καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία ενώ επιπλέον του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών για την ληστεία. Ο συνεργός του καταδικάστηκε και πάλι σε συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών επειδή  του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας καθώς τότε ήταν μόλις 19 ετών. Στον τρίτο Σύρο, επιβλήθηκε και πάλι ποινή κάθειρξης 15 ετών και εννέα μηνών για τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας στην ληστεία, σύσταση συμμορίας και οπλοκατοχή.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο ένοχος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην ληστεία είχε κριθεί και ένας Ηρακλειώτης, ο οποίος όμως απεβίωσε  στην φυλακή. 

Ο 98χρονος την επίμαχη μέρα είχε επιστρέψει στο σπίτι του από το καφενείο του χωριού, όπου σύχναζε. Θέλησε να ξεκουραστεί, όπως συνήθιζε κάθε μεσημέρι. Ξάπλωσε στο κρεβάτι, έβγαλε τα παπούτσια του και αποκοιμήθηκε, έχοντας αφήσει μάλιστα την τηλεόραση ανοικτή. Αντιλήφθηκε την παρουσία των δύο νεότερων αλλοδαπών από το θόρυβο ενός αντικειμένου που έπεσε στο πάτωμα. Ήταν όμως ήδη πολύ αργά. Οι δράστες τον ακινητοποίησαν. Τον έδεσαν χειροπόδαρα και τον φίμωσαν. Το θύμα αιφνιδιάστηκε και δεν πρόλαβε να αντιδράσει, να αμυνθεί και να φωνάξει σε βοήθεια τους συγχωριανούς του. Ο θάνατός του επήλθε από ασφυξία, αφού οι δράστες του τοποθέτησαν ένα πανί στο στόμα.