Tης Λίλιαν Δαφερμάκη

Δραματικά τα στοιχεία για τη φτώχεια στην Κρήτη

Τι έδειξε επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε χθες


Το 20% περίπου του πληθυσμού της Κρήτης βρίσκεται σε κατάσταση δραματικής φτωχοποίησης καθώς τα ετήσια έσοδα του κυμαίνονται κάτω από τα 5.025 ευρώ! Δηλαδή κάτω από τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης ... Την ίδια στιγμή 85.000 συμπατριώτες μας ζουν με επιδοματικές παροχές από το Κράτος στην Περιφέρεια Κρήτης! Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, το κύμα της φτωχοποίησης κυριολεκτικά καλπάζει, καθώς καταγράφονται επιπρόσθετα περί τα 30.000 άτομα στο νησί τα οποία ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και δυστυχώς δεν μπορούν να καλυφθούν από τα κρατικά επιδόματα ...

Αυτός είναι ο καμβάς επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, με σκοπό να αναδείξει το σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση της μάστιγας της φτώχειας στο νησί. Τα στοιχεία προκαλούν κυριολεκτικά σοκ καθώς με βάση την ανάλυση που έγινε συνολικά ένας αριθμός 620.000 ατόμων βρίσκονται κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας όπως το έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το στατιστικό όριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φτωχοί θεωρούνται άνθρωποι το ετήσιο εισόδημα των οποίων βρίσκεται κάτω από τα 5.025 ευρώ. Τα δεδομένα αυτά ουσιαστικά αποτυπώνουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο, τι άφησε πίσω του ο τυφώνας των μνημονίων και της διάλυσης του κοινωνικού ιστού, καθώς κυριολεκτικά τινάχθηκαν στον αέρα χιλιάδες νοικοκυριά, που προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες που φωτογραφίζουν ασύλληπτα ανθρώπινα δράματα.

Τα στοιχεία της έρευνας αυτής παρουσιάστηκαν από τον αναπληρωτή καθηγητή ΤΕΙ Αθήνας-συντονιστή της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης Κρήτης Γαβριήλ Αμίτση, στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης. Ο ίδιος εξήγησε ότι η μεθοδολογία της έρευνας μέσα από την οποία όπως είπε έχει γίνει καταγραφή των τεχνικών στοιχείων σε θέματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στη Κρήτη, υλοποιήθηκε με βάση δυο κριτήρια: Το πρώτο αφορά στον αριθμό των ατόμων που ζουν λαμβάνοντας παροχές από κρατικές υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας Κρήτης. Όπως προκύπτει οι άνθρωποι αυτοί των οποίων η επιβίωση στηρίζεται σε κοινωνικά επιδόματα, υπολογίζονται σε 85.000 άτομα. Το δεύτερο κριτήριο αφορά στη στατιστική αποτύπωση της φτώχειας, όπου το 20% περίπου του πληθυσμού της Κρήτης (620.000 άτομα) είναι κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας όπως το έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με βάση το στατιστικό όριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή τη στιγμή φτωχά θεωρούνται τα άτομα που το ετήσιο εισόδημα τους είναι κάτω από 5.025 ευρώ. Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φτωχοί, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να καλυφθούν από το κράτος επιπρόσθετα περί τα 30.000 άτομα στο νησί!»

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης

Στο πλαίσιο ημερίδας αναλύθηκε ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για τη διάθεση κονδυλίων 66 εκ ευρώ που έχουν δεσμευτεί για την αντιμετώπιση της μάστιγας της φτώχειας στο νησί. Ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε ότι σε τοπικό επίπεδο η Περιφέρεια Κρήτης είναι από τις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα που έχουν ετοιμάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό για την καταπολέμηση της φτώχειας και τα κονδύλια που θα διαθέσει προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα να επιχειρηθεί η χρηματοδότηση να πολλαπλασιαστεί και με την διεκδίκηση εθνικών πόρων. Ο κ.Στ Αρναουτάκης απυήθυνε έκκληση για συνεργασία και συνέργεια όλων των κοινωνικών φορέων ώστε τα χρήματα που θα διατεθούν να έχουν προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικότητα, με στόχο να μειωθεί το μεγάλο ποσοστό φτώχειας, (20% επί του πληθυσμού στο νησί). Ο ίδιος τόνισε ότι «η χρηματοδότηση των 66 εκ. ευρώ για την Κρήτη δεν είναι αρκετή, και πρέπει να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε και άλλους πόρους από το υπουργείο» και πρόσθεσε: «τον συντονισμό θα έχει η Περιφέρεια Κρήτης. Από την πλευρά μας θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διαχυθεί η χρηματοδότηση αυτή στις κατηγορίες ανθρώπων που πράγματι έχουν ανάγκη και αυτό είναι το ζητούμενο και θα επιδιωχθεί πάση θυσία. Θα βοηθηθούν συνάνθρωποι μας που έχουν πράγματι ανάγκη.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς επισήμανε: «προχωράμε στο συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο να δούμε το πλαίσιο των παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν από την Περιφέρεια Κρήτης και τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες διαβίωσης των ευπαθών ομάδων. Δυστυχώς υπάρχει αύξηση του ποσοστού των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε καθεστώς φτώχειας, ή σε ακραία φτώχεια».

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι βουλευτές της Κρήτης Μιχάλης Κριτσωτάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Κώστας Δαμαβολίτης, και ο εκπρόσωπος του Λευτέρη Αυγενάκη, επαίνεσαν την Περιφέρεια Κρήτης για τον στρατηγικό σχεδιασμό που εκπόνησε, μετά από δημόσια διαβούλευση, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη.