Διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Λατινική Αμερική» πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Μπουένος Άιρες στην αίθουσα Jorge Luis Borges στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής.

Το συνέδριο έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Είχε μεγάλη επιτυχία, αν κρίνει κανείς από την ποιότητα των διαφόρων παρεμβάσεων και το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού.

Ξεχωριστές στιγμές ήταν η απονομή από τον Γιώργο Στασινάκη «ειδικών διακρίσεων» στις κ.κ. Ελένη Λειβαδίτου, πρέσβη της Ελλάδος, και Χριστίνα Τσαρδίκου, πρόεδρο του ελληνικού πολιτιστικού συλλόγου «Νόστος» και του αργεντίνικου τμήματος της ΔΕΦΝΚ, για την αποφασιστική συμβολή τους στη διοργάνωση του συνεδρίου, και στον κ. Miguel Castillo Didier, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χιλής, μεταφραστή και ιδρυτή του χιλιανού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, για την πολύχρονη συμβολή του στην προβολή και διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

«Μείναμε έκθαμβοι για τη βαθιά γνώση και ανάλυση του έργου του Καζαντζάκη από πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς. Σπάνια συναντάμε στην Ευρώπη τέτοιο θαυμασμό για το έργο του Μεγάλου Κρητικού», τονίζουν οι άνθρωποι της ΔΕΦΝΚ.

Μαθητές τεχνικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που λειτουργούν στην περιφέρεια του Μπουένος Άιρες, μελέτησαν με τη βοήθεια της καθηγήτριάς τους το μυθιστόρημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και παρουσίασαν σοβαρές εργασίες, διάφορα σχέδια και επιπλέον ένα ντοκιμαντέρ. Πρέπει να σημειωθεί ότι προέρχονται από οικογένειες με πολύ περιορισμένα οικονομικά μέσα. Η ΔΕΦΝΚ τους απένειμε «ειδικές διακρίσεις».

Παράλληλα με το συνέδριο, στις 7 Μαΐου, στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου στο Μπουένος Άιρες, η κ. Cristina Quiroga, καθηγήτρια και μέλος του αργεντίνικου Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, έδωσε διάλεξη με θέμα «Το θέατρο του Καζαντζάκη στη Λατινική Αμερική». Διάβασε επίσης αποσπάσματα από το φιλοσοφικό και λογοτεχνικό έργο του Καζαντζάκη.

«Με την ευκαιρία του συνεδρίου, πληροφορηθήκαμε ότι η ηθοποιός Zuli Zarpas και η αναγνώστρια Suzana Mora παρουσιάζουν εδώ και οχτώ χρόνια, στο πλαίσιο του θεάματός τους «Grecia s’agapo” στο ιστορικό καφενείο του Μπουένος Άιρες Montserrat, αποσπάσματα έργων του Καζαντζάκη.

Τι άλλο να πούμε! Απλώς, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, ιδιαίτερα στην Χριστίνα Τσαρδίκου», καταλήγουν οι άνθρωποι της Εταιρείας.