Δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες κατέφτασαν με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Γερμανίας προκειμένου να επιβιβαστούν στα δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού της χώρας που θα πραγματοποιήσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών.

Το γερμανικό αεροσκάφος προσγειώθηκε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα στην πίστα του αεροδρομίου Ηρακλείου κι όχι στο αεροδρόμιο Χανίων, λόγω έργων που εκτελούνταν εκεί και δεν επέτρεπαν την προσγείωσή του εκεί. Στη συνέχεια οι Γερμανοί επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και αναχώρησαν για το λιμάνι της Σούδας.

Όπως έγραψε χθες η «Π» τα δύο σκάφη που προορίζονται για την αρωγή προς τους μετανάστες είναι το πλοίο επιμελητειακής υποστήριξης “Berlin” και η φρεγάτα “Hessen” που βρίσκονται τώρα στην Κρήτη. Τα δύο πλοία κατέπλευσαν προχθες στο λιμάνι της Σούδας προκειμένου να ανεφοδιαστούν πριν πάρουν μέρος σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι μόνο τον Απρίλιο, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια, με την παρούσα ευρωπαϊκή δράση να περιστρέφεται γύρω από τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών», δίνοντας περισσότερο βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν στη διάρκεια έκτακτης συνόδου κορυφής που διεξήχθη στις 23 Απριλίου, να ενισχύσουν την παρουσία της ΕΕ στη θάλασσα τριπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Τρίτων», ο οποίος μέχρι τότε ανερχόταν στα 3 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Η φρεγάτα Hessen είναι εξοπλισμένη με ένα σύστημα ραντάρ που θα της επιτρέψει να εντοπίζει σκάφη με διακινούμενους μετανάστες 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) μακριά. Θα είναι επίσης σε θέση να πάρει μέχρι και 100 άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το πλοίο υποστήριξης Belrin είναι εξοπλισμένο με στρατιωτικό νοσοκομείο και έχει την ικανότητα για τη νοσηλεία 250 ατόμων για δύο ημέρες.