Η πρωτοφανής υπόθεση ομηρείας που συγκλόνισε το χθες την Τουρκία έληξε μετά από δέκα ώρες σχεδόν με μακελειό. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, νεκροί είναι ο Τούρκος εισαγγελέας Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, καθώς και οι δύο δράστες. 
Ο Κιράζ εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Τον θάνατο του εισαγγελέα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Τον θάνατο του εισαγγελέα Μεμέτ Σελίμ Κιράζ επιβεβαίωσαν γιατροί. Ο εισαγγελέας «ήταν τραυματισμένος βαριά όταν διακομίστηκε (στο νοσοκομείο)... τον χάσαμε παρʼ όλες τις προσπάθειές μας», ανέφεραν σε μια συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.
Καθʼόλη τη διάρκεια της ομηρείας η τουρκική κυβέρνηση ενεργοποίησε το νόμο που επιβάλλει λογοκρισία στη μετάδοση πληροφορίων από τα μέσα ενημέρωσης. Έτσι το Twitter έγινε (για μία ακόμη φορά) η πηγή ενημέρωσης των πολιτών.
Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ, αφού μέσα από το κτίριο ακούστηκαν πυροβολισμοί, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε πως οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί κατά την ανταλλαγή πυρών, ενώ ο τραυματισμένος εισαγγελέας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για καπνούς που έβγαιναν από το κτίριο, στον έκτο όροφο του οποίου λάμβανε χώρα η ομηρεία, ενώ ακούγονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί.

Το χρονικό της ομηρείας - σοκ

Μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης «Επαναστατικό Κόμμα-Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης» (DHKP-C) εισέβαλαν λίγο πριν το μεσημέρι στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και πυροβολώντας στο αέρα προκάλεσαν την εκκένωση του κτιρίου. Προηγουμένως είχαν εισέλθει στο γραφείο του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, που είναι ο υπεύθυνος της έρευνας για τον δεκαπεντάχρονο Τούρκο Μπερκίν Ελβάν, που χτυπήθηκε από αστυνομικούς στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013, και τελικά κατέληξε μερικούς μήνες μετά. 
Ακολούθως, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικόνιζαν έναν άνδρα με καλυμμένο το πρόσωπο να σημαδεύει το κεφάλι του Κιράζ με ένα πιστόλι, ενώ αργότερα σε ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε, τα μέλη της DHKP-C ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή απαιτώντας δικαιοσύνη για το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, στις 12:36, έπιασαν όμηρο τον Κιράζ στον 6ο όροφο του κτιρίου και από τότε απειλούσαν να τον σκοτώσουν, δίνοντας τελεσίγραφο μέχρι τις 15:36, ώρα που τραυματίστηκε ο Ελβάν.
Στο σημείο από την πρώτη στιγμή έφτασαν ειδικές αστυνομικές δυνάμεις των τουρκικών αρχών και είχαν αποκλειστεί οι γύρω δρόμοι. Στο κτίριο που στεγάζεται το δικαστικό μέγαρο είχαν εισέλθει μέλη της αστυνομίας και ειδική διαπραγματευτική ομάδα.
Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε, με απευθείας συνομιλίες με τους δράστες, ο πατέρας του Μπερκίν. Ιδιαιτέρως φορτισμένος,  ο Σάμι Ελβάν, ζητούσε από τους δράστες να αφήσουν ελεύθερο τον εισαγγελέα και παρακαλούσε να μη χυθεί άλλο αίμα. Σαν να μην έφτανε η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, ο Σάμι Ελβάν μετέβη στο σημείο και είχε απευθείας επαφή με τους δράστες. 
«Ο γιος μου είναι νεκρός. Δε θέλω κανείς άλλος να πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, ο πατέρας του 15χρονου ζήτησε να σταματήσει η βία και απαίτησε δικαιοσύνη, επισημαίνοντας: «Δε θέλω άλλες μητέρες να κλάψουν».

Τι ζητούσαν

Οι απαγωγείς ζητούσαν: Οι αστυνομικοί που σκότωσαν τον 15χρονο να ομολογήσουν την πράξη τους σε απευθείας μετάδοση, να καταπέσουν οι κατηγορίες εναντίον όλων όσοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν και τέλος να εξασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από το κτίριο του δικαστικού μεγάρου, χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις για την πράξη τους.