Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Η πολυαναμενόμενη κατάθεση της μητέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη δεν προσέθεσε κάποιο νέο στοιχείο στην υπόθεση διερεύνησης των συνθηκών θανάτου του παιδιού της. Η τραγική μητέρα κλήθηκε για συμπληρωματική κατάθεση στην Ασφάλεια Ρεθύμνου την Δευτέρα και απάντησε επί συγκεκριμένων ερωτήσεων που είχαν θέσει αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι έχουν αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης. Αν και συντετριμμένη, η Μαρία Γιακουμάκη εξετάστηκε για αρκετή ώρα, ωστόσο το περιεχόμενο της κατάθεσης της δεν «διαφώτισε» τις έρευνες των Αρχών, οι οποίες ήλπιζαν σε κάποιες νέες πληροφορίες  λόγω της χρονικής απόστασης από την πρώτη εξέταση της, πριν εντοπιστεί η σορός του Βαγγέλη.
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η μητέρα επέμεινε στα όσα είχε καταθέσει τις πρώτες ημέρες της εξαφάνισης. Για το περιβόητο τηλεφώνημα που έγινε το βραδάκι της Πέμπτης, παραμονή της εξαφάνισης του Βαγγέλη, διάρκειας περίπου 15-20 λεπτών, επανέλαβε ότι δεν είχε αναφερθεί σε αυτό κάτι ιδιαίτερο ή ανησυχητικό. Για τα όσα αποκαλύφθηκαν για το κλίμα στην Γαλακτοκομική Σχολή και τα όσα βίωνε ο Βαγγέλης, η μητέρα φέρεται να απάντησε ότι πληροφορήθηκε την σοβαρότητα τους μετά την εξαφάνιση του παιδιού της.
Πηγές ενημέρωσης από τα Ιωάννινα ανέφεραν χθες ότι η κατάθεση της μητέρας εντάσσεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που έχει διατάξει ο αρμόδιος εισαγγελέας Ιωαννίνων με βάση τις διαπιστώσεις του πορίσματος της ΕΔΕ του Οργανισμού -ΔΗΜΗΤΡΑ για τα όσα συνέβαιναν εντός της Σχολής, προς αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Υποστηρίζουν ότι η Μαρία Γιακουμάκη θα κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της προανάκρισης της Ασφάλειας Ιωαννίνων για τις συνθήκες θανάτου του 20χρονου αμέσως μετά το Πάσχα. Αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται  από αστυνομικές πηγές του Ρεθύμνου που επιμένουν ότι η μητέρα έδωσε συμπληρωματική κατάθεση στο πλαίσιο προανάκρισης της βασικής υπόθεσης. Στην ίδια δικογραφία έχουν  ενσωματωθεί  αντίγραφα του πορίσματος της ΕΔΕ για τα όσα συνέβαιναν στην Γαλακτοκομική Σχολή. Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να έχει εκδοθεί και το πόρισμα του ιατροδικαστή για τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος με τα ιατροδικαστικά ευρήματα.

Συγκινητικό «αντίο» από τους συμμαθητές του Βαγγέλη

Για τον δικό τους «Βαγγέλη», αυτόν που έζησαν χρόνια ανέμελα στα μαθητικά θρανία, τον αγάπησαν και τους αγάπησε στην αθώα εφηβεία, για τον Βαγγέλη πριν αποκτήσει την τραγική «διασημότητα» μιλούν σε επιστολή τους οι συμμαθητές του στο 3ο ΓΕΛ Ρεθύμνου. «Δυστυχώς τώρα θρηνούμε το Βαγγέλη, τον συμμαθητή μας. Ένα ήσυχο παιδί, πράο που ξέρουμε όσοι τον ζήσαμε ότι δεν πείραζε ποτέ κανένα. Γιατί τέτοιες ήταν οι αξίες του. Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψουμε με λέξεις πόσο ήσυχος και καλός ήταν. Μοιραστήκαμε πολλές εμπειρίες μαζί. Ίδιο σχολείο, ίδια θρανία, ίδιες πλάκες (όχι όμως «πλάκες»...). Ίσως αυτό είναι για μας το πιο συνταρακτικό. Η σκέψη ότι καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρεθεί στην θέση του. Η εξαφάνιση και αργότερα ο θάνατος του, έσκασαν σαν βόμβα και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, άφησε πίσω της ένα χάος». Οι συμμαθητές του διερωτώνται: «Αυτοκτόνησε; Τον «αυτοκτόνησαν»; Τον σκότωσαν; Δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε και ποια είναι η αλήθεια. Σίγουρα όμως κάποιος τον έσπρωξε προς αυτόν τον δρόμο, κάποιος τον οδήγησε ως εκεί, αυτό το ξέρουμε. Πρέπει αυτός ο κάποιος ή οι κάποιοι, αν συμμετείχαν περισσότεροι, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς εμπιστευόμαστε την Δικαιοσύνη και τις Αρχές που θα κάνουν το καθήκον τους και όποιος είναι ένοχος, θα πρέπει να τιμωρηθεί. Τον δικό μας Βαγγέλη άλλοι τον ήξεραν περισσότερο, άλλοι λιγότερο, άλλοι καθόλου. Η ιστορία του όμως άγγιξε μια ολόκληρη χώρα από άκρη σε άκρη. Βαγγέλη μας ήσουν, είσαι και θα παραμείνεις στην μνήμη μας και στην καρδιά μας ξεχωριστός». 

Πορεία διαμαρτυρίας

Όχι μόνο οι συμμαθητές αλλά ολόκληρη η Κρήτη, δεν θέλει να ξεχάσει τον Βαγγέλη, αλλά ούτε και να παραγράψει κανείς από το μυαλό του τη θλιβερή υπόθεση που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό στο Ηράκλειο διοργανώνεται σήμερα μια ακόμα πορεία διαμαρτυρίας, προκειμένου να παραμείνει άσβεστη η μνήμη του Βαγγέλη.
Η πορεία θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας.