Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Τραγικές είναι πλέον οι συνθήκες παροχής περίθαλψης στα νοσοκομεία, όπου πολλές κλινικές ετοιμάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, ενώ οι γιατροί εργάζονται υπό τέτοια πίεση που, όπως λένε οι ίδιοι, έχουν αρχίσει να γίνονται κυριολεκτικά επικίνδυνοι για τους ασθενείς.
Η ΟΕΝΓΕ έχει εξαγγείλλει κινητοποιήσεις μετά τις 20 Απριλίου αν δεν αρχίσουν να λύνονται τα προβλήματα.
Εξάλλου αύριο πραγματοποιείται στάση εργασίας στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ με την συμμετοχή του Σωμτείου Εργαζομένων.
“Ορισμένα τμήματα είναι τραγικά υποστελεχωμένα, οι εφημερίες μας είναι απλήρωτες και δουλεύουμε με τόσο μεγάλη πίεση που αρχίζουμε να γινόμαστε στην κυριολεξία επικίνδυνοι” είπε στην “Π” το μέλος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Κατρινάκης.

Χωρίς προσωπικό, χρήματα και υλικά στα άκρα η κατάσταση. Στάση εργασίας στα εξωτερικά ιατρεία

Στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ τονίζεται ότι πλέον η κατάσταση έχει φθάσει στα άκρα και με αφορμή την προγραμματισμένη για αύριο στάση εργασίας από τις 8 έως τις 10 το πρωί στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων τονίζεται: “Είναι οριακή πλέον η λειτουργία του. Η μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων το 2015 κατά 22,9 % από την προηγούμενη κυβέρνηση και η εφαρμογή των περικοπών από τη νέα κυβέρνηση μαζί με τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού έχουν τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους του Πα.Γ.Ν.Η. Η υποβάθμιση και η συρρίκνωση όλων των δημόσιων δομών υγείας του νησιού μας και η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους ασθενείς στο Πα.Γ.Ν.Η. Περισσότεροι από 103 χιλιάδες ασθενείς το 2014 εξετάστηκαν στα εξωτερικά του ιατρεία και 97 χιλιάδες αντιμετωπίστηκαν στις πρώτες βοήθειες του νοσοκομείου.

Από τα μεσάνυχτα στην ουρά για ραντεβού

Τα χαράτσια στην υγεία παραμένουν αντί να καταργούνται, το 5ευρω που όλο εξαγγέλλεται η κατάργηση του ακόμα ισχύει. Οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία μη μπορώντας τις πολύμηνες καθυστερήσεις των πρωινών τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Το απαράδεκτο καθεστώς στο κλείσιμο των ραντεβού κάθε πρώτη του μήνα με εκατοντάδες ασθενείς να περιμένουν στις ουρές από τα μεσάνυχτα και αρκετοί να μην καταφέρνουν να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού γιατί στις 9 έως 10 σε αρκετά ιατρεία έχουν εξαντληθεί και να περιμένουν ως την πρώτη του επόμενου μήνα με αμφίβολο αποτέλεσμα προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε με αξιοπρέπεια να αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς μας. Εργαζόμαστε με περικοπές στους μισθούς μας, με απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες ακόμα και προηγούμενων χρόνων με εντατικοποίηση, εξουθένωση και σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού υλικού. Ζητούμε και από τους ασθενείς να σέβονται και να αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου καταδικάζοντας περιστατικά βίας σε βάρος μας. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι γέννημα και συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις”.

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι γιατροί

Εντωμεταξύ η ΟΕΝΓΕ προανήγγειλε κινητοποιήσεις μετά τις 20 Απριλίου αν μέχρι τότε δεν προχωρήσουν ταχείες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να στηριχθούν τμήματα που καταρρέουν.
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζεται:
Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί άμεσες και ταχείες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να στηριχτούν τα τμήματα που καταρρέουν, οι ΜΕΘ, οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Απαιτεί την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του τρέχοντος έτους αλλά και των προηγουμένων ετών που περιέκοψε η μνημονιακή συγκυβέρνηση, την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, την άμεση παροχή δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας, την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ και του1 ευρώ ανά συνταγή, τη δόμηση συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας.
Η ΟΕΝΓΕ στην περίπτωση που διαπιστώσει πως μετά τις 20 Απριλίου δεν υπάρχουν δείγματα προόδου στα ζητήματα των προσλήψεων, της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών, της περίθαλψης των ανασφάλιστων θα εξαγγείλει κινητοποιήσεις, των οποίων η μορφή και η χρονική στιγμή έναρξης θα εκτιμηθούν σε επόμενη συνεδρίαση”.

Αναμένονται εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας και θα μετέχει σε ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που υπάρχουν.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό του 2014 είχαν προβλεφθεί 1.095 θέσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, οι οποίες δεν προκηρύχθηκαν ποτέ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει συστήσει ομάδα εργασίας, η οποία έχει καταγράψει τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.
Η ομάδα ζητεί επείγουσες προσλήψεις 800 μονίμων και 700 επικουρικών γιατρών και 2.500 νοσηλευτών.
Οι θέσεις αφορούν άμεσες ανάγκες λειτουργίας κρίσιμων μονάδων στη νησιωτική Ελλάδα και 130 θέσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού.

Εκτός λειτουργίας βγήκε ξανά στο ΠΑΓΝΗ ο επιταχυντής

Στον “αέρα” τινάζονται για μια ακόμη φορά οι θεραπείες των ογκολογικών ασθενών αφού χάλασε και πάλι το μηχάνημα του γραμμικού επιταχυντή που κάνουν τις θεραπείες τους.
Σύμφωνα με τον διοικητή ΠΑΓΝΗ - Βενιζελείου Νίκο Χαριτάκη, τα ραντεβού ακυρώνονται και επαναπρογραμματίζονται με το δεύτερο μηχάνημα. Ο ίδιος είπε ότι θα γίνει προσπάθεια και βλέπει να έχει αποκατασταθεί μέχρι το Πάσχα.