Με πινέλα και χρώματα, οι εκπαιδευτικοί και μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης πρόσφεραν σε αποσπάσματα από δυο σπουδαία έργα του Νίκου Καζαντζάκη την εικονογράφησή τους.
Όλα ξεκίνησαν λίγους μήνες πριν το φθινόπωρο του 2014, όταν οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου θέλησαν να γνωρίσουν στους Έλληνες μαθητές τους το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και να διδάξουν το μινωικό πολιτισμό στους μικρότερους και την καστροπολιτεία του Μυστρά στους μεγαλύτερους.
Έτσι, οι μικρότεροι μαθητές του σχολείου πήραν το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Στα Παλάτια της Κνωσού» και δίπλα έβαλαν τα μεγαλύτερα μινωικά έργα , έπειτα βρήκαν μέσα στο βιβλίο τα αποσπάσματα, όπου ο Καζαντζάκης περιέγραφε αυτά τα ευρήματα. Έτσι, λοιπόν, άρχισαν να ζωγραφίζουν τα μινωικά ευρήματα και να γράφουν δίπλα σε αυτά τα σχέδια τα αντίστοιχα αποσπάσματα από το βιβλίο. Τελικά, οι μαθητές είχαν διαβάσει αβίαστα Νίκο Καζαντζάκη, είχαν γνωρίσει το μινωικό πολιτισμό και παράλληλα είχαν δημιουργήσει για πρώτη φορά στην Ιστορία την εικονογράφηση αυτού του βιβλίου.
Οι μεγαλύτεροι μαθητές ακολούθησαν μια άλλη πορεία. Στη διδακτέα τους ύλη, είχαν να διδαχθούν την καστροπολιτεία του Μυστρά. Ο δάσκαλος τούς έδωσε το απόσπασμα από την «Αναφορά στο Γκρέκο», εκεί που ο Νίκος Καζαντζάκης περιγράφει την επίσκεψή του στο Μυστρά. Ο κάθε μαθητής πήρε και από ένα κομμάτι της περιήγησης και με τη φαντασία του, ζωγράφισε αυτό που πίστευε ότι είδε ο Καζαντζάκης με τα δικά του μάτια και από δίπλα έγραψαν και το αντίστοιχο απόσπασμα. Κάπως έτσι εικονογραφήθηκε άλλο ένα απόσπασμα από άλλο ένα σπουδαίο έργο του Καζαντζάκη.
«Και όλα αυτά τα πράξαμε μέσα στο μήνα Φεβρουάριο, μήνα τον οποίο ονομάσαμε στο σχολείο μας ως “Μήνα Νίκου Καζαντζάκη”. Αφενός επειδή εργαστήκαμε στα ανωτέρω, αφετέρου επειδή γιορτάσαμε όλοι μαζί, μαθητές και εκπαιδευτικοί, στις 18 Φεβρουαρίου, την 132η επέτειο από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη», αναφέρουν οι άνθρωποι του σχολείου.
Σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στις 18 Μαρτίου με τίτλο «Ο μινωικός πολιτισμός και ο Μυστράς μέσα από τη γραφή του Καζαντζάκη και τα μάτια των μαθητών», παρουσιάστηκαν τα παραπάνω αποτελέσματα.
Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το πρόεδρό της, κ. Γιώργο Στασινάκη, ο οποίος μίλησε στα παιδιά και τους παρευρισκόμενους για την απεικόνιση του μινωικού πολιτισμού στα έργα του Καζαντζάκη. Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Γενεύη και του πρόξενου, κ. Υψηλάντη, και της Περιφέρειας Κρήτης και του περιφερειάρχη, κ. Αρναουτάκη.
Οι άνθρωποι του σχολείου ευχαριστούν, μεταξύ άλλων, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Γενεύη και το Σύλλογο Ελληνίδων Κυρίων Γενεύης και την πρόεδρό του, κ. Έφη Θεοχαροπούλου, και τον πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία.
Το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης και του “Μήνα Νίκου Καζαντζάκη” είχε ο εκπαιδευτικός συντονιστής του σχολείου, κ. Διονύσης Λιανός. Την επιμέλεια της εικονογράφησης του μινωικού πολιτισμού είχε η εκπαιδευτικός του νηπιαγωγείου, κ. Αλεξάνδρα Κωνσταντάρογλου. Και την επιμέλεια της παρουσίασης των έργων στους θεατές είχε η υπεύθυνη νέας ελληνικής γλώσσας του σχολείου, κυρία Λιάνα Καρκαβέλη.