Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Δηλώνουν τουρίστες και απολογούνται σήμερα στην ανακρίτρια Ηρακλείου

Ένας ράφτης από το... Μεξικό και όχι από τον Παναμά, κατά τον ομώνυμο  τίτλο της πασίγνωστης κινηματογραφικής ταινίας, «πρωταγωνιστεί» στην υπόθεση  με τους τέσσερις Μεξικανούς, τους οποίους συνέλαβαν με επεισοδιακό τρόπο αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου για τις «χρυσές» κλοπές σε βάρος επιχειρηματιών μετά από αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών από τράπεζες.

Αυτήν την επαγγελματική ιδιότητα δήλωσε τουλάχιστον στους αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με τα όσα αποδίδονται στον ίδιο και στην παρέα του. Έκαναν «Tourism!»  Και αυτό το προφίλ επιχειρούσαν να περάσουν, από το ντύσιμο τους μέχρι και τις ηλικίες τους. Ο «Βενιαμίν» της παρέας είναι 44 ετών ενώ ο «μαθουσάλας» της συντροφιάς «πατάει» τα 70.  

Για την Αστυνομία πάντως  συνδύαζαν με δεξιοτεχνία... εργασία και χαρά, όχι μόνο στην Κρήτη και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες εντός και εκτός  Ευρώπης καθώς προκύπτει ότι είναι πολυταξιδεμένοι. Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν ταξιδέψει σε Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, πήγαν για λίγο Μεξικό, επέστρεψαν Ελλάδα με επόμενο σταθμό την Κωνσταντινούπολη. Για το λόγο αυτό ήδη από την Ασφάλεια Ηρακλείου έχει σταλεί σήμα στην Ιντερπόλ, ενώ η δράση τους ελέγχεται και σε επίπεδο Σέγκεν καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για μέλη κυκλώματος διεθνούς εμβέλειας.

Την Κρήτη η «τετράδα» από το Μεξικό την είχε επισκεφθεί τουλάχιστον δύο φορές. Η πρώτη ήταν σίγουρα τον Αύγουστο του 2014 οπότε και έχουμε την «χρυσή» κλοπή των 25.000 ευρώ από το αυτοκίνητο 28χρονης στην Χερσόνησο, η οποία είχε κάνει την ανάληψη των χρημάτων για λογαριασμό της οικογενειακής τους επιχείρησης. Η δεύτερη φορά  είναι η τωρινή οπότε και προ ημερών είχαμε την δεύτερη κλοπή χρηματικού ποσού 5000 ευρώ  από το αυτοκίνητο 41χρονου επιχειρηματία στην περιοχή της ΒΙΠΕ. Αστυνομικοί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν έχουν εντοπίσει το πέρασμα τους  και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, από τα Χανιά μέχρι την Ιεράπετρα και την Σητεία. Εκτιμούν ότι ίσως έκαναν διερευνητικές κινήσεις για μελλοντικά “χτυπήματα”.

Η μέθοδος που ακολουθούσαν ήταν η εξής: ένας εκ των τεσσάρων έμπαινε στην τράπεζα δήθεν ως πελάτης. Παρακολουθούσε τις συναλλαγές και όταν εντόπιζε πελάτη, ο οποίος έκανε ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού, ενημέρωνε τηλεφωνικά τους συνεργούς του για το υποψήφιο θύμα ώστε να είναι έτοιμοι να δράσουν. Από τις δύο διαπιστωμένες περιπτώσεις σε επίπεδο Ηρακλείου προκύπτει ότι παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο των παθόντων και μόλις έβρισκαν την κατάλληλη ευκαιρία έσπαζαν το τζάμι και έπαιρναν τον φάκελο ή την τσάντα με τα χρήματα. Προκύπτει ακόμα ότι χρησιμοποιούσαν και ειδική αυτοσχέδια λεπίδα με την οποία έσκιζαν το λάστιχο του οχήματος ώστε να είναι σίγουροι ότι ο οδηγός θα αναγκαζόταν να το ακινητοποιήσει.

Προσπάθησαν

να τραυματίσουν

αστυνομικό με λεπίδα

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου έχουν στην διάθεση τους βίντεο από  δύο τράπεζες στα οποία καταγράφεται η παρουσία ενός εκ των τεσσάρων Μεξικανών, ενός 51χρονου. Προκύπτει ότι και τις δύο φορές που είχαν έρθει στην Κρήτη είχαν ενοικιάσει το ίδιο αυτοκίνητο, τα στοιχεία του οποίου είχαν γίνει γνωστά στις διωκτικές Αρχές μετά από έρευνα. Στο ενοικιαζόμενο αστυνομικοί βρήκαν τα ειδικά διαρρηκτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την θραύση των τζαμιών των οχημάτων. Οι τέσσερις Μεξικανοί διέμεναν προσωρινά ανά δύο σε διαφορετικά ξενοδοχεία στην πόλη του Ηρακλείου, στην παραλιακή και στα στενά του κέντρου αντίστοιχα.

Η σύλληψη τους ήταν αρκετά επεισοδιακή καθώς αντιστάθηκαν σθεναρά με κλωτσιές και μπουνιές, ενώ ο ένας αποπειράθηκε να τραυματίσει με λεπίδα αστυνομικό της Ασφάλειας. Ευτυχώς η κίνηση του έγινε αντιληπτή άμεσα και αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον αφόπλισαν. Στην κατοχή τους βρέθηκαν οχτώ  κινητά τηλέφωνα, τα οποία θα ερευνηθούν καθώς εκτιμάται ότι ίσως δώσουν «ευρήματα», ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φωτογραφικές μηχανές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη σε επίπεδο Αθήνας υπάρχουν ενδείξεις για ανάλογη δράση των τεσσάρων. Οι τέσσερις Μεξικανοί εμφανίζονται παντελώς αρνητικοί για όσα τους αποδίδονται. Και οι τέσσερις αναμένεται να απολογηθούν σήμερα στις 12 ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας  Ηρακλείου καθώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.