Του Κώστα Μπογδανίδη

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΝΟΨΕΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

-ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ από μεικτά κλιμάκια για ασφάλεια, επαιτεία κ.λπ.

-ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ θα σταθμεύουν στο λιμάνι και θα παίρνουν τους επισκέπτες από το Μουσείο.

-ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων.

-ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ για τα προϊόντα της Κρήτης.

-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ και των μουσείων του Ηρακλείου.

-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ για να καθαρίσει ο χώρος του δικαστικού μεγάρου.


Από τις 15 Μαρτίου μπαίνει σε φουλ ρυθμούς η κρουαζιέρα και ήδη οι φορείς της πόλης συντονίζονται σε μια προσπάθεια να «βελτιώσουν» την εικόνα και τις υπηρεσίες του Ηρακλείου το οποίο την περίοδο αιχμής θα δέχεται 5 και 6 μεγάλα κρουαζιερόπλοια την εβδομάδα!

Στη συνάντηση που έγινε χθες στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου παρόντων όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα τα οποία άμεσα μπορούν να ληφθούν και να έχουν συνέχεια, αλλά θα κορυφώνονται τις μέρες και τις ώρες που θα είναι στην πόλη χιλιάδες επισκέπτες.

Στα άμεσα μέτρα είναι η αστυνόμευση από τα μεικτά κλιμάκια της Αστυνομίας για επαίτες, παράνομους μικροπωλητές, ασφάλεια και προστασία, η διευθέτηση των χώρων στάθμευσης των λεωφορείων που πηγαίνουν τους ξένους επισκέπτες στα μουσεία και τα οποία αμέσως μετά θα πηγαίνουν να παρκάρουν στο λιμάνι και δεν θα μένουν στο κέντρο.

«Είναι μια σειρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε άμεσα και μεσοπρόθεσμα εάν θέλουμε να έχουμε την καλύτερη εικόνα και διαφήμιση για το λιμάνι και την πόλη» τόνισε ο κ.Μπρας που ζήτησε κοινές δράσεις με τους φορείς για τα προϊόντα μας, την ανάδειξη των μνημείων και των μουσείων μας.

Ο πρόεδρος του ΟΛΗ κ.Μπρας ενημέρωσε αναλυτικά τους εκπροσώπους των φορέων για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες στην πόλη αρχής γενομένης της 15ης Μαρτίου που αρχίζουν τακτικά οι κρουαζιέρες.

«Από τις 15 Μαρτίου μπαίνουμε σε φουλ ρυθμούς. Αρχικά με 3-4 κρουαζιερόπλοια την εβδομάδα και μετά μέσα στο καλοκαίρι 5 και 6!» τονίζει ο κ. Μπρας που προσθέτει ότι με συντονισμένες ενέργειες μπορούν να γίνουν πολλά για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και η Κρήτη να είναι πόλος έλξης για τις μεγάλες εταιρείες και τους επιβάτες.

“Θέλουμε καλύτερο συντονισμό της Περιφέρειας, του Δήμου και των φορέων έτσι ώστε η επίσκεψη στο Ηράκλειο να είναι μία καλύτερη εμπειρία“, λέει ο πρόεδρος που εξέφρασε παράπονο για το ότι δεν θα είναι άλλοι φορείς με τον ΟΛΗ στο μεγάλο συνέδριο κρουαζιέρας του Μαϊάμι.

«Ελπίζουμε να είμαστε όλοι μαζί στα Ποσειδώνεια» είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει

Στη συνάντηση ΟΛΗ, Περιφέρεια, Δήμος, εφορίες Αρχαιοτήτων, τουριστικοί φορείς συμφώνησαν ότι θα υπάρξει τακτική συνεργασία και συντονισμός όλη την καλοκαιρινή περίοδο για να μπορέσουν να κρατήσουν όλο αυτό τον κόσμο.

«Είναι τα μεγάλα ζητήματα, αλλά όπως ξέρετε και οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Είπαμε ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον πράγματα για να διαφημιστούν τα 4 μουσεία του Ηρακλείου με πινακίδες και χαρτες, να αναδειχθούν τα μνημεία μας όπως ο Άγιος Πέτρος, οι εκκλησίες όπου μπορούν να πάνε οι τουρίστες» τόνισε ο κ. Μπρας.

«Ναι, είναι και λεπτομέρειες που συζητήσαμε. Δεν μπορεί στα Λιοντάρια να είναι αυτή η μικρή πινακίδα, θέλουμε κάτι πιο δυναμικό και θα το κάνουμε» ανέφερε ο κ.Μπρας που ζήτησε επίσης ανάλογη συνεργασία και συνέχιση της καλής συμπεριφοράς από οδηγούς, ταξιτζήδες κα.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν και ο χώρος στο λιμάνι που προορίζεται για δικαστικό μεγαρο. Έχει μετατραπεί σε σκουπιδαριό και είναι η πρώτη εικόνα που βλέπουν οι επισκέπτες.

«Αυτό είναι επείγον. Πρέπει να το δούμε, συμφωνήσαμε να δράσουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΗ.

«Κεντρικό μήνυμα από τις τοποθετήσεις όλων ήταν ότι η επιτυχής ανάδειξη μιας πόλης/νησιού σε σταθερά ανταγωνιστικό προορισμό κρουαζιέρας απαιτεί την ύπαρξη γενικότερου τουριστικού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή, αναβαθμισμένες και ασφαλείς υποδομές, και κυρίως άριστη συνεργασία μεταξύ πόλης-λιμανιού-τουριστικών/εμπορικών φορέων στην κατεύθυνση της επίλυσης καθημερινών & πρακτικών προβλημάτων και της ανάδειξης του λεγόμενου «τουρισμού εμπειρίας». Επιτίμησαν όμως όλοι οι συμμετέχοντες το επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ του λιμανιού, του Δήμου, του Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας τόσο στη διαχείριση της καθημερινότητας, όσο και στην προώθηση κοινών δράσεων με επίκεντρο την εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας & εναλλακτικών μορφών ενημέρωσης στην ανάδειξη των ιστορικών-πολιτιστικών μνημείων και στην υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και εξήραν την αποτελεσματικότητα της διοίκησης του λιμανιού του Ηρακλείου σε αυτό τον τομέα.» καταλήγει ο κ.Πανούσης.