«Δε δεσμευόμαστε για κανένα θέμα που έχει οικονομικό κόστος». Το παραπάνω τόνισε, ούτε λίγο ούτε πολύ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με την ΟΛΜΕ.

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ξεκάθαρα πως «αναφορικά με αιτήματα που έχουν οικονομικό κόστος, η ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει άμεση δέσμευση. Τα αιτήματα θα εξετάζονται όσο οι οικονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν».

Ωστόσο, το... χειλάκι των «διαθέσιμων» εκπαιδευτικών αναμένεται να γελάσει ξανά, αφού και επίσημα το υπουργείο κάνει λόγο για επιστροφή όλων των καθηγητών στη δημόσια εκπαίδευση.

Αναλυτικά, ο υπουργός ΥΠΟΠΑΙΘ, Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός , Τάσος Κουράκης, διαβεβαίωσαν ότι στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβλέπεται η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. Επίσης, στο εξής ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στην Α’ και Β’ Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στον βαθμό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ακόμα, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος “εννέα και πέντε δέκατα” (9,5). Θα προβλέπεται, ακόμα, η αναστολή των σημερινών νομοθετικών ρυθμίσεων περί αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει πλατιά διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης του διδακτικού έργου και των τρόπων λειτουργίας των διδακτικών μονάδων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της δουλειάς όλων και όχι της τιμωρίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε για την επανασύσταση των τομέων και ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ ώστε να διευκολυνθεί η επαναφορά στα σχολεία των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Παράλληλα, υποστήριξε πως καταβάλει σοβαρή προσπάθεια ώστε να προσληφθούν 500 εκπαιδευτικοί για Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη σε ΕΠΑΛ και να καλυφθούν τα σοβαρά εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως θα υπάρξει επαναφορά όλων των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Με την ίδια ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής στους εκπαιδευτικούς που ήδη τοποθετήθηκαν σε διοικητικές θέσεις να επιστρέψουν σε εκπαιδευτικές θέσεις.

Παράλληλα, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.



Για το ΑΣΕΠ

Μετά από δημοσιεύματα και το σάλο που ξέσπασε για ενδεχόμενη κατάργηση του ΑΣΕΠ, σε ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται πως «ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, δηλώνει ότι ουδέποτε έκανε οποιαδήποτε δήλωση για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για την όλη διαδικασία επιλογής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» .