Ραχόι, Κοέλιο και Σόιμπλε εγκαλούν την κυβέρνηση για τις δηλώσεις Τσίπρα

Τι απαντά το Μαξίμου


O επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι ζήτησε χθες από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στον απόηχο των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα,  να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην χρησιμοποιεί την Ισπανία και την Πορτογαλία ως αποδιοπομπαίους τράγους. 

«Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, καθώς υπόσχεται στους Έλληνες αυτά που γνωρίζει ότι δε μπορεί να τηρήσει» δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός ,κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης του κόμματός του, καλώντας την Αθήνα να επιδείξει «σοβαρότητα».

«Χθες το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς αποφάσισε ότι το φταίξιμο για τα προβλήματα της Ελλάδας πέφτει στις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας» είπε ενώπιον στελεχών του κόμματός του στην Ανδαλουσία (νότια).

«Το να αναζητά κανείς έναν εχθρό στο εξωτερικό είναι μια “διέξοδος” που έχουμε ήδη παρακολουθήσει πολλές φορές στην ιστορία. Αυτό δε λύνει τα προβλήματα, αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τα επιδεινώνει. Η μόνη λύση είναι να επιδεικνύεται σοβαρότητα» ανέφερε ο Ραχόι.

Τόσο η κυβέρνηση της Ισπανίας όσο και της Πορτογαλίας εξέφρασαν τη δυσφορία τους επίσημα στις Βρυξέλλες. 

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλιο «εξέφρασε την αμηχανία του» μπροστά στις «αβάσιμες» -όπως τις χαρακτήρισε- κατηγορίες του Έλληνα πρωθυπουργού, σε μία «επιστολή που εστάλη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς διά της διπλωματικής οδού» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκ των εκπροσώπων τύπου του. 

«Σε αυτό το άκρως ευαίσθητο θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσάζοντα και όχι να διχάζει» υπογράμμισε, από την πλευρά της, μια πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πιστεύω ότι η Κομισιόν θα προβεί σε μια δημόσια καταδίκη» των δηλώσεων του κυρίου Τσίπρα «ακόμα κι αν αυτό δεν σημαίνει ότι τις εγκρίνει» προσέθεσε η ίδια πηγή. 

Η απάντηση της Αθήνας

Την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσαν οι ισπανικές και πορτογαλικές διαμαρτυρίες για την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι Μαδρίτη και η Λισσαβόνα «πρωτοστάτησαν» στην αντίθεση απέναντι στην Αθήνα κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

«Η κυβέρνηση δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς· δεν κατηγοριοποιεί χώρες και πολίτες σε φίλους και εχθρούς. Η στάση όλων απέναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί μυστικό» επισημαίνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποχρέωση να περιγράψει με λεπτομέρειες στoν ελληνικό λαό την σκληρή διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Eurogroup, η οποία οδήγησε και στη συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η στάση όλων των κυβερνήσεων απέναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί κάποιο μυστικό, «άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως είναι και το σωστό».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και το διάλογο λαών και κυβερνήσεων» επισημαίνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Πυρά και από Σόιμπλε

Ιδιαίτερα επικριτικός για τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στην Ελλάδα εμφανίστηκε χθες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τους Μαριάνο Ραχόι και Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ZDF ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι τον ενδιαφέρει ελάχιστα τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους.

«Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί, και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες» προειδοποίησε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 

«Αν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συμβουλή μου θα τής έλεγα: “Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εμπιστοσύνη, γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών και... και... και...”» ανέφερε χαρακτηριστικά

Παρότι ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι «τον ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες», πρόσθεσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα με αφήνει άφωνο, γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, κατά τη δική μου άποψη, δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά συμφέροντα.»