Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να δοθούν κίνητρα για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, αλλά και στην πάταξη της μαύρης εργασίας στον τουρισμό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων αντιπροσωπεία από την Κρήτη στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης Γιώργος Πελεκανάκης. Να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία είχε την πρώτη συνάντηση με την αναπλ. υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

Ο Γ. Πελεκανάκης σημείωσε ακόμη ότι ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα υποδομών που υπάρχουν στο αεροδρόμιο αλλά και στην ανάγκη να ενισχυθούν αλλά και να στελεχωθούν οι Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Εμφαση δόθηκε ακόμη στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων στην πάταξη της μαύρης εργασίας στον τουρισμό κ.α.

Ο κ. Πελεκανάκης σημείωσε ακόμη ότι η αντιπροσωπεία από την Κρήτη - μεταξύ των μελών της και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Κώστας Δερμιτζάκης ο οποίος έκλεισε και το ραντεβού με την κ. Κουντουρά- κάλεσαν την αναπλ. υπουργό Τουρισμού στην Κρήτη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη για τον τουρισμό, με όλους τους φορείς.

Στην επιστολή με τα αιτήματα που δόθηκαν στην κ. Κουντουρά, μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

Πάταξη της μαύρης εργασίας στον Τουρισμό

“- Πάταξη μαύρης εργασίας στον τουρισμό. Θεωρούμε ότι η μαύρη εργασία λειτουργεί ως αθέμιτος ανταγωνισμός προς τις υγιείς ξενοδοχειακές μονάδες.

- Έλεγχος εάν πράγματι οι αλλοδαποί μαθητές σχολών τουριστικών επαγγελμάτων είναι πράγματι σπουδαστές και εάν οι σχολές υφίστανται η είναι «κόλπο» για φτηνή εργασία. Αυστηρή τήρηση της ποσόστωσης μαθητών στο 17% επί του συνόλου των εργαζομένων

- Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει το μέτρο για τους εποχικούς εργαζομένους ως μέτρο συνταξιοδότησης τα 6000 ένσημα από τα 4500 που ισχύει σήμερα. Με το μέτρο αυτό και με δεδομένο ότι κάθε ξενοδοχοϋπάλληλος περνάει περίπου 100-120 ένσημα ετησίως, θα πρέπει να εργάζεται περίπου 55 έτη για να συνταξιοδοτηθεί

- Θεωρούμε ότι το μέτρο για κατάργηση των εκπαιδευτικών προσόντων που χρειάζεται σήμερα κάποιος για να γίνει διευθυντής ξενοδοχείου (Τελειόφοιτος Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, δηλ. ΤΕΙ η ΑΣΤΕΚ & ΑΣΤΕΡ η αντίστοιχη του εξωτερικού) υποβιβάζει το επάγγελμα και υποβαθμίζει εντέλει και τον ρόλο των σπουδών. Εμείς είμαστε αντίθετοι στο μέτρο αυτό και αντ’ αυτού προτείνουμε την εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτικό διορισμό του Διευθυντή Ξενοδοχείου με προσόντα όπως αυτά αναφέρονται σήμερα στις διατάξεις του ΕΟΤ ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνεται σχετικός έλεγχος διότι πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν διευθυντή.

- Άμεση κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου περί υποχρεωτικής δήλωσης αλλαγής ωραρίου εργασίας των εργαζομένων το οποίο ισχύει μόνο για τα ξενοδοχεία.

-Η θέση του Διευθυντή Ξενοδοχείου θα πρέπει να θεσμοθετηθεί σαν ιδιότητα η ειδικότητα, προκειμένου να αποκτήσει ουσιαστικά οντότητα”.

Τουριστική ανάπτυξη

Αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη, μεταξύ άλλων τονίζεται:

“- Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η μείωση της εποχικότητας, μέσω της αυξημένης προσέλευσης ξένων επισκεπτών, αλλά και της παράλληλης ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού.

- Ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, με στόχο την διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, την διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης στον γεωγραφικό χώρο και την άμβλυνση της εποχικότητας.

- Η αναβάθμιση, ανάδειξη και προβολή των τουριστικών προορισμών (ανακαινίσεις, αναπλάσεις, βελτίωση πυλών εισόδου, σήμανση κλπ.), με ειδικές δράσεις για αναπτυγμένους – αναπτυσσόμενους και ειδικούς (νησιά και ορεινές περιοχές) τουριστικούς προορισμούς.

- Βελτίωση και απλοποίηση, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών, των διαδικασιών χορήγησης βίζας σε ενδιαφερόμενους επισκέπτες από ιδιαίτερα σημαντικές για τον Τουρισμό χώρες (Κίνα, Ρωσία κλπ.).

- Αναβάθμιση του συμβουλευτικού και στρατηγικού ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού με την συμμετοχή και της ΠΟΔΙΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων)

- Η δημιουργία, συμπλήρωση ή αναβάθμιση των απαραίτητων αεροπορικών υποδομών υποδοχής επισκεπτών, οι οποίες παρουσιάζουν αδυναμίες ακόμα και σε τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές της χώρας (π.χ. Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης), η δε έλλειψή τους σε άλλες διαχρονικά αποτελούν καίριο ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τουρισμού.

- Διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων. Το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων αλλά και η καθαριότητα και συντήρηση στους γύρω από αυτούς χώρους δείχνουν μια αρνητική εικόνα. Υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι με ωράριο το καλοκαίρι 07:00 – 15:00 αντί 09:00 - 17:00 που θα ήταν πιο λογικό

- Στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς υπάρχουν επαίτες, κράχτες καταστημάτων για άγρα πελατών ενώ αρκετές παραλίες είναι παραμελημένες”.