Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ό,τι δεν κατέστρεψαν τα δύο προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας, ήρθε να αποτελειώσει η τελευταία νεροποντή στη Βιάννο, η δημοτική αρχή της οποίας με έκτακτη επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών ζητά κατεπείγουσα χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο οδικό δίκυτο, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, και τις γεωτρήσεις.

Ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές όπως επίσης και το οδικό δίκτυο στο Αφρατί, τον Άγιο Βασίλειο, το Βαχό, καθώς έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθλήσεις, και ξήλωμα της ασφάλτου. Στη Μάρθα κατέρρευσαν παλιά σπίτια, με αποτέλεσμα από την πτώση τους να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα και στους δρόμους του χωριού που έκλεισαν προσωρινά και αποκαταστάθηκαν μετά την παρέμβαση συνεργείων του Δήμου. Μείζον θέμα υπάρχει με τα νερά του Αναποδάρη που έχει ξεχειλίσει πλημμυρίζοντας αγροτικές καλλιέργιες ενώ προκάλεσε και μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού όπως τονίζει είναι ζήτημα μείζονος σημασίας να δοθεί άμεσα λύση με την αντικατάσταση της γέφυρας του Αναποδάρη, η οποία ενώνει το Ηράκλειο με τη Βιάννο, και το Λασίθι και όλο το νότιο παραλικό δίκτυο.

Την ίδια ώρα όπως σημειώνει έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης του δήμου, με τα εντονότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Έμπαρο, το Ξενιάκο, την Άρβη, το Χόνδρο, τον Κερατόκαμπο, και το Αφρατί. Από τις ισχυρότατες νεροποντές έχουν προκληθεί σοβαρότατες ζημιές στο δίκτυο των γεωτρήσεων στην Ψαρή Φοράδα, το Αφρατί, και τον Κερατόκαμπο. Όπως τονίζει ο δήμαρχος Π.Μπαριτάκης, «η κατάσταση αυτή μας έχει εξοντώσει. Το ένα πλήγμα διαδέχεται το άλλο και δεν ξέρουμε από πού να πρωτοφυλαχθούμε. Είναι πραγματικά ευτυχές το γεγονός ότι είχαμε κάνει πολύ καλό καθαρισμό των ρεμάτων, διότι σε αντίθετη περίπτωση σήμερα θα μιλούσαμε με άλλους όρους». Ο ίδιος σημειώνει ότι στο έγγραφο που έχει καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών, καταγράφει περισσότερα από 200 αιτήματα, που αφορούν την επισκευή ζημιών που έχουν προκληθεί από τις καταστροφές που προκάλεσε ο καιρός ενώ είναι απολύτως αναγκαίο να αντιμετωπισθούν και μάλιστα άμεσα.

Τραγική είναι η κατάσταση και στο Δήμο Μινώα, και συγκεκριμένα στο Δεμάτι, όπου μεγάλος αριθμός ελαιοδέντρων κόπηκε ή ξεριζώθηκε ενώ έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργιες που βυθίστηκαν μέσα στο νερό.. Οι κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι άμεσα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ορθοποδήσουν.

Ανάλογα είναι και τα προβλήματα στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου σε πολλά χωριά οι επαρχιακοί δρόμοι πλημμύρισαν, από τις δυνατές νεροποντές, ενώ τα νερά στο χωριό Πινακιανό μπήκαν στις αυλές των σπιτιών.

Σε επιφυλακή και στο Δήμο Ηρακλείου λόγω του Δρακουλιάρη

Σε κατάσταση ετοιμότητας όπως είναι και οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου από νωρίς χθες το πρωί, μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου έντονων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, που προβλέπει ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κρήτη με την πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρών. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και ο εντεταλμένος σύμβουλος, κ. Μαρίνος Παττακός, έστειλε επείγον σήμα στις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ ενημερώθηκαν και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.

Το πρωί παρουσιάστηκε άνοδος της στάθμης των νερών στο Δρακουλιάρη και στο Γιόφυρο, χωρίς όμως να προκαλεί ανησυχία για την ώρα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας. Πάντως υπάρχει συνεχής παρακολούθηση προκειμένου, εάν απαιτηθεί, να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση. Με σχετική ανακοίνωση του το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί τα φαινόμενα θα γίνουν εντονότερα, ενώ θα ενισχυθεί και η ένταση των νοτίων ανέμων.