Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν δύο μεγάλα έργα του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, καθώς έχει κλείσει η στρόφιγγα χρηματοδότησης τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια εμπλοκή στην υλοποίηση τους.

Πρόκειται για την ανάπλαση της οδού Μ. Αλεξάνδρου και τα έργα ανάπλασης στην Ανάληψη όπου ο εργολάβος του έργου έχει κάνει διακοπή εργασιών από τον Οκτώβριο καθώς έχει μπλοκάρει η διαδικασία πληρωμής του.

Η “εμφραγματική” εξέλιξη αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε τα μεγάλα αυτά έργα, να αντιμετωπίσουν πρόβλημα απένταξης, εφόσον είναι αδύνατο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης τους, μέσα στο χρονικό διάστημα που απομένει. Τα έργα που έχουν μπλοκάρει πρόκειται να γίνουν σε κορυφαίας κυκλοφοριακής σημασίας δρόμοι. Στην Ανάληψη στη Μ. Αλεξάνδρου, και οι κάτοικοι έχουν εξεγερθεί καθώς βλέπουν ότι έχουν τιναχθεί στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων, ενώ την ίδια στιγμή ζουν στην καθημερινότητα τους τον εφιάλτη του ανοικτού εργοταξίου, που δημιουργεί προβλήματα τα οποία ζητούν επιτακτικά λύση.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει δεν αφορά μόνο το Ηράκλειο, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Θυελλώδεις αντιδράσεις έχουν σημειωθεί από τον τεχνικό κόσμο που βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς έχει κλείσει η στρόφιγγα χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν δημοπρατημένες παρεμβάσεις οι οποίες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε έργα- “φαντάσματα”.

Όπως έχει γράψει η “Π” με απόφαση της Κυβέρνησης προεκλογικά μέρος των κονδυλίων από τα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ (τα οποία δεν είχαν απορροφηθεί), δόθηκαν στην ΕΕΤΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) με σκοπό να χρηματοδοτηθούν διάφορες παρεμβάσεις, για των οποίων τη δημοπράτηση οι αυτοδιοικητικοί πίεζαν ασφυκτικά.

Ωστόσο στην πορεία αποδείχτηκε ότι “φορτώθηκαν” έργα, η αξία των οποίων ξεπερνούσε κατά πολύ το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν να μπλοκάρει η χρηματοδότηση (και άρα η υλοποίηση) των ήδη ενταγμένων έργων, ενώ η ενημέρωση δίδεται με το “σταγονόμετρο” και αφορά κυρίως υποσχέσεις που δεν τηρούνται…

Όπως είναι γνωστό πρόεδρος της ΕΕΤΑ είναι ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ κ.Πατούλης ο οποίος αναμένεται αύριο Τετάρτη στο Ηράκλειο στο πλαίσιο προσυνεδριακής εκδήλωσης που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων, για να διαμορφώσει την πολιτική πρόταση για με το διεκδικητικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης. Ο κ. Πατούλης αναμένεται να γίνει αποδέκτης των οξύτατων αντιδράσεων λόγω του τρόπου με τον οποίο η ΕΕΤΑ της οποίας ηγείται διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ το οποίο έχει μπλοκάρει δεκάδες έργα που κινδυνεύουν με απένταξη, την ίδια ώρα που άλλοι τομείς του ΕΣΠΑ τους οποίους διαχειρίζονται άλλοι φορείς δεν έχουν προβλήματα.