Tο ΝΑΤΟ ενέκρινε την ενίσχυση των δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης και έξι «κέντρα διοίκησης» σε περιοχές κοντά στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Βρετανία δέχτηκαν να είναι οι πρώτες χώρες που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη δύναμη, την «αιχμή του δόρατος» του ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Η δύναμη θα αποτελείται από 5.000 άνδρες και αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση το 2016.

«Αποφασίσαμε ότι η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα αποτελείται από μια χερσαία ταξιαρχία περίπου 5.000 ανδρών», οι οποίοι θα υποστηρίζονται από την αεροπορία, το ναυτικό αλλά και από εδικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

«Συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε αμέσως έξι πολυεθνικά κέντρα διοίκησης στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Εάν συμβεί μια νέα κρίση, θα διασφαλίζουν ότι οι εθνικές και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα είναι σε θέση να δρουν συντονισμένα εξ αρχής» εξήγησε.

Αυτά τα κέντρα διοίκησης θα καταστήσουν ευκολότερη την ανάπτυξη της δύναμης ταχείας αντίδρασης και ταυτόχρονα θα στηρίζουν και τον σχεδιασμό της συλλογικής άμυνας και θα βοηθούν στο συντονισμό των στρατιωτικών ασκήσεων, κατέληξε. 

Μάχες με νεκρούς αμάχους

Φιλο-ρωσοι μαχητές δήλωσαν πως επτά άμαχοι σκοτώθηκαν γύρω από το Ντόνετσκ.

Μετά το νέο βομβαρδισμό της πόλης δεκάδες πολυκατοικίες έχουν καταστραφεί και τώρα εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο για τις κρύες νύχτες του Χειμώνα.

Το Κίεβο ανέφερε πως πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς οι αντάρτες προσπαθούσαν να περικυκλώσουν την Ντεμπάλτσεβε στα βόρεια του Ντόνετσκ.

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που φιλοξένησε μεγάλες ποδοσφαιρικές συναντήσεις, σήμερα χρησιμοποιείται ως κέντρο διανομής βοήθειας.

Το φημισμένο Donbass Arena αποτελεί την βάση του Ταμείου Αχμέτοφ. Πρόκειται για την ανθρωπιστική οργάνωση που δημιούργησε ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος Ρινάτ Αχμέτοφ.

Συνταξιούχοι, γυναίκες και μικρά παιδιά καθημερινά βρίσκουν εκεί φαγητό, φάρμακα καθώς και ρούχα.

Ουκρανία: “Πολλές ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας”

Το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασαν χθες στο Κίεβο η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, το οποίο θα υποβληθεί σήμερα και στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αφήνει πολλές ελπίδες για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στις ανατολικές, αυτονομιστικές επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες στο Κίεβο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου “αφήνουν ελπίδες για μια εκεχειρία” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία. Η κοινή ανακοίνωση που επρόκειτο να κάνουν αργά χθες το βράδυ οι τρεις ηγέτες ματαιώθηκε.

Ο Ποροσένκο υπογράμμισε πάντως ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν τις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από τη γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ —αλλά διαψεύδονται από το Βερολίνο—, το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει την “επίτευξη μιας άμεσης εκεχειρίας” με αντάλλαγμα την παραχώρηση “μεγαλύτερης αυτονομίας” στους φιλορώσους αυτονομιστές σε μια έκταση μεγαλύτερη απ’ όση υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.

“Όσον αφορά τον Ποροσένκο, θέλουν να του δώσουν να καταλάβει με σαφήνεια ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που έχει η Ουκρανία για να αποφύγει μια στρατιωτική ήττα και μια οικονομική κατάρρευση” ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιήθηκε ότι θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγραψε η εφημερίδα.

“Το άρθρο αυτό είναι ανακριβές”, ήταν η απάντηση ενός εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Όταν ρωτήθηκε αν οι πληροφορίες που δημοσίευσε η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ευσταθούσαν, μια ουκρανική διπλωματική πηγή απάντησε λακωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο: “Όχι”.